![]() |
Dinde Koca´Nin Hakki |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dinde Koca´Nin HakkiDinde Koca´nin Hakki "Muhyiddîn İskilibî", âlim ve velî bir zât ![]() "Koca hakkı" bâbında, şöyle verdi îzâhât: (Bir hanım var idi ki, zamân-ı seâdette, Bey'ine, gâyet iyi bulunurdu hizmette ![]() Akşam eve gelince, alırdı paltosunu ![]() "Neş’e" ve "Güleryüz"le karşılardı hep onu ![]() Beyi de neş’eliyse, Rabbine şükrederdi ![]() Şâyet üzüntülüyse, o zaman şöyle derdi: (Üzüntünün sebebi "Âhiret"se, ne âlâ ![]() Senin bu üzüntünü çoğaltsın Hak teâlâ ![]() Yok, "Dünyâ” için ise, gidersin cenâb-ı Hak ![]() Ve lâkin dünyâ için, üzülüp etme merak ![]() Dert, "Âhiret derdi"dir, üzülme başka şeye ![]() Hele bu "Dünyâ" için, hiç değmez üzülmeye ![]() Bir hanımın, bey'ine davranışı bâbında, Âlimler buyurdu ki, bir çok kitaplarında: (Hanımın üzerinde, beyin çok hakkı vardır ![]() Bu bâbta, Resûlullah şöyle buyurmaktadır: (Beyinin hukûkunu gözetmezse bir kadın, Gözetmemiş sayılır hakkını da Allah'ın ![]() Beyine "Asık yüzlü, somurtkan" dursa şâyet, Allah'ın gazabına dûçâr olur nihâyet ![]() Bir kadın, çok hizmetler etse dahî beyine, Yaptığı bu hizmeti, "Az görmeli" o yine ![]() Beyinin rızâsını alırsa hanım şâyet, Cennete girmesi de, kolaydır onun gâyet ![]() Zîrâ bir hadîsinde buyurdu ki o Server: (İnsana secde etmek câiz olsaydı eğer, Emrederdim, "Beyine secde etsin hanımlar!" Zîrâ kadın üstünde, beylerin çok hakkı var ![]() Kadın, almak isterse Allah'ın rızâsını, Almalıdır beyinin rızâ ve duâsını ![]() Fâtıma vâlidemiz, bir gün Resûlullah'a, Ziyârete geldi ve başladı ağlamaya ![]() Peygamber Efendimiz, üzüntü duydu bundan ![]() Buyurdu ki: (Ey kızım, nedir seni ağlatan?) Dedi ki: (Babacığım, efendim Alî'yle biz, Bir husus üzerinde konuşurken ikimiz, Kırıldı bu gün bana, bir kelimem yüzünden ![]() Lâkin özür diledim hemence kendisinden ![]() Buyurdu ki: (Ey kızım, bir hanımın kocası, Eğer ondan râzıysa, Allah da olur râzı ![]() Bilir misin, kadına, en üstün amel nedir? Kocasının emrine itâat eylemektir ![]() Müjde o hanıma ki, râzıdır beyi ondan ![]() Ve üstündür bu hâli, "bin yıllık tâatı"ndan ![]() Bir kadın, gözetirse kocasının hakkını, Ölmez o, görmedikçe Cennette makâmını ![]() Kadının, beyi ile oturması bir zaman, İyidir o kadının, Kâbeyi tavâfından ![]() |
![]() |
![]() |
|