Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deyin, dur, yemede

Yemeğe Dur Deyin!

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemeğe Dur Deyin!




Belki de seçiminizi yanlış yapıyorsunuzdur Çünkü bazı yiyecekler sizi kurt gibi acıktırırken bazıları uzun süre tok tutar Çilek ve ıhlamurun tok tutan, tarçın ve incirin acıktıran yiyecekler olduğunu biliyor musunuz?

Zaman zaman daha sofradan kalkarken acıktığınızı hissettiğiniz oldu mu? Hatta 'Yoksa midemde bir sorun mu var’ dediğinizi duyar gibiyiz Hatta fazla kilolarınız konusunda açıklamalarınız da yemek ardından yaşadığınız bu açlık hissi olabilir Ama kendinizi suçlamadan önce öğünlerinizde tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri gözden geçirmenizde yarar var Çünkü bilimsel veriler, bazı yiyeceklerin vücuttaki insülin salınımını arttırarak acıktırıcı, bazılarının ise tok tutucu etkileri olduğunu kanıtlar nitelikte

İştah kapatan dost yiyecekler

Avokada

B6 vitamini deposudur Kansere karşı koruyucu etkisi vardır Tok tutan avokadoyu kendinizi aç hissettiğiniz zamanlarda yiyebilirsiniz

Çavdar Ekmeği

Yapılan diyetlerin hepsinde kepek ekmeğinden bahsedilse de aslında çavdar ekmeğinin tok tutan etkisi yadsınamaz Hatta beyaz buğday ekmeğine göre yüzde 50 oranında daha fazla doyma hissi verir

Dil Peyniri

Gün içerisinde açlık hissettiğinizde atıştırabileceğiniz faydalı bir gıda olmasının yanında proteinli yapısından dolayı tok tutma özelliğine de sahiptir

Böğürtlen

Kendinizi aç hissettiğinizde bir kase yoğurdun içine karıştıracağınız böğürtlen sizi bir süre tok tutar Böğürtlen çok fazla antioksidan içerir, bu nedenle de yararlıdırlar

Sardalya

Protein deposudur Kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar Bu sayede tokluk hissi verir Ayrıca metabolizmanın harekete geçmesini sağlar

Elma

Yapılan diyetlerde ara öğün olarak elma tavsiye edilir bunun nedeni ise tok tutucu özelliğinin olmasıdır Kalorisi az olan elmayı acıktığınızda yerseniz bir süre daha tok hissedersiniz

Kepekli Makarna

Günlük gıda tüketiminde önemli bir yere sahip olan lifli besinlerdendir Bu besinler yendikten sonra hacimlerinin yüzde 20’si kadar genişleme özelliğine sahip oldukları için tokluk hissi verirler

Esmer Pirinç

Kan şekerini dengede tutarak açlık hissinin önüne geçen karbonhidratların başında gelen esmer pirinç, uzun süre acıkmamanızı sağlar Bu nedenle yemeklerinizde esmer pirince yer verin

Yulaf Ezmesi

Tokluk ve şişkinlik hissi veren besinlerin başında gelir Fakat yulaf ezmesini süt ile değil su ile yapmakta fayda vardır Sütle yapıldığında ise sütü tercih edin

Badem

Günde iki avuç düzenli olarak yenecek bademin, tokluk hissi vererek obeziteye karşı müzadelede yararlı olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmış bir gerçek

Brokoli

Brokolide vücuttaki insulin dengesini koruyan krom bulunur Kan şekerinin düşmesini engelleyen krom sayesinde açlık hissetmezsiniz

Yumurta

Çok pişmiş yumurta da tok tutan yiyecekler arasındadır Hazırlanması kolay olan yumurta protein açısından da zengindir Protein sizi tok tuttuğu için kolay kolay acıkmazsınız

Donmuş Yoğurt

Dondurma isteğinizi donmuş yoğurt yiyerek karşılayabilirsiniz Meyveli donmuş yoğurt yediğinizde hem karnınızı tok tuttuğunu hissedecek, hem de fazla kalori almamış olacaksınız

Sebze Çorbası

Çorba, atıştırmak için ideal olmasa da az kalorisi ve tok tutan etkisi ile idealdir Acıktığınızda bir kase çorba açlığınızı bastırır

Çilek

Canınız çok fazla tatlı istediğinde bir kap dolusu çilek yiyebilirsiniz Çileklerin üzerine bir tatlı kaşığı pudra şekeri de dökerseniz tatlı yemiş kadar olursunuz Ayrıca çilek tok hissetmenizi sağlar

Balık

Balıkta bulunan iyot, tiroit hormonlarının yapımı için gereklidir ve açlık duygusunun gelişmesini engeller

Ihlamur

Yemek saatine yakın içilen ıhlamurun, hastalıklara faydasının yanı sıra iştahı kapatan etkisi de var

Tok kalmak için yapmanız gerekenler

Glisemik endeksi düşük besinler

Sürekli acıkıyor ve bunun önüne geçmek istiyorsanız, glisemik endeksi düşük besinleri tüketmelisiniz Glisemik endeks, yenilen herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneğidir Tükettiğiniz besin, kan şekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa, glisemik endeksinin düşük olduğunu belirtir Bu besinler, bireyin daha uzun süre tok kalmasını sağlar

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar kepek, buğday gibi tahıl ürünlerinde, sebze ve meyvelerde bulunur İçeriğindeki lifler, sindirim sistemini harekete geçirir Ayrıca bu besinler insanı tok tutarak açlık hissini engeller

Triptofan

Proteinlerin büyük bir bölümünde bulunan bir çeşit aminoasittir Triptofan, vücutta serotoninin oluşmasında ve hücrelere taşınmasında önemli bir görev alır Serotonin ise iştah etkisini azaltır Özellikle muz, avokado, yulaf ve peynirde bulunur

Krom

Krom vücuda insülin dengesini korur Bu denge kan şekerinin düşmemesini veya azalmaması açısından çok önemlidir Kan şekerinin düşmesi açlığa yol açar Krom ihtiyacınızı karşılamak için fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve tahıl ürünleri yemek gerekir

Albümin

Bir tür taşıyıcı proteindir Can sıkıntısını giderir ve iştahı kapar Bu protein, triptofanı oluşturarak beyine taşır ve serotonin üretimini arttırır Bezelye, fıstık ve fasulyede bulunur

Fruktoz

Meyvelerden elde edilen doğal şekerdir Fruktoz kan şekeri dengesini kesinlikle etkilemez Ayrıca yemek sonrası tatlı ihtiyacı duymanızı engeller Çilek ve bal früktozun kaynağıdır

İyot

Tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir Açlık duygusunu engeller Balık, iyotlu tuz ve soğanda bulunur

Acıktıran yiyecekler

Greyfurt

Diyet yapıyorsunuz uzak durmanız gerekenlerden biri de greyfurttur Kansere karşı koruyucu olan greyfurdun kötü yanı iştah açıcı özelliğinin de bulunmasıdır

Karalahana

Karaciğer ve bazı kan kanseri türlerine de iyi gelen kara lahana, ayrıca iyi bir iştah açıcıdır

Patates

Patatesin yapısında bulunan bileşikler kan basıncını düşürücü etki gösterir; bu endenle glisemik endeksi yüksek olan yiyecekler arasında bulunan patates, özellikle kızartma şeklinde pişirilirse çok çabuk acıkmanıza neden olur

Kırmızı Biber

Kolesterolü önleyici özelliği bulunan kırmızı biber iştah açar Bu nedenle acı bir yemek yediğinizde doyduğunuzu çok kolay anlayamazsınız

Nohut

Mideyi temizleyerek iştah açan nohut, sağlık açısından yararlı olsa da kilo verirken çok fazla tüketilmemesi gereken bir kurubaklagildir

İncir

Kilo aldırıcı özelliği bulunan incir iştah açar, bu nedenle diyet döneminde yemeniz tavsiye edilmez

Havuç

Havucun kalorisi ve glisemik endeksi diğer sebzelere göre daha yüksektir Bu nedenle acıktırıcı özelliği olan havucun diyetlerde bulunmaması gerekir

Alkol

Alkollü içeceklerden uzak durmaya çalışın Alkollü içkiler, size kalori kazandırırken iştahınızın açılmasına neden olur

Tuz

Tuz iştah açıcı özelliğe sahiptir Çok tuzlu bir besinin ardından tatlı yeme isteğinin doğması, kan şekerinizdeki dalgalanmalar yüzündendir Özellikle diyette tüketimden kaçınılmalıdır

Tarçın

Kokusuyla özellikle tatlıların vazgeçilmezi olan tarçın da çok çabuk acıktıran baharatlardandır

Mısır

Glisemik endeks değerinin yüksek olması nedeniyle kan şekeri seviyesini yükselten mısır, yendikten sonra açlı8k hissi uyandırır Bu nedenle diyet yapanların uzak durması gereken bir besindir


İştahınızı kesecek yöntemler

• Beyin, vücutta enerjinin azaldığını fark eder etmez açlık hissetmenize yol açan kimyasal maddeler salgılarlar Bu kimyasal maddeleri salgılayan kısım, aynı zamanda duyguları kontrol eder ve sıkıldığımız ve kendimizi kötü hissettiğimizde hemen buzdolabına koşmamızın başlıca sebebi budur
• Yemeklerin tadı, kokusu veya görüntüsü de açlık duygusuna neden olabiliyor
• Yapılan araştırmalara göre, tat alma duyusunu değişik tatlarla tatmin etmek, daha az miktarla yetinmeyi sağlıyor
• Su içmek kendinizi tok hissetmeniz açısından önemli Ayrıca vücudunuz susuz kaldığında çoğu zaman açlık hissine benzer sinyaller gönderiyor Bol su içmek, bedeninizin su istediği zamanlarda yemeğe yönelmenizi engelleyecektir
• Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beynin vücuda giren besinleri kaydetmesine izin vermek anl¤¤¤¤¤ giriyor Bu sayede tat alma duygusu da tatmin oluyor Böylece doyduğunuzu anlamanızla, yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor
• Egzersizleriniz zorlaştıkça vücut ısınız artar ve daha fazla kalori yakmaya başlarsınız Böylece egzersizi takip eden birkaç saat boyunca iştahınız bastırılmış olur
• Öğün aralarında dayanılmaz atıştırma duygusunu dişlerinizi fırçala¤¤¤¤¤ erteleyebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.