Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
başa, çıkılır, gut, hastalığı, ile

Gut Hastalığı İle Nasıl Başa Çıkılır?

Eski 08-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gut Hastalığı İle Nasıl Başa Çıkılır?




Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür
Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir Bunun yanı sıra fazla miktardaki ürik asit, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve daha pek çok organda birikip sorunlara sebep olabilmektedir

Nasıl ortaya çıkar?
Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur
Genellikle her seferinde diz, dirsek ve el bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır Hastanın bu dönemde aspirin ve benzeri ilaçları alması son derece yanlıştır, çünkü aspirin ürik asitin vücuttan atılımını yavaşlatır
Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir Kadınlarda ise çok nadiren menapoz sonrası gelişebilmektedir

Tedavi için öneriler
Gut hastalığının tedavisinde diyet , ilaç ve çok nadiren de cerrahi tedavi uygulanmaktadır Tedavi için önerilenler şöyle sıralanabilir:
Günde 2-3 litre su içilmelidir
Aşırı kilolular kilo vermelidir
Bol pürin içeren sakatat, konserve balık, deniz ürünleri, et suları alınmamalıdır Beyaz etler ve sığır eti az miktarda alınabilir
Ispanak, kuşkonmaz, mantar ve karnabahardan uzak durulmalıdır
Alkol kesinlikle zararlıdır Çay, kahve ve kakao az miktarda alınabilir
Baklagiller için de bir uzmana danışılmalıdır
İlaçlar ile kan ürik asit seviyelerinde tehlikeli yükselme önlenebilir

Pürin İçeren Besinler
Düşük miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 0-15 mg pürin içerir): Süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler
Orta miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 50-150 mg pürin içerir): Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz
Fazla miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 150-300 mg pürin içerir): Sakatatlar, av etleri, havyar, ançüez, küçük balıklar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.