![]() |
Salât Ne Demektir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salât Ne Demektir?Sual: Namaz kılmayan bazı kimseler, (Namaz, salât yani duadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Bu tür iddialar, Peygamber efendimize inanmayanların, dinimizi yıkmak isteyenlerin, çeşitli maskeler altında asıl kimliklerini gizleyerek gündeme getirdikleri iddialardır ![]() ![]() Peygamber efendimiz, namaz farz olduktan sonra, beş vakit namaz kılıp, farz olduğunu bildirdi ![]() ![]() Cebrail aleyhisselam, gelip, beş vakit namazın vakitlerini, kılınış şeklini ve diğer bütün hususları bizzat tatbiki olarak öğretti ![]() ![]() Bir âyet-i kerime meali şöyledir: (Namaz, müminlere belli vakitlerde farz kılındı ![]() Demek ki, namaz kılmanın belli vakitleri vardır ![]() Asr-ı saadetten bugüne kadar, camiler, mescidler namaz kılmak için yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() (Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namaz kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder ![]() Kur’an-ı kerimde geçen salât kelimesi, namaz değil de dua demek olsaydı, belli zamanı ve yeri olmasaydı, Allahü teâlâ mescit yapılmasını Kur’an-ı kerimde bildirir miydi? Salât kelimesinin manaları Sual: Hadis kitabındaki bir hadisin tercümesinde, (Bana ilk salât edecek yani namazımı kılacak olan Allah’tır) ifadesi geçiyor ![]() CEVAP Bu yanlışlık, (Salât) kelimesinin yanlış tercüme edilmesinden kaynaklanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Allah ve melekleri, Resule salât ediyor ![]() ![]() Burada salât, Allahın rahmet, meleklerin istiğfar, müminlerin ise, dua etmesi anlamındadır ![]() Sualdeki, (Bana salât edecek olan Allah’tır) demek, (Bana rahmet edecek olan Allah’tır) demektir ![]() ![]() Her dilde olduğu gibi, Türkçede de bir kelimenin çeşitli manaları olur ![]() ![]() ![]() 1- Denizde yüz! 2- Ona yüz verme! 3- Bana yüz lira ver! 4- Ne güzel yüz bu… 5- Koyunun derisini yüz! 6- Bıçağın keskin yüzü… 7- Kumaşın yüzü de, astarı da güzeldir ![]() 8- Yoganın ve yastığın yüzünü değiştirdik ![]() 9- Ne yüzle geldin bize? 10- Size gelmeye yüzüm yok ![]() 11- Binanın arka yüzü boyandı ![]() 12- Adamda hiç yüz yok ![]() 13- Bu yüzden uzun yazmak zorunda kaldık ![]() Ayrıca deyimlerde de yüz kelimesi pek çok geçmektedir ![]() 1- Yüze duramamak, 2- Yüzü kızarmak, 3- Yüzünden kan damlamak, 4- Yüzüne gözüne bulaştırmak, 5- Yüzüne kan gelmek, 6- Yüzünü kara çıkarmak, 7- Yüzünü ağartmak, 8- Onun yüzü suyu hürmetine, 9- Yüz verince astar istemek, 10- Suçunu yüzüne vurmak, 11- Yüz kızartmak, 12- Yüzünden okumak, 13- Yüzü gözü açılmak, 14- Yüzüne gülmek, 15- Yüzüne çarpmak, 16- Yüzünü ekşitmek, 17- Yüzü gülmek, 18- Yüzüne duramamak, 19- Yüzüne hasret kalmak, 20- Yüzü yumuşak olmak ![]() Kur’an-ı kerimde de el, yüz, göz ifadeleri geçer ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|