Toyga Çorbası Tarifi Yapılışı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Toyga Çorbası Tarifi YapılışıToyga Çorbası Tarifi Malzemeler
Nohutu ve dövmeyi yıka, 2 su bardağı su ile bir gün önceden ıslat, kalan suyu kat, basınçlı tencerede, yumuşayıncaya değin, 1 saat pişir Unu, ayrı bir kapta yoğurtla ez, içine pişme suyundan birkaç kaşık koyarak ılıt Yoğurtlu karışımı tencereye azar azar eklerken, çorbayı sürekli karıştır, tuzu kat, 10 dakika pişir Yağı tavada erit, naneyi kat, birkaç kez çevir, ocaktan al, çorbanın üzerine gezdir Notlar: İç Anadolu'da sıklıkla yapılan bir çorbadır Bazı yörelerde yağ konmadan, yarma ve nohutla pişirilir, yoğurt veya ayran katılarak soğuk yenir Bazı yörelerde de, kurutulmuş yoğurt veya ayran katılarak soğuk yenir Bazı yörelerde de, kurutulmuş yoğurt veya çökelek kullanılarak yapılır Sivas'ta nohuta yeşil mercimek karıştırılarak kullanılır Bazı yörelerde de yarma yerine pirinç konur Pirinç su ile piştikten sonra, pişmiş nohut ekleyerek yapılır "Ayran Aşı" da denir
|
|
|
|