Sıcak Havada Süt Tüketimine Dikkat |
08-12-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sıcak Havada Süt Tüketimine DikkatUzun süre sıcakta kalan açık süt içindeki zararlı mikroorganizmaların hızla çoğaldığı ve bir hastalık kaynağı haline geldiği bildirdi Özel İbni Sina Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr Alper Ata, bulaşıcı hastalık riskinin ve gıda zehirlenmelerinin arttığı sıcak yaz aylarında güvenli tüketim için, ambalajlarda sunulan, ısıl işlemden geçirilmiş sütlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi Sütün sağlık için ihmal edilmemesi gereken, tüketirken de büyük özen isteyen en hassas gıda maddeleri arasında yer aldığını ifade eden Dr Alper Ata, "Ancak sağlık için içilen süt, açıkta tüketiciye ulaştırıldığında bir hastalık tehdidi haline gelebiliyor Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, süt patojen mikroorganizmaları vücuda taşıyabilir Ve süt yoluyla bulaşan brusella, tifo, paratifo, sarılık, tüberküloz ve şarbon hastalıkları oluşabilir" dedi Özellikle yaz aylarında, açıkta satılan sütün sebep olabileceği hastalıklardan korunmak için ambalajda sunulan, ısıl işlemden geçirilmiş sütü tercih edilmesi gerektiğini ve açık süt tüketiminin yasa ve yönetmeliklerce de yasak olduğuna dikkat çeken Dr Ata, "Süt protein, yağ, karbonhidrat, mineral madde, vitamin, enzim, su gibi besin maddeleri ve büyüme için gerekli tamamlayıcı faktörleri içerdiğinden insanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağı olma özelliği taşıyor Ancak sütün üretiminden tüketimine kadar olan tüm aşamalarında hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu |
|