![]() |
Ezan Nedir? Ezan Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ezan Nedir? Ezan HakkındaEzan, İslam dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için okunan sözdür ![]() Namaz için ezan okumak vâcip kuvvetinde bir sünnet-i müekkededir ![]() ![]() ![]() Arapça: 4x الله اكبر 2x اشهد ان لا اله الا الله 2x اشهد ان محمدا رسول الله 2x حي على الصلاة 2x حي على الفلاح 2x الصلاة خير من النوم (Sadece Sabah namazinda okunur ![]() 1x لا اله الا الله Okunuşu: Allahu Ekber (4 kere) Eşhedu enla ilahe illallah (2 kere) Eşhedu enne Muhammeden resulullah (2 kere) Hayya alessalah (2 kere) Hayya alelfelah (2 kere) Allahu Ekber (2 kere) Lailaheillallah (Ancak sabah ezanlarında "Hayya lelfelah" dan sonra iki defa "Essalatü hayrün minen nevm" denilir ![]() Eski İstanbul geleneğine göre: Sabah Ezanı: Sabâ, Dilkeşhâveran makamında Öğle Ezanı: Sabâ, Hicaz makamında İkindi Ezanı: Hicaz makamında Akş** Ezanı: Hicaz, Rast makamında Yatsı Ezanı: Hicaz, Bayatî, Nevâ veya Rast makamında okunurdu ![]() Sabah namazında önce verilen salâ da Dilkeşhâveran makamından söylenirdi ![]() Ezanın Başlangıcı İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Müslümanlar Medîne'ye geldikleri vakit toplanıyorlar ve namaz vakitlerini birbirlerine soruyorlardı ![]() ![]() ![]() "Hristiyanların çanı gibi bir çan edinin" dedi ![]() "Yahudilerin boynuzu gibi bir boynuz edinerek (onu öttürün!)" dedi ![]() ![]() ''Bir adam çıkarsanız da namazı ilan etse!" dedi ![]() ![]() Ebü Umeyr İbnu Enes, Ensar'dan olan bir amcasından naklen anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) halkı namaza nasıl toplayacağı meselesine eğildi ![]() "Namaz vakti olunca bir bayrak dik, onu görünce halk birbirine haber verir" dendi ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu yahudi işidir!" dedi ![]() ![]() "Bu hristiyanların işidir" dedi ![]() ![]() ![]() Bir diğer rivayette şöyle denmiştir: "Ensardan bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resülü! Ben sizin üzüntünüzü görüp ayrıldığım vakit (rüyamdan) bir adam gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah sana hayır göstermiş ![]() ![]() ![]() "Onun gördüğünü aynen ben de gördüm, ancak o, anlatma işinde benden önce davranınca, ben utandım (anlatamadım)" dedi ![]() "Adam anlattıkları arasında şunları da söyledi: "(Mescidin üzerine çıkan adam) kıbleye yöneldi ve dedi ki: "Allahu ekber Allahu akber Allahu ekber Allahu ekber, eşhedu en lâ ilâhe illallah, eşhedu en lâ ilâhe illallah ![]() ![]() Sonra bir miktar durduruldu ![]() ![]() ![]() "Bunu Bilâl'e öğret!" buyurdu ![]() ![]() Abdullah İbnu Zeyd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalatu vesselâm), halkı namaz için toplamak maksadıyla çalınmak üzere bir çan yapılmasını emrettiği zaman, ben uyurken yanıma bir adam geldi ![]() ![]() "Ey Allah'ın kulu, bu çanı bana satar mısın?" dedim ![]() "Pekala, ama bunu ne yapacaksın?" dedi ![]() "Bununla insanları namaza çağıracağım" dedim ![]() "Sana bu iş için daha hayırlı bir söz göstereyim mi?" dedi ![]() ![]() "Öyleyse şunu söyle!" diyerek bana öğretti: "Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber Allahu ekber ![]() Eşhedü enne Muhammeden Resülullah, eşhedü enne Muhammeden Resülullah ![]() Hayye ala's-salât, Hayye ala's-salât ![]() Hayye ala'l-felâh, Hayye ala'l-felâh ![]() Allahu ekber Allahu ekber Lâilâhe illallah ![]() "Sonra namazı kılacağın zaman şunu söylersin" dedi ve öğretti: "Allahu ekber Allahu ekber-Eşhedu en lâ ilâhe illallah, Eşhedü enne Muhammeden Resülullah, Hayye ala's-salât, Hayye ala'l-felâh, Kad kâmeti's-salât, kad kameti's-salât, Allahu ekber Allahu ekber Lâilâhe illallah ![]() Sabah olunca Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek (rüyamda) gördüklerimi haber verdim ![]() "İnşallah bu hak bir rüyadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu evinde olan Ömer İbnu'l-Hattâb (radıyallâhu anh) işitmişti ![]() "Ey Allah'ın Resülü! diyordu, seni hak ile gönderen Zât-ı Zülcelâl'e yemin olsun, onun gördüğünün aynısını ben de gördüm!" Bunu işiten Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Elhamdülillah! Şimdi bu daha sağlam oldu!" dedi ![]() Bir diğer rivayette şöyle gelmiştir: " (Bilâl ezanı okuyup sıra ikâmete gelince) Abdullah: "Onu ben gördüm, ben okumak isterim!" dedi ![]() ![]() Tirmizi'nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Abdullah İbnu Zeyd ezanla ilgili kıssayı anlatırken elfazı ikişer ikişer zikretti, ikâmeti ise birer kere zikretti ![]() Yine Tirmizî'nin bir rivayetinde denmiştir ki: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın ezanı(nda elfaz) çift çift idi, ezanda da ikâmette de ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) Bilâl'e emrederek ikişer kere söyleyerek de ikâmet okumasını emretti ![]() Ebü Mahzüra (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resülü, bana ezanın usülünü öğret" dedim ![]() "Allahu ekber, Allahu -ekber, Allahu ekber, Allahu ekber dersin ve bunları derken sesini yükseltirsin ![]() ![]() Eşhedü enne Muhammeden Resülullah, eşhedü enne Muhammeden Resülullah ![]() ![]() ![]() Eğer okuduğun ezan sabah ezanı ise şunu da söylersen: "es-Salâtu hayrun mine'n-nevm, es-salâtu hayrun mine'n nevm (Namaz uykudan hayırlıdır) ![]() ![]() Bir diğer rivayette şöyle gelmiştir: "(Ebü Mahzüra dedi ki): "Bana Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) ikâmeti ikişer ikişer öğretti: "Allahu ekber, Allahu ekber, Eşhedu en lâ ilâhe illallah, Eşhedu en lâ ilâhe illallah ![]() Eşhedu enne Muhammeden Resülullah, Eşhedu enne Muhammeden Resülullah ![]() Hayye ala's-salât, Hayye ala's-salât ![]() Hayye ala'l-felâh, Hayye ala'l-felâh ![]() Allahu ekber, Allahu ekber ![]() Lâilâhe illallah ![]() "Duydun mu?" (Ebü Mahzüra): "Evet!" dedi ![]() ![]() ![]() İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Ezan Resülullah devrinde ikişer ikişer idi ![]() ![]() ![]() İbnu Ömer devam eder: "Biz, ikâmeti işittik mi abdest alır, namaza giderdik ![]() İmam Mâlik'e ulaştığına göre: "Müezzin, sabah namazını haber vermek için Hz ![]() ![]() "Essalâtu hayrun mine'n-nevm (namaz uykudan hayırlıdır)" der ![]() ![]() ![]() Mücahid (rahimehullah) anlatıyor: "Abdullah İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ)'le bir mescide girdim ![]() ![]() ![]() ![]() "Haydi bizi bu bid'atçinin yanından çıkar!" dedi ve orada namaz kılmadı ![]() Tirmizi der ki: "İbnu Ömer'den rivayet edildiğine göre, sabah ezanında es-salâtu hayrun mine'n nevm derdi ![]() Ebü Dâvud'un bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Ben İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ)'le beraber idim, bir adam öğle veya ikindi namazında tesvîbte bulundu ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Yine Hz ![]() ![]() Ezan Duası Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kim ezanı işittiği zaman: Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi Allahım! Muhammed'e vesîleyi ve fazîleti ver ![]() ![]() Okunuşu: "Allahumme Rebbe hazihi'd-da'veti't-tamme ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ezan Nedir? Ezan HakkındaEzan ve İkamet Sual: Ezan kelimelerinin manaları nasıldır? CEVAP Ezanın kelimeleri yedidir: 1- Allahü ekber: Allahü teâlâ, büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu, zihinlerde iyi yerleştirmek için, bu kelime, dört kere söylenir ![]() 2- Eşhedü en la ilahe illallah: Kibriyası, büyüklüğü ile ve kimsenin ibadetine muhtaç olmadığı halde, ibadet olunmaya Ondan başka kimsenin hakkı olmadığına şehadet eder, elbette inanırım ![]() ![]() 3- Eşhedü enne Muhammeden Resulullah: Muhammed aleyhisselamın, Onun gönderdiği Peygamberi olduğuna, Onun istediği ibadetlerin yolunu bildiricisi olduğuna ve Allahü teâlâya, ancak Onun bildirdiği, gösterdiği ibadetlerin, yaraşır olduğuna şehadet eder, inanırım ![]() 4 ve 5- Hayye alessalah, hayye alelfelah: Müminleri, felaha, saadete, kurtuluşa sebep olan namaza çağıran iki kelimedir ![]() 6- Allahü ekber: Ona layık bir ibadeti kimse yapamaz ![]() ![]() 7- La ilahe illallah: İbadete, karşısında alçalmaya müstahak olan, hakkı olan ancak Odur ![]() ![]() Kamet okumak Sual: Kamet okumakla ilgili hadis yok mudur? CEVAP Elbette vardır ![]() (Sıkışık iken namaz için kamet getirilmiş olsa bile, önce helâya gidin ![]() (Namaz için kamet okunurken, benim kalktığımı görmedikçe, kalkmayın ![]() (Namaz için kamet getirildiğinde, sema kapıları açılır ve dualar kabul olunur ![]() (Şeytan, ezanını duyunca hızlıca kaçar ![]() ![]() ![]() ![]() (12 yıl ezan okuyana Cennet vacib olur ![]() ![]() (Kamet getirildiği zaman, namaza koşarak gelmeyin, yürüyerek gelin ve sükunete riayet edin, yetiştiğinizi [cemaatle] kılın, yetişemediğiniz tamamlayın ![]() (Müezzin ezan okuduğu zaman şeytan mescidden süratle çıkar, müezzin susunca, geri döner ![]() ![]() ![]() ![]() (Ezanla kamet arasındaki duâ kabul edilir ![]() (Ey Bilâl, Ezanı ağır ve yavaş oku; kameti de acele et ![]() (Kamet okununca, farzdan başka namaz yoktur ![]() ![]() (Kamet okunurken, farzdan başka namaz yoktur ![]() ![]() ![]() Sual: Ezan nedir? CEVAP Ezan, belli olan Arapça kelimeleri sırası ile okumaktır ![]() ![]() Sual: Ezanı yüksek yerde mi okumak gerekir? CEVAP Evet mahalle mescidinde ve yüksek yerde okumak sünnettir ![]() Sual: Aşağıdaki cümlelerin manası nedir?Sabah namazında ezana eklenen:Es-salatü hayrun minen-nevm CEVAP Namaz uykudan hayırlıdır demektir ![]() Kamet getirirken eklenen, Kad-kametis-salah ne demektir? CEVAP Namaz başladı demektir ![]() Sual: Beş vakit namaz ve kaza namazları için ve Cuma namazında erkeklerin ezan okumak farz mıdır? CEVAP Farz değil sünnettir ama bu sünnete sünnet-i hüda denir ![]() ![]() Sual: Kadınların ezan ve ikamet okuması lazım mıdır? CEVAP Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Ezan vaktinden evvel okunsa sahih olur mu? CEVAP Sahih olmaz, yeniden okunması gerekir ![]() Sual: Ezan okunurken, hareke, harf katacak veya harfleri uzatacak şekilde teganni yapmak caiz mi? CEVAP Hayır caiz değildir ![]() Sual: Vitir, bayram, teravih ve cenaze namazları için ezan ve ikamet okunur mu? CEVAP Okunmaz ![]() Sual: Ezan mı, ikamet mi daha efdaldir? CEVAP İkamet, ezandan daha efdaldir ![]() Sual: Minarede sağa sola dönerek ezan okunduğu da oluyor ![]() CEVAP Evet, ezan ve ikamet, kıbleye karşı okunur ![]() Sual: Kimlerin ezan okuması mekruh olur? CEVAP Cünübün, kadının, fasıkın, sarhoşun, küçük çocuğun ezan okumaları tahrimen mekruhtur ![]() Sual: Oturarak ezan okumak caiz midir? CEVAP Tahrimen mekruhtur ![]() Sual: Birkaç günlük kaza kılarken hepsi için bir kere ezan okumak yeter mi? CEVAP Evet yeter ![]() ![]() ![]() Sual: Evinde yalnız veya cemaat ile vakit namazı kılan, ezan ve ikamet okur mu? CEVAP Okuması gerekmez ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Seferi olan ezan ve ikamet okur mu? CEVAP Seferi olan kimse, bir evde yalnız kılarken de, ezan ve ikamet okur ![]() ![]() ![]() Sual: Ezana hürmet nasıl olur? CEVAP Ezana hürmet etmek, harflerini değiştirmeden, teganni etmeden, minareye çıkıp, sünnet üzere okumakla olur ![]() (Müezzin, kendisi ile namaz kılanların sevabı kadar sevap alır ![]() ![]() Sual: Ezanı duyanın tekrar etmesi gerekir mi? CEVAP Evet ezanı duyanın, yavaşça tekrar etmesi sünnettir ![]() ![]() (Müezzinin söylediğini tekrar edene, onun sevabı kadar kendisine sevap verilir ![]() (Ezanı tekrar edene, kıyamette şefaatim vacip olur ![]() (Ezanı siz de tekrar edip salevat getirin ![]() ![]() Yemekte, din dersi okumakta iken ve cami içinde Kur'an-ı kerim okurken ezan tekrar edilmez ![]() Sual: Muhammedün Resulullah derken iki elin baş parmağını göze sürmek gerekir mi? CEVAP Ezan okunurken, Resulullah efendimizin ismini işiten, iki elin baş parmaklarını, gözlerinin üstüne koyarak, (İki gözümün nurusun sen ya Resulallah) demesi iyi olur ![]() ![]() Muhammed aleyhisselam ise, salihlerin ve bütün Peygamberlerin en üstünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ebu Bekr-i Sıddık, ezan okunurken, Resulullahın ismini işitince, iki baş parmağının tırnağını öpüp gözlerine sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() İkamet okunurken böyle yapılmaz ![]() ![]() Sual: Ezan okunurken işi bırakmak gerekir mi? CEVAP Ezan okunurken işi bırakmak iyi olur ![]() ![]() Demircilik yapan Ebu Hafs Haddad hazretleri, her ne zaman ezanı işitse, çekici yukarı kaldırmış ise, aşağıya indirmez, aşağıda ise, yukarı kaldırmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Ezan okunurken sağa sola vücudu döndürmek gerekir mi? CEVAP Hayye ales salah derken sadece yüzü sağa, hayye alel felah derken yüzü sola döndürmek sünnettir ![]() ![]() ![]() Sual: İkameti ezan gibi uzatarak okumakta mahzur var mıdır? CEVAP İkamet, ezan gibi uzatarak okunmaz ![]() (Ezanı uzatarak, ikameti ise kısa okuyun!) [Tirmizi] Sual: Ezandan sonra dua okunur mu? CEVAP Sünnete uygun okunan ezanı işitince, hürmetle dinleyip ezan bitince şu duayı okumalıdır: (Allahümme rabbe hazihiddavetittammeti vessalatil kaimeti ati Muhammedenil vesilete vel fadilete veddereceterrefiate ve bashu mekamen mahmudenillezi vaadtehü inneke la tuhlifül miad ![]() Sual: 1940dan 1950 yılına kadar müezzinlik yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Hayır öyle değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz, başka milletlerin milli marşlarını tercüme ederek söylesek, onlar da bizim istiklal marşımızın tercümesini söyleseler uygun görülmez ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela sizin isminiz İsmet, günahsızlık, temizlik demektir ![]() Dinde, sizin veya bizim fikrimize itibar edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Kur'an-ı kerimi başka dile tercüme edip, Kur'an yerine bunu okumak ve Kur'anı Arapça harflerle, okunduğu gibi yazmak suretiyle değiştirmek bile haramdır ![]() ![]() ![]() Namaz haricinde her milletin kendi diliyle dua etmesi caizdir ![]() ![]() Sual: Ezan okurken "Muhammeden" mi yoksa"Muhammeder" mi denilecek? CEVAP İkisi de olur, tecvide göre Muhammeder demek gerekir ![]() Sual: Birkaç müezzinin birlikte ezan okuması caiz midir? CEVAP Birkaç müezzinin birlikte ezan okumalarına ezan-ı Cavk denir ![]() ![]() Sual: Okunan ezanı dinleyen tekrar ediyor, ikameti tekrar etmesi de caiz mi? CEVAP Ezanı tekrar etmek sünnet, ikameti tekrar etmek müstehaptır ![]() ![]() Sual: Ezan bitince, okunan duayı, imam veya müezzin yüksek sesle mi okur? CEVAP Yüksek sesle okunmaz ![]() Sual: Yürüyerek ikamet okumak caiz midir? CEVAP Mekruhtur ![]() Sual: Ezan okunurken köpeğin uluması iyi midir? CEVAP Ezan okurken şeytanların kaçtığı hadis-i şerif ile bildirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Ezan okunurken tuvalete girilir mi? CEVAP İhtiyaç varsa girilir ![]() Sual: Mukim ve misafir karışık bir evde iken, mukim olan biri, ezan ve ikamet okusa, misafirlerin de okuması gerekir mi? CEVAP Hayır ![]() Sual: Evde yavaşça ezan okurken, sağa sola yüz çevrilir mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Evde veya camide, sesli veya kendi işiteceği sesle ezan okuyan, ellerini kulaklara koyar mı? CEVAP Evet ![]() Sual: Mescitte bulunan kimse, ezan okunurken ayağa kalkması gerekir mi? CEVAP Hayır gerekmez ![]() Sual: Ezanların erken okunduğu bellidir ![]() CEVAP Evet ![]() Sual: Ezan okurken eller kulağa düz olarak mı konur? CEVAP Düz olarak konur ![]() Sual: İkamet okurken eller yanda mı durur, göbek üstüne bağlamak gerekir mi? CEVAP Eller yanda durur, bağlanmaz ![]() Sual: Mescid içinde ezan okumak mekruh olduğuna göre, işyeri mescidinin merdiveninde yavaşça ezan okunsa sünnet yerine gelir mi? CEVAP Evet ![]() Sual: Siirt�te ezana seyyidina ekleniyor ![]() CEVAP Evet ![]() Sual: Ezan ve ikamette, R harfleri cezm veya vasl ederek mi okunur? CEVAP Evet (Allahü ekberullahü) diye okumamalıdır ![]() ![]() Sual: İkamet okurken, okuma esnasında konuşan, ikameti tekrar okur mu? CEVAP Evet ![]() Sual: Ezan okuyan ezandan sonra, ikamet okuyan ikametten sonra konuşsa, ezanı ve ikameti tekrar okumak gerekir mi? CEVAP Hayır ![]() Sual: Çocuk yeni doğunca isim konurken kulağına ezan okumak gerekir mi? CEVAP Ezan okumak iyidir ![]() ![]() [Ezan okuyacak kimse, çocuğu yastık gibi yumuşak bir şey üstüne koyarak kucağına alır, yavaşça sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okur ![]() ![]() ![]() Bir hadis-i şerifte de buyuruldu ki: (Yeni doğan çocuğunun sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okunursa, "Ümmü sıbyan" denilen hastalıktan korunmuş olur ![]() Sual: Hoparlörden çıkan ses, imamın sesi olmadığı için okunan Ezana saygı duymak günah mıdır? CEVAP Okunanın ezan olmaması ayrı, okunan şeye saygı ayrıdır ![]() ![]() ![]() Allah ismi ister teypten çıksın, isterse başka yerden gelsin, Allah ismine saygı duymak günah olur mu hiç ![]() ![]() Sual: Ezanı mescidin içinde okumak caiz midir? CEVAP Caiz değildir, mekruhtur ![]() ![]() ![]() Cuma günü cami içinde okunan ezan hariç, ezanı cami içinde okumak, oturarak okumak ve sesini takatından fazla yükseltmek ve kıbleye karşı okumamak ve teganni yaparak okumak mekruhtur ![]() Sual: Cami içinde ezan okunurken cemaat ezanı tekrar etmez mi? İkamet okunurken ikameti de tekrar etmek gerekir mi? CEVAP Seadet-i Ebediyye kitabında diyor ki: Ezan minarede veya mescidin dışında okunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cami içinde Kur�an-ı kerim okurken, ezan tekrar edilmez ![]() ![]() İkameti işitenin tekrar etmesi şart değildir, ancak müstehaptır, tekrar edilmesi iyi olur ![]() Sual: Tam İlmihal�de, (Hazır olan cemaat için veya kendi için olan ezan ve ikamet de yerde okunur) deniyordu ![]() ![]() CEVAP Hayır ![]() (Ezan, başkalarına vakti bildirmek için, yüksekte okunur ![]() ![]() Bu ifadede caminin içi geçmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hazır olan cemaat, genellikle uzun veya kısa yolculuklarda olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Kamet okurken, hayyealassalatü, Kad kametisselatü mü denir? CEVAP Hayyealessalati ve Kad kametissalatü diye okunur ![]() ![]() ![]() Sual: Müezzinler, Cuma günü bir elini kulağına götürerek ezan okuyor ![]() CEVAP Evet ![]() ![]() Sual: Sünnete uygun ezan okunuyorsa, oturanın kalkması gerekir mi? CEVAP Ezanı işitenin oturuyorsa kalkması, yürüyorsa durması müstehaptır ![]() ![]() Sual: Bir hoca, �Büluğa ermemiş 12-15 yaşındaki çocuklar ezan okuyamaz, kamet getiremez ![]() ![]() ![]() CEVAP Hiç mahzuru olmaz ![]() ![]() ![]() (Hoca dedi) dediğiniz için din kitaplarından delillerini de yazalım: Akıllı çocuğun ezan okuması, kerahatsiz caizdir ![]() ![]() ![]() 7-9 yaşındaki çocuğa, akıllı çocuk denir ![]() Çocuğun yaşı bilinmiyorsa, acaba altı mı yedi mi diye tereddüt edilmişse ne olacak? Din kitapları onu da bildirmiştir: Küçük çocuk parayı başka şeyden ayırabiliyorsa ve aldatılarak elinden alınamıyor ise, bu çocuk akıllıdır ![]() ![]() ![]() Mürahık sabinin [çocuğun], hatta mümeyyiz çocuğun ezanı kerahatsiz caizdir ![]() ![]() 9 yaşını doldurup da, baliğ olmamış çocuğa Mürahık çocuk denir ![]() ![]() ![]() Akıl baliğ kimseler gibi çocuğun da, namaz kılarken ezan okuması sünnettir ![]() ![]() ![]() ![]() Akıllı çocuğun ezan okuması bir rivayete göre mekruh ise de, zahir rivayette çocuk akıllı ise ezanı mekruh değildir ![]() Sual: Evlerde veya cami içinde ezan okurken elleri kulaklara kaldırmak gerekir mi? CEVAP Evet gerekir ![]() Sual: Yolculuk yaparken yoldaki mescitlerde veya namaz kılacak herhangi bir yerde namaz kılarken ezan ve ikamet okumak gerekir mi? CEVAP Seferi olanlar, kendi aralarındaki cemaat ile de, yalnız kılarken de, ezan ve ikamet okur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Bir camide cemaatle namaz kılındıktan sonra camiye gelen namaz kılarken ikamet okur mu? CEVAP Cemaati belli kimseler olan her camide, vakit namazı, cemaat ile kılındıktan sonra, yalnız kılan kimse, ezan ve ikamet okumaz ![]() Sual: Evde yalnız veya cemaatle vakit namazı kılan, ezan ve ikamet okuması gerekir mi? CEVAP Evde yalnız veya cemaatle vakit namazı kılan, ezan ve ikamet okumaz ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: İkamet okumak mı, yoksa ezan okumak mı daha efdaldir? CEVAP İkamet okumak, ezan okumaktan daha efdaldir ![]() Sual: Günah işleyen kimsenin okuduğu ezan sahih midir? Hoparlörle okuyunca başka bir ses oluyor, kendisi olmuyor; yine sahih olmuyor mu? CEVAP Salih kimse bile, hoparlör ile okusa caiz olmaz ![]() Bir fasıkın, yani açıktan günah işleyen kimsenin temiz olarak ve edep ile ezan okuması caiz değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Ezan ile alay etmek küfür müdür? CEVAP Evet ![]() ![]() Sual: Minare bid�at değil mi? CEVAP Peygamber efendimiz, ezanın yüksek yere çıkılarak okunmasını emretmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Eshab-ı kiramdan Mesleme bin Mahled, Mısır�da vali iken, hicri 58 yılında, ilk minareyi yaptırmıştır ![]() Sual: Bir günlük kaza namazını peş peşe kılarken, her namazdan önce ezan okumak ve her namazdan sonra âyet-el-kürsiyi okuyup tesbih çekmek gerekir mi? CEVAP Kaza kılarken yalnız bir defa ezan okuyup sonunda âyet-el-kürsîyi okumak kâfidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Sünnete uygun okunan ezandan sonra, hangi dua okunur? CEVAP Şu dua okunur: (Allahümme rabbe hâzihid-da�vetit-tâmmeti vessalâtil kâimeti âti Muhammedenil vesîlete vel fadîlete veddereceterrefî�ate veb�ashu mekâmen mahmûdenillezî vaadtehu inneke lâ tuhlifül mîâd ![]() Sual: Ezan okunurken, helâya girilebilir mi? CEVAP İhtiyâç halinde ezan okunurken, helâya girmek caizdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ezan Nedir? Ezan HakkındaEzan okuyanın dikkat edeceği hususların yanında dinleyenin de uyması gereken hususlar vardır: I) Ezan okunurken konuşulmaz ![]() ![]() 2) Ezan'ı dinleyen müslüman, müezzinin okuduğu ezanı tekrar eder ve böylece o da ezan okunmuş olur ![]() ![]() ![]() 3) Ezanı işiten kişi cünüp de olsa yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirir ![]() ![]() 4) Ezanın bitiminde dinleyen kişi ezan duasını okur ![]() "Allahumma Rabbe hezihi'd-da' vati't-tamme ve's-salati'l-kâime âti seyyidina Muhammeden el-vesilete ve'l-fazilete ve'd-dereceti'r-rafiati'l âliye ve'b-ashû makamen mahmuden ellezi vaadtehu inneke la tuhlifu'lmi'ad ![]() "Ey bu üstün çağrının ve hazır namazın Rabbi olan Allahım! Muhammed 'e vesileyi, fazileti ve yüksek dereceyi ihsan et ![]() ![]() Bunların dışında ezan hakkında şu hususları belirtelim: Cuma namazında bir dış bir de iç ezan okunur diğer namazlarda her vakit için bir defa ezan okunur ![]() Ezan ile kametin arasını biraz uzatmak gerekir ki namaza geç kalanlar cemâate yetişebilsin ![]() Caminin dışında bir yerde de ezan okunabilir, ikamet getirilerek cemâatle namaz kılınabilir ![]() Kaza namazları için de ezan okunabilir, ikamet getirilebilir ![]() ![]() Ezan Vacib derecesinde sünneti müekkeddir |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ezan Nedir? Ezan HakkındaEzanın kelimeleri yedidir ![]() 1- Allahü ekber: Allahü teâlâ, büyüktür ![]() ![]() muhtaç olmaktan büyüktür ![]() ![]() Bunu, zihinlerde iyi yerleştirmek için, bu kelime, dört kere söylenir ![]() 2- Eşhedü en la ilahe illallah: Kibriyası, büyüklüğü ile ve kimsenin ibadetine muhtaç olmadığı halde, ibadet olunmaya Ondan başka kimsenin hakkı olmadığına şehadet eder, elbette inanırım ![]() Hiçbir şey Ona benzemez ![]() 3- Eşhedü enne Muhammeden Resulullah: Muhammed aleyhisselamın, Onun gönderdiği Peygamberi olduğuna, Onun istediği ibadetlerin yolunu bildiricisi olduğuna ve Allahü teâlâya, ancak Onun bildirdiği, gösterdiği ibadetlerin, yaraşır olduğuna şehadet eder, inanırım ![]() 4 ve 5- Hayye alessalah, hayye alelfelah: Müminleri, felaha, saadete, kurtuluşa sebep olan namaza çağıran iki kelimedir ![]() 6- Allahü ekber: Ona layık bir ibadeti kimse yapamaz ![]() yakışır olmasından, çok büyüktür, çok uzaktır ![]() 7- La ilahe illallah: İbadete, karşısında alçalmaya müstehak olan, hakkı olan ancak Odur ![]() ibadeti kimse yapamamakla beraber, Ondan başka kimsenin ibadet olunmaya hakkı yoktur |
![]() |
![]() |
|