![]() |
Gut Hastalığı İle Nasıl Başa Çıkılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gut Hastalığı İle Nasıl Başa Çıkılır?Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür ![]() Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir ![]() ![]() Nasıl ortaya çıkar? Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur ![]() Genellikle her seferinde diz, dirsek ve el bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir ![]() ![]() Tedavi için öneriler Gut hastalığının tedavisinde diyet , ilaç ve çok nadiren de cerrahi tedavi uygulanmaktadır ![]() Günde 2-3 litre su içilmelidir ![]() Aşırı kilolular kilo vermelidir ![]() Bol pürin içeren sakatat, konserve balık, deniz ürünleri, et suları alınmamalıdır ![]() ![]() Ispanak, kuşkonmaz, mantar ve karnabahardan uzak durulmalıdır ![]() Alkol kesinlikle zararlıdır ![]() ![]() Baklagiller için de bir uzmana danışılmalıdır ![]() İlaçlar ile kan ürik asit seviyelerinde tehlikeli yükselme önlenebilir ![]() Pürin İçeren Besinler Düşük miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 0-15 mg pürin içerir): Süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler ![]() Orta miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 50-150 mg pürin içerir): Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz ![]() Fazla miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 150-300 mg pürin içerir): Sakatatlar, av etleri, havyar, ançüez, küçük balıklar ![]() |
![]() |
![]() |
|