Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Program Anlatımları [Resim & Video]

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatım, kurulumu, resimli, version, windows

Windows Xp Kurulumu Version 2 (Resimli Anlatım)

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Windows Xp Kurulumu Version 2 (Resimli Anlatım)

Windows XP Home ve Professional versiyonlarının kurulumunun nasıl yapıldığını adım adım görelim

Windows XP CD-ROM'unu takın ve bilgisayarınızın güç düğmesine dokunun

Not: Bilgisayar açılırken çıkan ekran sizin bilgisayarınızda biraz farklı olabilir

Press any key to boot from CD mesajını göreceksiniz Herhangi bir tuşa bastığınız anda sistem takılı olan XP CD-ROM'undan sistem dosyalarını yükleyecektir ve kurulum başlayacaktır Eğer herhangi bir tuşa basmazsanız bir süre sonra sistem harddiskten boot etmeye çalışacaktır

Kurulumdan sonra XP CD-ROM'unu cd sürücüde unutanlar karşılarına tekrar kurulum ekranı gelip şok olmasınlar diye alınmış bir önlem

CD-ROM'dan açılış yapılıp kurulum işlemi başladı karşımıza ilk çıkan yazı:

Setup is inspecting your computer's hardware configuration

Bir bekleme süresinin ardından

Daha sonra Setup is starting Windows mesajı ve Windows XP Professional Setup yada Windows XP Home Setup ekranı:

ENTER tuşuna basarak devam edersek:

Windows XP Licensing Agreement yani yazılım anlaşması geldi F8 tuşuna basarak geçelim

Şimdi önemli bir adıma geldik Diskin bölümlenmesi ve formatlama işlemi

Eğer disk daha önceden kullanılmışsa veya zaten içinde başka bir işletim sistemi yüklü ise Ya da yukarıda olduğu gibi Unpartitioned space adı altında bölümleme yapılmamış disk alanı görünecektir Siz duruma göre varolan bölümü(partititon) seçip Enter ile devam edebilir veya Unpartitioned space'i seçip C tuşuna basarak bu alanı bölümleyebilirsiniz Şu anda yukarıda gözükmüyor ama bu ekranda varolan bir bölümü silme imkanı da var(bu durumda o bölümün içindeki herşey gider ona göre)

Ben önce C tuşu ile bölümledim ve Enter tuşu ile devam ettim

Bu ekranda ise hangi dosya sisteminin kullanılacağını soruyor

Eğer varolan bir disk bölümünü seçip bu ekrana gelmişseniz tekrar formatlamadan o bölümü kullanma seçeneğinizde olacaktır Böylece o bölümdeki bilgiler de korunmuş olur

Bizim ise şimdi iki seçeneğimiz var: FAT veya NTFS

FAT Bu dosya sistemi DOS ve W9x'in kullandığı dosya sistemidir Bu şekilde formatlarsanız Aynı şekilde eğer birden fazla işletim sistemi kullanıyorsanız

İki tane büyük dezavantajı var:

* Kullandığı dosyalama yöntemi diski 64KB'lık hücrelere bölüyor Ve bir dosya en azından bir hücreyi kapladığı için

* NTFS sisteminin sunduğu disk ve dizinlere hatta dosyalara erişimin kullanıcı bazında kısıtlanabilmesi özelliğinden mahrum kalacaksınız

NTFS DOS disketiyle açınca ve W9x işletim sistemlerinden erişilememesi dışında güvenilir ve XP'nin özelliklerini tam olarak kullanmanıza imkan veren bir dosya sistemi Bu arada kafanıza belki takılır diye söylüyorum Aynı makinada birden fazla işletim sistemi varsa bu durum söz konusu olabilir

NTFS kullanmanızı öneriyorum ve bende NTFS üzerindeyken Enter ile devam ediyorum

Disk formatlanıyor:

Ve dosyalar CD-ROM'dan diske koplayalanıyor:

Ve sistem yeniden açılacak:

Bilgisayar açıldığında Windows XP ilk defa Graphical User Interface(GUI) - Grafik kullanıcı arabirimi ile açılıyor:

Bu adımlarda biz hiçbirşeye elimizi sürmüyoruz:

Şimdi karşımıza önemli bir adım geldi Eğer Türkçe dışında bir versiyonu yüklüyorsanız(muhtemelen English olanı) bu ekranda hem Customize düğmesine tıklayarak Türkiye'yi seçmemiz lazım

İsminizi ve eğer bir kurumda yükleme yapıyorsanız kurum ismini yazın:

25 haneli Product key'i girin (Windows XP CD-ROM üzerinde-kutusunda yazıyor)

Ağda da görünecek ve ağ üzerinde her bilgisayarda farklı olması gereken Computer name değerini girin

Administrator kullanıcısının şifresini girin Confirm password karşısına aynı şifreyi tekrar girin:

Administrator şifresini boş bırakabilirsiniz ama eğer bir şifre girerseniz bu şifreyi kesinlikle unutmayın

Date and Time Settings

Tarih ve saati kontrol edin Time Zone alanında Türkiyenin GMT +2 olan saat dilimini seçin (Athensgibi bir ismi var)

Eğer bilgisayarda takılı bir ağ kartı varsa Bu durumda size altta olduğu gibi Typical settings ile Biz Typical settings'i seçiyoruz

[IMG]Finalizing installation[/IMG] adımı ile kurulum işlemi devam ediyor

Restart:

Ekran çözünürlüğümüzü ayarlayacak OK

İnternet üzerinden Microsoft'un web sitesine bağlanmayı deneyecektir Bu adımı Skip ile geçmenizde hiçbir sakınca yok

Administrator özelliğine sahip olacak ilk kullanıcıları oluşturmanız istenecek Ve XP'nin login ekranı karşınıza gelecektir

Eğer kurulum yapılırken sadece bir kullanıcı oluşturulmuş ve onunda şifresi yoksa

Hadi geçmiş olsun

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com