Prof. Dr. Sinsi
|
Avustralya Yemekleri - Avustralya Mutfak Kültürü
Avustralya Yemekleri,Avustralya Yemek Kültürü,Avustralya Mutfağı
Barbekü ülkesi: Avustralya
Avustralyalılar bahçe gibi açık alanlarda yemek yemeği çok seviyor Avustralya'da barbekü, ülke insanı için eğlenmekle eşanlamlı Bu nedenle barbekü kültürü çok gelişmiş Özellikle et ve deniz ürünlerini ızgara yapmayı seven, bahçeli bir eve sahip olan hemen her Avustralyalı'nın evinden mis gibi kokular gelir yaz ve bahar aylarında
Cevresi 3 okyanusla sarılmış olan Avustralya, dört mevsimin yaşandığı bir ülke Göz alabildiğine uzanan sahilleri, yağmur ormanları, çölleri, dağları ve verimli ovalarıyla hemen her rengin yaşandığı bir kıta 'Füzyon' veya 'Pasific Rim' olarak adlandırılan çok renkli kültürlerin aromasını taşıyan mutfağı, hemen her çizgiye açık olduğu izlenimi veriyor Bu renklilik ülke mutfağının dünya çapında haklı bir üne sahip olmasına yol açmış durumda Dünyanın en küçük kıtası ve en büyük adası olma özelliğine sahip olan Avustralya, verimli üzüm bağlarından elde edilen kaliteli şarapları ve dünya yemek kültürüne kazandırdığı ünlü şefleriyle ilgi çekiyor
Yöresel ürünler
Avustralya'da orta kısım denilen çöller dışında, sahil kesimlerinde Akdeniz iklimi görülüyor Dolayısıyla ülkede hemen her çeşit sebze ve meyve yetiştirilebiliyor Çevresindeki adaların da dahil olduğu 59740 km uzunluğundaki sahil şeridinde yaygın olarak balıkçılık yapılıyor Deniz ürünleri içinde kabuklu deniz canlıları çok zengin Avustralya topraklarının sahile yakın kesimleri tarımın çok geliştiği, verimli topraklarla çevrili bir alan Şarapçılık için üretilen üzümler daha çok ülkenin güneydoğu bölgesinde yetiştiriliyor
Aborjinlerin 'wattleseed' adını verdikleri bir bahar çeşidi ülke mutfağındaki hemen her yemekte bolca kullanılıyor Çalı domatesi, mersin ağacı yaprakları ve yeşil limon ülke insanın en çok tercih ettiği lezzetler
Barbekü tutkusu
Avustralyalılar bahçe gibi açık alanlarda yemek yemeği çok seviyor Avustralya'da barbekü, ülke insanı için eğlenmekle eşanlamlı Bu nedenle barbekü kültürü çok gelişmiş Özellikle et ve deniz ürünlerini ızgara yapmayı seven, bahçeli bir eve sahip olan hemen her Avustralyalı'nın evinden mis gibi kokular gelir yaz ve bahar aylarında
Özel tatlar
Avustralya mutfağını oluşturan yemekler modern çizgiler taşıyorsa da geleneksel havayı terk etmeyen bir yapıya sahip Altın şurup (Golden syrup) adını verdikleri tatlı bir sos, güneşte kurutulmuş ve dilimlenmiş domates, un ve suyun yoğrulmasıyla hazırlanan bir çeşit ekmek olan Dampers, ülkenin en ünlü lezzetlerinden biri Ülke mutfağında özel bir yere sahip olan kabuklu deniz canlıları ve balık çeşitleri fırında, buharda, kızartma ve ızgara şeklinde hazırlanıyor Kırmızı et ve kümes hayvanları balığın yanı sıra en çok kullanılan malzemeler Doldurulmuş biftek ve sotelenmiş istiridyeye ülkede bir mücevhermiş gözüyle bakılıyor Kızarmış sığır eti, çeşitli meyvelerle hazırlanan ekmek pudingi ile biftek ve böbrekli pay İngilizler'den miras kalan yemekler Avustralyalıları'n en ünlü tatlısı krema ve meyve ile hazırlanmış Pavlova Kek ve bisküvi çeşitleri çay saatlerinin başlıca lezzetleri En ünlüleri ise yulaf ezmesi, un, şeker ve hindistancevizi ile hazırlanan Anzak bisküvisi ile hindistancevizi, çikolata ve şeker karışımı ile kaplanmış bir çeşit kek olan Lamingtons
AVUSTRALYA MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZLERİ
Balıklar ve deniz kabukluları
Barbunya balığı ülkede en çok sevilen balık türü Diğer sevilenler ise John Dory, St Pierre veya St Peter?s balıkları Güney kıyılarında yaşayan bu balık çeşitleri hafif tatlımsı Karides ve istiridye için ülkenin milli tatları denebilir Burada 3 çeşit istiridye çeşidi var: Pasifik, Sydney kaya ve yassı istiridye Avustralya kral karidesi ülkenin kuzey, doğu ve batı sularında yaşıyor
Makarna çeşitleri
Avustralya en iyi makarna üreticilerinden biri Ülkenin Queensland ve New South Wales bölgelerinde üretilen makarna çeşitleri durum buğdayından hazırlanıyor Asya mutfaklarından Avustralya mutfağına geçen noodle en çok sevilen tatlardan bir diğeri
Baharat
Asya kökenli baharat, ezme ve soslar ülke mutfağına zenginlik katıyor Tayland'ın kırmızı ve yeşil köri ezmeleri, Hindistan?a özgü vindaloo ve madras ezmeleri ile köri çeşitleri özel bir yere sahip Kırmızı köri ezmesi, kırmızı acı biber, sarımsak, limon otu, galangal ve zeytinyağı ile hazırlanıyor Dünyanın en iyi zencefili burada yetişiyor
Tropikal meyveler
200 çeşit meyvenin yetiştiği Avustralya'da mango, paw paw, avokado ve guava en çok tüketilenler Bu meyveler ülkenin iyi güneş alan güney bölgelerinde yetiştiriliyor
Macadamia fındığı
Bu fındık çeşidi Avustralya'ya özgü bir tat Macadamia 'Kindal kindal' olarak da biliniyor İskoçyalı bilim adamı John Macadamia'nın adını verdiği fındık çeşidi Avrupalı göçmenler tarafından 1800'lü yılların başında keşfedilmiş 5 farklı çeşidibulunan ve çok sert bir fındık olan Macadamia ülkenin birçok yerinde yetiştiriliyor
Sebzeler
Patates, soğan, bezelye ve kabak ülkenin en sevilen sebzeleri
Bu sebzeleri Avustralya'ya İtalyan göçmenlerin getirdiği tahmin ediliyor
Avustralya şarapları
Asmanın ülkeye 1788 yılında Avrupa kolonisi ile getirildiği tahmin ediliyor İlk şarap üretimi ise 1820'lerde başlamış 1960?lı yıllara kadar daha çok likör şaraplarıyla tanınan Avustralya, bugün Riesling, Shiraz, Chardonnay ve Cabernet Sauvignon
gibi üzümlerle üretilen çok kaliteli kırmızı ve beyaz şaraplara sahip Şarapçılık ülkenin Adelaide Hills, Barossa Valley, Clare Valley, Coonawara, Padthaway, Riverland ve Southern Wales bölgelerinde yapılıyor
Güneşte kurutulmuş domatesler
Güneşte ve fırında yarı yarıya kurutulan ortadan ikiye kesilmiş domatesler sarımsak, çeşitli otlar baharat ve zeytinyağında marine ediliyor Bu işlem biber içinde yapılabiliyor Güneşte kurutulmuş domatesler
makarna ve salata soslarına çok yakışıyor
Rokalı ızgara bıldırcın göğsü
Zeytinyağı, dağ kekiği, biberiye, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılır Bıldırcın göğüs etleri 1 gece bu sosta marine edilir Tavaya biraz zeytinyağı konulup ısıtılır Bıldırcın göğüs etleri zeytinyağında kızartılır Roka yaprakları temizlenip iriparçalaraayrılır Zeytinyağı ,limon suyu ve balsamik sirke bir kâsede çırpılır Bıldırcın göğüs etleri, roka yaprakları,güneştekurutulmuş
domates ve çok ince kesilmiş parmesan peyniri
parçaları değişimli olarak servis tabağına dizilir Balsamik sirkeli sos üzerine gezdirilip servis yapılır
Anzak bisküvisi
Yulaf ezmesi, hindistancevizi, un ve pudraşeker bir kapta harmanlanır Tereyağı ve bal tencerede karıştırılıp eritilir Yulaf ezmeli karışıma eklenip karıştırılır Fırın tepsisi yağlı kâğıtla kaplanır Sıvı hamurdan bir çorba kaşığı dolusu alınıp yağlı kâğıdın üzerine yuvarlak olacak şekilde yayılır Orta ısılı fırında kızarana kadar pişirilir Ilık veya soğuk olarak servis yapılır
Deniz tarağı carpaccio
Deniz tarakları temizlenip yıkanır Halka şeklinde çok ince kesilir Hafifçe üst üste gelecek şekilde servis tabağına dizilir Limon suyu, şeker, tuz ve zeytinyağı bir kâsede çırpılır Carpaccio'nun üzerine gezdirilerek dökülür Küp küp kesilmiş mango hafifçe sotelenir Carpaccio'nun üzerine serpilir Soyulmuş greyfurt dilimleri ve nane ile süslenir Kişniş serpiştirilip servis yapılır
Jumbo karides şiş
Karidesler temizlenir Tahta şişlere dizilir ve ızgarada pişirilir Mayonez ve wasabi sos bir kâsede karıştırılır Mango soyulup dekoratif bir şekilde kesilir Karidesler, roka yaprakları, mango ve sos servis tabağına alınıp servis yapılır
|