![]() |
Oruç Tutarken Sağlığınzdan Olmayın |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruç Tutarken Sağlığınzdan OlmayınRamazan ayında pek çok kişi sağlıklı beslenemiyor ve kilo alıyor ![]() ![]() Ramazan ayında beslenme ile ilgili yapılan en önemli yanlışlardan biri, gün boyunca aç kalınacağı düşünülerek gereğinden fazla yemek ve yüksek kalorili besinler terch etmek ![]() Kişinin günlük alması gereken enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarları Ramazan ayında da değişmediğini söyleyen Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt ![]() ![]() TAHIL, SEBZE VE SALATA TERCİH EDİN Gün boyunca aç kalınacağı için fazla miktarda enerji içeren, fazla yağlı, az miktarda posa içeren ağır yemekler yerine; yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük (düşük glisemik indeksli) olan, yüksek miktarda posa içeren tam tahıl ürünlerini, sebze yemeklerini, salataları tercih etmek gerekir ![]() Gün içerisinde ortalama 2 lt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahurda veya iftarda makarna, pilav gibi besinler tüketecekseniz kepekli olanlarını tüketin Günlük en az 3-5 porsiyon meyve yiyin Sahurda ve iftarda çiğ veya pişmiş sebzelerden mutlaka tüketin ![]() ![]() ÖĞÜN SAYISINI ARTIRIN Ramazan ayında öğün saatleri ve öğün sayısı değişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() MUTLAKA SAHURA KALKIN Ramazan ayında sahura kalkılmadığında oruç tutan kişide açlık süresi, (En son gece 23’te tüketimin gerçekleştiğini düşünürsek ve iftar saatinin de 6- 7 olduğunu varsayarsak) 20 saatleri bulacaktır ![]() Bu rakam, bireyde çok ciddi sağlık sorunları doğurabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() İFTARDA BİR KASE ÇORBA İÇİN, 20 DAKİKA BEKLEYİN İftarda fazla miktarda besini birden bire hızlı bir şekilde tüketmek sağlık açısından oldukça sakıncalı olacaktır ![]() ![]() ![]() 15–20 dk sonrasında normal şekildeki bir akşam yemeği tüketilebilir ![]() ![]() İftar öğününden sonra ortalama 1,5 saat bir ara öğün yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ara öğünden yine ortalama 1 - 1,5 saat sonrasında bir ara öğün daha yapılabilir (Yatmadan 1,5 - 2 saat önce olacak şekilde) ![]() ![]() ![]() Uzun süre aç kalma düşüncesi kişilerde çoğu zaman iştahı ve doyma eşiğini artırmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() PİŞİRME ŞEKLİNE DİKKAT EDİN İftarda tüketilecek yemeklerde kullanılacak besinlerin cinsine, hazırlanması ve pişirilmesine dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ORUÇ TUTMANIZ SAKINCALI OLABİLİR Hamile veya emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar, uzun seyahat yapacak olanlar, hipoglisemi ve şeker hastalığı gibi uzun süre aç kalması istenmeyen hastalar, hipertansiyon ve ağır kalp-böbrek hastaları, mide ve sindirim problemlerini şiddetli yaşayanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, psikolojik durumu bozuk olanlar, akli dengesi yerinde olmayan kişilerin oruç tutmaları sağlık açısından olumsuz durumların oluşmasına sebep olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() BOL SU TÜKETİN Ramazan ayının bu sene yılın en sıcak aylarına denk gelmesi ile birlikte su tüketimine daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRNEK RAMAZAN MÖNÜSÜ Sahur: Beyaz peynir, 1 yumurta, bol domates-salatalık-maydanoz-biber söğüş, 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt, 5 zeytin, tam buğday/çavdar ekmeği, 1 porsiyon kuru veya taze meyve İftar: 1-2 adet hurma veya 3-4 zeytin, 1 kase çorba, salata, Ortalama 20 dakika ara verilmeli İftar devamı Haşlanmış/ızgara tavuk /hindi /köfte/ et/ balık, zeytinyağlı sebze yemeği, pilav/makarna/bulgur, 1 kase yoğurt/cacık/1 bardak ayran, salata, tambuğday/çavdar ekmeği veya pide ![]() (Not: Pide miktarına dikkat! 1 avuçiçi kadar ramazan pidesi 1 dilim ekmeğe karşılık gelir) 1,5 saat sonra 1 porsiyon sütlü tatlı 1,5 saat sonra 1-2 porsiyon meyve Aralarda mutlaka su tüketilmeli, günlük ortalama 2 lt su tüketimi sağlanmalı ![]() |
![]() |
![]() |
|