Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültürü, mutfak, yemekleri, özbek, özbekistan

Özbekistan Yemekleri - Özbekistan Mutfak Kültürü - Özbek Yemekleri

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Özbekistan Yemekleri - Özbekistan Mutfak Kültürü - Özbek Yemekleri



Özbekistan Yemekleri kültürü
Özbek mutfağı, Özbek yemekleri

Bölgede en çok üzüm, kayısı, kavun, karpuz, erik, kiraz, ayva, şeftali, armut, incir gibi meyvalar yetiştirilmektedir Diğer Türk Mutfaklarında görüldüğü üzere, Özbek Mutfağında da et ve hamur çok tüketilir Yine Uygur Mutfağında ve diğer Türk Mutfaklarının çoğunda olduğu gibi ekmeğe “Nan” denir ve çok çeşitli şekiller verilerek bu pişirilir

Özbeklerin en gözde yemekleri pilavlarıdır Ayvalı pilav, Kovatak pilav, Özbek pilav vb gibi çeşitli pilavları vardır “Özbek Pilavı” adını verdikleri etli, havuçlu pilavları sofralarının en baş yemeğidir Orta Asya’da yaşayan Türk topluluklarının hemen hepsinde görülen ve su buharında pişirilen mantı yemeği de Özbek mutfağının vazgeçilmezidir Çorba çeşidi olarak “Maş horda” ve “Mastava” adı verilen çorbalar çok sevilir

Sütten yapılan ekşimik, çökelek, katık, sızma, kaymak vb zevkle tüketilen yiyeceklerdir

Gelişen teknolojiye paralel olarak hayvani yağların yanında ayçiçeği ve pamuktan elde edilen bitkisel yağlar da kullanılır olmuştur Son zamanlarda bunlara kayısı çekirdeği ve üzüm çekirdeği yağları da katılmıştır

İslâmiyet’in yasakladığı domuz, et ve yağ olarak bu mutfakta yer almaz Ancak, ülkede yaşayan gayri Müslimler tarafından kullanılır

Özbek yemekleri çok doyurucu ve yüksek kalorilidir Yemeklerde çok miktarda soğan vardır Mantı ve yemeğe girecek kıymada ince kıyılmış soğan kullanılır Eğer soğan yemeğe çiğden konacaksa bol soğuk sudan geçirilir, üzerine sirke gezdirilir

Sos ve garnitür geleneksel Özbek mutfağında yok denecek kadar azdır Esas yemekler ya kızartılır, ya da kendi suyunda pişirilir

Özbek mutfağında yemek pişirme teknikleri de gelişmiştir Tandırda/pişen ekmek ve hamur işleri ile yemeklerin çok lezzetli olduğu bilinmektedir

Ayrıca yüksek ateşte buharla pişirmek için geliştirilen alüminyum ya da paslanmaz çelik tencereler yemeklerin lezzet ve beslenme değerlerine olumlu katkılarda bulunmaktadır

Sırlı toprak kaplarda yapılan yemeklerin lezzetli olacağına inanılır

Çay için özel yapılmış çaydanlık ile büyükçe kulpsuz piyale adı verilen seramik kaplar kullanılır
Özbeklerde çay tüketimi de çok fazladır Hem Karaçay dedikleri, bizim siyah çayımızı hem de yeşil çayı çok tüketirler Çayı “Piyale” adı verilen kaselerde içmeyi tercih ederler Süt ürünlerinden çökelek ve “Katık” adını verdikleri ayran ise sofralarından eksik olmaz Yazın soğuk olarak tükettikleri ayranlı yaz çorbasına “Yoğurtlu Göce” derler

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.