![]() |
Migreni Neler Tetikliyor? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Migreni Neler Tetikliyor?Kontrolsüz alkol tüketiminin migreni tetikleyebileceğini söyleyen Diyetisyen Oya Yüksek, katkı maddelerinin neden olduğu ağrıları hafifletmek için satın alınan ürünlerin etiketlerinden içerik hakkında bilgi edinilmesi gerektiğini belirtti ![]() Migrenli 429 hasta üstünde yapılan bilimsel bir çalışmaya göre, hastaların yüzde 28 ![]() ![]() ![]() ![]() önlemenin etkili bir yolu olarak gösteriliyor ![]() Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Oya Yüksek, "Migrenli hastalarda beslenme" konusunda bilgi verdi ![]() ![]() Migrenin beyinde kan damarlarının gevşemesi ve daralmasıyla meydana gelen bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Yüksek, birçok bilim adamının migrenin genetik faktörlere dayandığını savunduğunu belirtti ![]() "Hormonal değişiklikler (regl, menopoz, hamilelik, doğum kontrol hapları, hormon tedavileri, doğum), çevresel faktörler (iklim değişiklikleri, hava kirliliği gibi), uyku düzeni (fazla veya az uyumak), düşük serotonin düzeyleri, beslenme alışkanlıkları, ilaç tedavisi (Kan damarlarında gevşeme yaratan ilaçlar, hipertansiyon için alınan ilaçlar, diüretikler, astım ilaçları, çok sık kullanılan ağrı kesiciler) ![]() MİGREN VE BESLENME ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR? Diyetisyen Oya Yüksek, diyetsel tetikleyici denilen ve beyindeki kan damarlarının daralmasına ve gevşemesine neden olan amin gruplarının (tiramin, histamin, fenietilamin) olduğunu ifade ederek, "Bunlar bazı besin öğelerinin içeriğinde bulunmaktadır ve tüketildiklerinde bazı kişilerde baş ağrısını artırabilmektedir ![]() ![]() MİGRENİ TETİKLEYEBİLECEK BESİNLER NELERDİR? Diyetisyen Oya Yüksek, migreni tetikleyebilecek besinleri ise şöyle sıraladı: "Tiramin (özellikle fermente ürünlerde bulunur); süt ürünleri, salamura ürünler, kırmızı şarap veya bira, soya sosu ![]() ![]() ![]() KATKI MADDELERİNE DİKKAT! Diyetisyen Yüksek, ağrının ikinci bir diyetsel nedenini ise oluşabilecek besin alerjileri veya besin intoleransı olduğunu ifade etti ![]() "Monosodyum glutamat (MSG); özellikle hazır gıdaların üretimi sırasında eklenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sülfitler; koruyucu (turşu, patates cipsi, şarap, bira gibi) ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|