08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Protein Nedir?
Proteinler organizmaların gereksinimi olan besin maddelerinin en önemli gurubunu oluştururlar Karbonhidratlar aktüel enerji taşıyıcı,yağlar rezerv maddeleri,proteinli maddeler ise organizmanın temel yapı taşıdır Besinlerden alınan protein yalnız hücrelerde vücut için özel doku ve organ proteinleri yapı taş olarak kullanılmaz Hormon ,enzim ve bağışıklık maddeleri içinde hammadde olarak görev almaktadır Yani proteinler metabolizmada doğrudan rol oynar Organizmada çok değişik proteinler bulunur Bunlar yalnız cinse özel değil aynı cinsler arasında organlara da özeldir Yani aynı organizmada çeşitli organlardaki proteinler birbirlerinden farklıdır
Proteinlerde yağ ve karbonhidratlardaki aynı elementler yani karbon, hidrojen ve oksijen bulunur Fakat proteinlerde karakteristik olarak azot ve bazen de kükürt vardır Proteinler yapı taşları olan amino asitlerin bir araya gelmesi ile oluşan büyük moleküllü bileşiklerdir 22 farklı amino asidin değişik kombinasyonu ile ile tabiatta milyarlarca değişik protein sentez edilmektedir
Gerekli amino asitler vücudun kendisinin imal edemeyip dışarıdan besinlerle almak zorunda olduğu amino asitlerdir Bunlar; Valin, İzoloysin, Löysin, Fenilalanin, Triptofan, Lisin, Metiyonin ve Trionin dir Organizmanın protein ihtiyacı daha çok gerekli amino asitler üzerine kuruludur Bir proteinin biyolojik değeri yani yani besleyici değeri bileşimindeki amino asit türüne bağlıdır Biyolojik değer: sindirim kanalından emilen vücut proteinine dönüşme oranıdır Yani biyolojik değer besinleri, insan vücudun proteinine ne kadar çabuk değişebileceğinin ölçüsüdür En yüksek değere sahip protein yumurta akı proteinidir Yumurta akı proteininin biyolojik değeri 100 olarak kabul edilir ve diğer proteinler buna oranlanır
Proteinlerin organizmadaki fonksiyonları :
1- Vücut dokularının onarım ve yapımında kullanılmak (Önce onarım sonra büyümede kullanılır)
2- Enzim hormon gibi yaşamsal olayları düzenleyen kimyasal regülatörlerin bileşimine girmek
3- Vücuttaki asit baz dengesini normal dengede tutmak için tampon vazifesi görmek
4- Kalıtsal faktörler için kromozom ve genlerin yapısında bulunmak
5- Kasların kontraksiyonunda görev almak
6- Hücrelerle hücreler arası sıvılar arasında besin unsurlarının değişimine yardım ederek ödemlere sebebiyet veren sıvıların anormal bir şekilde toplanmasına engel olmak
7- Enerji veren diğer besin unsurları (Karbonhidrat ve yağ) yeteri kadar alınmazsa veya diyetle fazla protein alınırsa enerji sağlamak
Sporcu beslenmesinde günlük protein gereksinimi
Vücuda alınan proteinler sindirim sisteminde amino asitlere kadar parçalanırlar Bu amino asitler yukarda bahsettiğimiz işlevlerde kullanılmaktadır Sporcuların, spor yapmayan kişilere göre daha gelişmiş bir vücut yapısına sahip oldukları bir gerçektir Kasların yapısını proteinler oluştur Buda sporcuların daha fazla protein almaları gerektiği fikrini doğurabilir Ancak kasların %70 i sudur Su dışındaki ağırlığın ancak yarısını proteinler oluşturur Kaslardaki protein oranını koruyabilmeleri için günlük kullanılan protein kadar alınması gereklidir Günlük kas çalışmasındaki artışla birlikte protein gereksinimi de artar
Sağlıklı bireylerde her kilogram vücut ağırlığı başına 0 8 - 1 1 g protein yeterli iken sporcularda bu oran 1 5-2 grama kadar yükselir Yani günlük alınması gereken enerjinin %15 - 20 sinin proteinlerden karşılanması gerekir Büyüme çağındaki genç sporcular yalnız kas kuvvetlenmesi için değil büyümeleri içinde proteine ihtiyaç duyduklarından günlük enerjinin %25 ine kadar protein alabilirler Kuvvet gerektiren spor dallarında yarışmacılar vücut ağırlıklarının her kg için 2-3 g protein , çabukluk isteyen spor türleri ile dayanıklılığın önemli olduğu spor dalları için de 1 5-2 g protein yeterlidir
Özellikle kuvvet gerektiren spor dallarındaki sporcuların birçoğu protein gereksinmelerini protein tozları alarak karşılama eğilimindedirler Günde 4-6 saatlik ağır idman döneminde , sporcunun yeterli yiyecek tüketemediği durumlarda protein tozları pratik bir çözüm olmaktadır Ancak enerjinin besin öğelerine dağılım dengesini korumak için protein tozlarının gelişi güzel kullanılması önerilmez
Proteinlerin kas gelişimine etkileri
Sporcular arasında en yaygın inançlardan biriside Protein bakımından zengin yiyeceklerin (Özellikle hayvansal kaynaklı) vücut kas kitlesinde artışa neden olacağıdır Diyetle alınan proteinler, kas kitlesinin gelişimi için gerekli amino asitleri sağlarlar Ayrıca insan vücudu mevcut proteinlerin yıkımından ortaya çıkan amin asitleri tekrar kullanabilme yeteneğine de sahiptir Örneğin 75 kg vücut ağırlığına sahip bir kişi günlük diyetle 100 g protein aldığında ,vücudu 400 g protein sentezler Sporcular almaları gereken proteinin vücut ağırlıkları ve spor dalları ile orantılı olması gerektiğini unutmamalıdırlar Geniş vücut kitlesine sahip olanların protein ihtiyaçları daha fazla olacaktır
Amino asitlerin enerji oluşumuna etkileri
Son yıllarda yapılan çalışmalarda organizmanın amino asitleri yakıt olarak kullandığını göstermektedir Özellikle dayanıklılık eksersizlerinde, enerji oluşumuna amino asitlerden löysin, izolöysin ve valin %5-12 oranında katılabilmektedir Bu katılım vücut glikojen depolarının boşalmasıyla artabilmektedir
Vücutta yapılamayan gerekli amino asitlerin mutlaka organizmaya kazandırılmaları gerekir Bazı amino asitler ise doku yıkımı esnasında serbest hale geçerek vücutta tekrar kullanılmaktadır Dolayısıyla insan vücudu amino asitleri ve proteinleri kullanırken oldukça ekonomik hareket etmektedir İnsanlar üzerinde yüksek doz amino asit kullanımının etkileri henüz denenmemiş olmasından dolayı tam olarak bilinmemektedir Bu konuda deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda karaciğer böbrek büyümesi, organlarda tümör oluşumuna rastlanmıştır Sindirim kanalında önemli bir rahatsızlığı olmayan sporcuların direk protein alımları ile amino asit kullanımları arasında bir fark yoktur
Fazla proteinin zararları
1- Proteinler vücutta depo edilmez Alınan proteinlerin fazlası yağa dönüşerek depo edilirler Yağın artması sporcunun performansını düşürüp istenmeyen vücut ağırlığı teşekkülüne sebep olur
2- Protein bakımından zengin hayvansal kaynaklı besinlerin yapılarında katı yağ ve kolesterol bulunmaktadır Bu tür yiyeceklerin fazla oranda tüketimi ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırır
3- Proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık maddelerin(Ürik asit) atımı böbrekler yoluyla olduğundan sporcularda su kaybına yol açar
4- Fazla protein vücuttan kalsiyum atımını hızlandırır
Yetersiz protein alınmasının zararları
Vücuda yeterli protein alınmadığı durumlarda vücut kendi hücrelerini kullanır Bunun sonucunda önce büyüme durur Daha sonra vücut ağırlığında azalma başlar Vücudun hastalıklara karşı direnci azalır Hastalıklar uzun süreli ve daha ağır seyreder Hemoglobin yapılamadığı için kansızlık meydana gelir
|
|
|