![]() |
Network Rehberi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Network RehberiBilgisayarlar hep yalnız kalsaydı ve bilgisayar ağları olmasaydı, ne olurdu hiç düşündünüz mü? En basitinden bir örnekle başlayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yazımız network'e giriş tarzında bir makale; bilgisayar ağları'nın temellerinden bahsedip örnekler üzerinde yorumlarımızı sizlere sunacağız ![]() Bu makalemizde: -LAN, WAN kavramlarına; bilgisayar topolojilerine ve yerel ağlar için gerekli olan ağ ekipmanlarını göz atacağız ![]() Neden bilgisayar ağ'larına ihtiyacımız var? Önce girişte bahsettiğimiz "LAN" ve "WAN" kavramları ile başlayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() WAN'lara bir örnek verecek olursak ta yukarıda bahsetmiş olduğum kargo şirketi örneğini sürdürelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Server, Client ve dolayısıyla karşınızda : Band genişliği sorunu Sırası gelmişken Server-Client ilişkisinden bahsedelim ve bilgisayar ağlarında Ana makine dediğimiz "Server'lara neden ihtiyamız var?" , "Ağ'da bant genişliğine niçin ihtiyacımız var? " gibi akıllarda ki sorularını yanıtlayalım ![]() Server, Sunucu, Ana Makine hepsi aynı şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz önce de dediğimiz gibi bir bir ağ da farklı yada aynı amaçlar için bir çok server olabilir, kullanıcı sayısı arttıkça ağ'daki bant genişliği azalacaktır ![]() ![]() ![]() Şimdi isterseniz bir örnek verelim; Merkezi bir veritabanının kullanıldığı 20 kullanıcılı gibi, fazla geniş olmayan bir LAN'da buna ek olarak Internet paylaşımı ve yazıcı paylaşımı olduğunu var sayalım ![]() ![]() ![]() ![]() Yani anlıyacağınız 20 şeritli(biraz abarttık ama) bir yolun en sonunda tek şerit'e inen bir köprü var ![]() ![]() ![]() Nasıl iletişim yapılıyor peki? Bilgisayar ağlarında kullanılan kablolardan bahsedelim birazda ![]() -Thin Ethernet coaxial (ince koaksiel kablo ) -Thick Ethernet coaxial (kalın koaksiel kablo) -CAT 3 Unshielded Twisted Pair (Kategori 3 korumasız dolanmış çift tel) -CAT 5 Unshielded Twisted Pair (Kategori 5 korumasız dolanmış çift tel) -Fiber optik kablolar (Kablonun gidemeyeceği yerler için ) - Ve son zamanlarda kablolardan kurtulmak için tercih edilen Wireless(kablosuz) iletişim Yerel ağlarda, koaksiel kablolar kullanım kolaylığı sağlamaması yüzünden günümüzde fazla kullanılmamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BUS Bus topolojisinde bilgisayarlar bir hat üzerinden Coaxial (koaksiel) kablo ile bağlıdır ![]() ![]() Bus topolojisinin artıları ve eksileri: Basit ağ genişlemesi sağlar, Hub, swich gibi elemanlara ihtiyaç yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada kablonun belli bir tarafında arıza olsa dahi veri kablonun öbür tarafından gelerek iletim devam eder ![]() ![]() Star topolojini artı ve eksi yanları; Ekonomik kablolama, hızlı kurulum,swich yada brige'lerle rahat genişleyebilmesi,Bağlantıda gelebilecek bir kablo kopukluğunda tüm ağı etkilememesi, hub yada swich üzerindeki led'ler sayesinde hata tespitinin kolay olması artı yönleridir ![]() ![]() ![]() ![]() Swich/Hub : Star yapıya sahip bilgisayar ağlarındaki bütün bağlantıların birleştiği merkez olarak tanımlanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konnektörler: Önceden de değindiğimiz gibi kablo tiplerine göre kablonun uzunu sonlandırmak ve bilgisayardaki ethernet kartlarına bağlanmasına sağlamak amacıyla bazı aparatlara ihtiyacımzı var ![]() ![]() Ve tabi ki yukarıda anlattığımız kablolar ve kablosuz iletişim ekipmanları bir ağın vazgeçilmez unsurlarıdır ![]() ![]() Kablolama nasıl yapılır? Kullanıcıların bir çoğunun kendi ağlarını oluştururken kafaları karıştıran en önemli noktalardan biri kablolama konusudur ![]() Kablolama konusunda bu karışıklığı gidermek için bu soruların cevaplarını, nasıl CAT5 kablo oluşturacağınızı, resimler eşliğince göstereceğiz ![]() Network için kablo yaparken öncelikle bakmanız gereken şey kablonuzun standardı ![]() ![]() ![]() ![]() [b] *** 568 A ya göre Bağlama *** ![]() ![]() ![]() ![]() Bilgisayarları Hub yada Swich ile birbirine bağlıyorsanız, kabloyu düz bağlayacaksınız yani kablonun her iki ucu da, kablonun üzerindeki standart'a göre ya 586-A yada 586-B'ye göre bağlanacak ![]() İki Bilgisayarı birbirine bağlamak için cross kablo yapma İki bilgisayarı birbirine bağlamak için cross(çapraz bağlantılı) kablo yapmak gerekir ![]() ![]() Adım Adım kablomuzu oluşturalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet kablomuz hazır ![]() ![]() Network için İşletim Sistemi ayarları Kablolamayı hallettik, Ethernet kartlarımız kurulu olduğunu varsayıyorum, şimdi işletim sistemimize göre network'ümü yapılandırmaya başlayalım ![]() Windows 9x/ME İşletim Sistemi kurulu bilgisayarlar için gerekli ayarlamalar Ben Windows 98SE kurulu bir bilgisayar üzerinde bu konuya değineceğim ama başlıktada görüldüğü gibi bu anlattıklarım Windows 9x/Me işletim sistemi kurulu bilgisayarlar için geçerlidir ![]() Şimdi Windows 98 işletim sistemi kurulu bir bilgisayar için gerekli ayarları adım adım yapalım ![]() Başlat-->Ayarlar-->Denetim Masası-->Ağ kısmını açıyoruz ![]() Ekrana gelen ilk sekmeden gerekli protokolleri yükleyelim ![]() ![]() ![]() -IPX/SPX uyumlu iletişim kuralı -NetBEUI -TCP/IP (normalde zaten kurulu olması lazım) Bu üç protokol bizim ağımızda uygulayacağımız işlemler için(internet paylaşımı, dosyaların paylaşımı vs ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Network Rehberi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Network RehberiEğer dosya ve yazıcılarınızı paylaşmak istiyorsanız ve ağ protokol ve bileşenlerinin olduğu bölümde Microsoft ve Ağları için dosya ve yazıcı paylaşımı yoksa bunu da yine Ekle-->Hizmet bölümünden ekleyebilirsiniz ![]() Dosya yazıcı paylaşımı sekmesinden dosya ve yazıcılarını paylaşıma açmak için seçili hale getirebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Tanımlama bölümünde ise, Bilgisayarımızın ağ ortamında görülecek ismi ve çalışma grubumuzun adını belirtip tamamı tıklıyoruz ![]() ![]() Bu arada dikkat ederseniz hiç IP'den bahsetmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Windows 98'te masa üstünde bulunan Ağ komşularına tıkladığınız zaman Ağ'a bağlı bulunan bilgisayarları göreceksiniz Windows 98 ile disk ya da bölümlerinizi çok rahatlıkla paylaşıma açabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Şimdi eğer her iki sisteminiz ya da diğer bütün Ağ'a bağlı bilgisayarlarınız Windows 98 işletim sistemiyle ağ'a bağlanıyorsa bilgisayar adı dışında bütün ayarlar aynı olacak biçimde ayarlayın ![]() ![]() Windows 2000 işletim sistemi kurulu bilgisayarlar için gerekli ayarlamalar Başlat-->Ayarlar-->Denetim Masası-->Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar' ı açıyoruz Kablonuzun takılı olduğu ethernet kartı için Yerel Ağ ve Bağlantısı kısmını açın ![]() ![]() ![]() ![]() Başlat-->Ayarlar-->Denetim Masası-->Sistem kısmını açıyoruz ![]() Ağ Kimliği sekmesini tıklıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Masa üstündeki ağ bağlantılarımdaki yakındaki bilgisayarlar'a bakarsanız ağ'ınızdaki bilgisayarları görebilirsiniz- Kullanıcıların büyük çoğunluğunun asıl zorlandığı kısım dosya ve yazıcı paylaşımı ![]() ![]() ![]() -Windows 98'ten Windows 2000 de paylaşılmış kaynağa erişirken çokça karşılaşılan sorun- Yukarıdaki resimde görülen "Ağ parolasını girin" kısmında ister admin parolası girin, ister kendi bilgisayar parolanızı fayda etmez ![]() ![]() O zaman Windows 98'ten bağlanmaya çalıştığımız Windows 2000'e kullanıcı tanımımızı ekleyelim ![]() ![]() Windows 2000'de bu parola sorunu fazla sorun yaratmasa da Windows98 de çok sorunlar çıkıyor (Enter'a basıp login bile olabiliyorsunuz yani) Kullanıcılar yanlışlıkla Win98 login kısmına şifre yazarken bir karakteri yanlış yazsalar dahi oturum ağa açılır, ağınızda bulunan diğer Win98'in paylaşılmış kaynaklarına rahatlıkla (yol geçen hanı gibi) erişebilmenize rağmen, ağınızdaki Windows 2000 yüklü bir bilgisayarın paylaşmış olduğu kaynağa erişmeniz mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Windows 2000'lerin bağlanma konusunda böyle bir sorunu yoktur çünkü Login sırasında sizin belirlemiş olduğunuz kullanıcı adı ve parolası dışında sisteme zaten girmenizin olanağı yoktur ![]() ![]() Bunun dışında Windows 2000'de Windows 98 olduğu gibi diskinizin yada bölümünüzün tamamını paylaşıma açma gibi bir zorunluluğunuz yok ![]() ![]() -Kaynaklarınızı görmek istediğiniz ağdaki kullanıcıların kendi bilgisayarındaki login kullanıcı adı ve parolasını buraya ekleyin ama mutlaka özelliklerden güvenliğiniz için sınırlandırın ![]() Windows 2000 işletim sisteminde paylaşıma açtığınız kaynakların da erişim izinlerini düzenleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Neyse güvenliğe fazla girdik gibi ;-) Amacımız, bir ağı nasıl oluşturup kaynaklarımızı paylaştırmaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ]Internet'i paylaştırmak hiçte zor değil! Geçen yazılarımızda da belirttiğimiz gibi herhangi bir yerel ağ içinde bulunan bilgisayarların bazı kaynaklarını paylaşması maddi anlamda çok büyük rahatlık sağlar ![]() ![]() ![]() Şimdi anlatacağım "Internet'i nasıl paylaştırırız?" konusu için bilgisayar ağınızın hazır ve çalışır durumda olduğunu varsayıyorum ![]() ![]() ![]() Windows 98SE/ME'de Adım Adım ICS ile Internet Paylaşımı Windows 98SE'den itibaren Microsoft, kendi işletim sisteminin içinde Internet'i kolayca paylaştırabilmemiz için ICS (Internet Connection Sharing) uygulamasını bütün işletim sistemlerine ekledi ![]() ICS, bir yerel ağda (LAN'da) Internet'e çıkmış olduğunuz bilgisayar üzerinden diğer bilgisayarlara Internet'i paylaştırmak amacıyla kullanılan bir uygulamadır ![]() Şimdi Internet paylaşımının nasıl yapılacağını görelim ![]() Modem'in olduğu bilgisayar için gerekli ayarlamalar: Benim sistemimde WindowsME yüklüydü ![]() ![]() İlk önce Denetim Masası - Program Ekle/Kaldır - Windows Kur'a gelerek İletişim şeçeneğini seçip Ayrıntılar'a tıklayın ![]() Internet Bağlantı Paylaşımı'nı (ICS'yi) işaretleyip sisteminize yükledikten sonra hemen ardından Ev ağı kurma sihirbazı bağlıyacaktır ![]() ![]() Eğer DialUp ile Internet'e çıkıyorsanız onu, Kablo Net / ADSL kullanıyorsanız bu modemleri bilgisayara bağlamış olduğunuz bağdaştırıcıyı seçeceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Internet'i paylaşacağımız diğer bilgisayarlar için gerekli ayarlamaları hızlı bir şekilde yapmak için Ev Ağı Kur disketi'mizi oluşturalım ![]() ![]() ![]() Diğer bilgisayarların ayarlanması: Oluşturduğumuz disketi Internet'e çıkacak diğer bilgisayarlara takarak içindeki programı çalıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer disketteki uygulamayı çalıştırmadıysanız yapmanız gereken 2 işlem var: 1-) Şimdi'ye kadar, deminden ICS'nin kurulu olduğu bilgisayar hariç hiç sabit ip kullanmadık, ki ICS'nin yapmış olduğu bu işlem Internet'in paylaşılması için program tarafından zorunlu olarak yapılan sabit bir atamadır ![]() Şuan sadece ICS'nin bağlı olduğu bilgisayar'ın sabit ip numarası var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçen yazımızdan hatırlayacağınız gibi bu işlemi kontrol etmek için Denetim Masasında- Ağ ayarlarına girip Yerel Ağ'a bağlantı kurduğunuz ethernet kartının TCP/IP kısmından özellikleri seçiyorsunuz ![]() IP adresi kısmına bakacak olursanız eğer otomatik olarak bir IP adresi al seçili ise sorun yok demektir ![]() ![]() 2-)Internet explorer'da gerekli olan ayarlamayı yapmanız gerekli ![]() ![]() ![]() ![]() Internet Bağlantı sihirbazı açıldığında aşağıdaki resimde de görülen "Internet bağlantımı kendim kurmak ya da yerel bir ağ (LAN) üzerinden bağlanmak istiyorum" seçeneğini seçip ilerliyoruz ![]() Burada da "Bir yerel ağ (LAN) üzerinden bağlanıyorum" seçeneğini seçip ilerliyoruz ![]() Sadece "Proxy sucuyu otomatik olarak bul" olduğunu gördükten sonra burayı da geçiyoruz ![]() ![]() ![]() Windows 2000/XP'de Adım Adım ICS ile Internet Paylaşımı Windows 2000/XP işletim sisteminde Internet paylaşımı daha da kolay yapılıyor ![]() ![]() Modem'in olduğu bilgisayar için gerekli ayarlamalar: Denetim Masası - Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar kısmına gelin ![]() ![]() Yukarıda görmüş olduğunuz gibi Modem'in olduğu bilgisayarda genelde 2 tane bağlantı bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Tamam dedikten sonra ekrana bir uyarı mesajı geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen karşılaşılan sorunlardan biri de ethernet kartlarının hangisinde Modem'in bağlı olduğunu karıştıran kullanıcılar bazen burada karışıklık yaşayabiliyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, Windows 2000/XP 'de ICS ile Internet paylaşımı bu kadar kolay sadece yapmanız gereken Modeminizi paylaşıma açmak ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ICS ile Internet paylaşımını hem kolay hem de sorunsuz bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [/i][/color] Remote Admin ile Uzaktaki Bilgisayarlarınıza Hükmedin [i][color=black]Bir yerel ağı yöneten kişilerin en büyük sıkıntısı yazılımsal ufak tek sorunlar için yerinden kalkıp sorunun olduğu bilgisayara gidip düzeltmek için gün boyu koşuşturma içerisinde olmalarıdır ![]() Bu soruna yönelik bir çok, yani uzaktaki bilgisayarları yönetmeye yönelik program olsa da şuan sizlere anlatacağım program olan Remote Admin programını son derece kullanışlı ve basit olması sebebiyle aralarından sıyrılıyor ![]() ![]() Programın kurulumu Programı kurarken karşılaşacağınız aşağıdaki ekranda "Install RAdmin server as system service" modunu işaretli olarak kurun ![]() ![]() Burayıda geçtiğimiz zaman karşınıza gelecek ekran, kurmuş olduğunuz bilgisayara bağlanırken kullanacağınız en az 8 karakterli şifreyi gireceğiniz şifre ekranı ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi programı incelemeye başlayalım ![]() ![]() Remote Administrator viewer: Programı yöneteceğiniz konsol ![]() Settings for Remote Administrator server: Programın ayarlarını değiştirebileceğiniz kısım ![]() Start Remote Administrator server: Eğer Programınız uzaktaki herhangi bir bağlantının olabilmesi için çalışır bir şekilde tray'de beklemiyorsa buradan programı çalıştırabilirsiniz ![]() Stop Remote Administrator server: Bu da Tray'de çalışan uygulamayı durduruyor ![]() ![]() Şimdi uzaktaki bilgisayara erişmek için Remote Administrator Viewer'ı çalıştırın ![]() ![]() New Connection kısmındaki Name of entry kısmına o bilgisayarın ismini verin ya da aklınızda o bilgisayarı çağrıştıran birşey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl öğreneceğiz peki? Bulunduğumuz yerel ağ'daki bağlanacağımız bilgisayarın sahibine telefon açıp "Şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şaka bir yana peki nasıl halledeceğiz bu sorunu? Bizim donanım testlerinde sürekli kullandığımız her derde deva, Sisoft Sandra programı yine iş başında ![]() ![]() ![]() Şimdi bağlantının özelliklerine bakalım bunu gerçekleştirmek içinde ekrandaki bağlantıyı seçtikten sonra Connection-Properties'i tıklıyorsunuz ![]() ![]() Color Format: Sizin uzaktaki bilgisayara bağlandığınızda ekranın ne kadar renk derinliğini sahip olması gerektiğini belirttiğiniz seçeneklerden oluşuyor ![]() View Mode: Uzaktaki bilgisayara bağlandığınız zaman karşı tarafının ekran görüntüsünün: -Normal View: Normal bir explorer kadar mı? -Fullscreen view:Tamamen ekranınızı kaplayacak bir biçimde mi? -Stretch view :Ufak bir pencerede içinde açılıp sizin istediğiniz gibi genişletebilmenize olanak sağlayan bir biçimde mi" açılmasını belirteceğiniz seçeneklerden oluşuyor ![]() Maximum number of updates per second: Uzaktaki bilgisayarları masaüstünü görerek tamamen kontrol ederken, ekrana gelen saniyede ki görüntüyü belirleyeceğiniz yer ![]() ![]() ![]() 100Mbps bir ağ'da aşağıdaki ayarlarla hiç bir takılma olmadan uzaktaki bilgisayarı yönetebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() IP adreslerini ve gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra geldi bağlanma Moduna ![]() ![]() Full Control: Klavye ve Mouse kontrolü de kullanarak uzaktaki bilgisayarı kendi bilgisayarınız gibi rahatlıkla kullanabileceğiniz bağlanma modu ![]() View: Sadece ekranı görüp izleyebileceğiniz müdahale edemeyeceğiniz bağlanma modu ![]() Telnet: Telnet ile bağlantıyı gerçekleştirebileceğiniz bağlantı modu ![]() ![]() Shutdown: Uzaktaki bilgisayarı kapatabiliyorsunuz ![]() Şimdi bağlantınızın üzerine çift tıklayın ve uzaktaki bilgisayara bağlanmak için hazırlanın ![]() ![]() ![]() Eğer aşağıdaki gibi bir görüntü geldiyse ya girilen IP adresi yanlıştır ya, o IP adresinde Remote Admin programı kurulu değil, ya da trayde çalışmıyordur ![]() Eğer Uzaktaki bilgisayara bağlandıysanız onun Masaüstünü de şuan görüyorsunuzdur ![]() |
![]() |
![]() |
|