İtalyan Yemekleri - İtalya Mutfağı - İtalyanın Yöresel Yemekleri |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İtalyan Yemekleri - İtalya Mutfağı - İtalyanın Yöresel Yemekleriİtalyan Mutfağı - İtalya Mutfak Kültürü - İtalyanın Yöresel Yemekleri İtalyan mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından biridir İtalyan mutfağının tarihçesi MÖ 4 yüzyıla kadar uzanmakla birlikte 18 yüzyılda Amerika kıtasından getirilen sebze ve meyveler sayesinde büyük bir değişime uğramıştır İtalyan mutfağı bölgelere göre büyük farklılıklar gösterir Sebze ve hamur işleri (makarna ve pizza) ağırlıktadır Peynir ve şarap İtalyan mutfağının önemli ögeleri arasındadır Kahve (özellikle de espresso) İtalyan mutfağında önemli bir yer tutar Yemekler sadece doymak için değil aile ve dostlarla vakit geçirmek amacıyla yenir O yüzden de yemekler diğer kültürlere göre genellikle daha uzun sürer Hatta bayramlarda veya düğünlerde yemekler saatlerce sürebilir Günlük yemekler genellikle daha basittir: birinci tabak (Primo), ikinci tabak (Secondo), yan yemek (Contorno) ve kahveden oluşur İtalyan yemeklerinin diğer yemeklerden önemli bir farkı da makarna ve pilav gibi doyurucu yemeklerin diğer yemeklerden önce servis edilmesidir Aperitivo (aperitif) genellikle yemeklerden önce meze olarak sunulurCampari, Cinzano, Prosecco, Aperol, Spritz ve Vermouth gibi içecekleri içerir Antipasto Yemekten önce anlamına gelir Sıcak ve soğuk mezeleri içerir Primo İlk tabak anlamına gelir Genellikle makarna, risotto, gnocchi, polenta veya çorba gibi sıcak bir yemektir Balık veya et gibi bir ana yemektir Geneleneksel olarak süt danası eti, domuz eti veya tavuk eti çok kullanılır II Dünya Savaşı'ndan sonra dana eti de yaygınlaşmıştır Contorno Yan yemek salata veya pişmiş sebzelerden oluşur Formaggio e frutta Peynir ve meyve sıcak yemeklerden sonra masaya gelen ilk tabaktır Dolce Tatlı pasta veya kurabiyelerden oluşur Caffè kahve |
|