![]() |
Lanetleme Ve Sövme Hakkında - Lanetleme Ve Sövme İle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lanetleme Ve Sövme Hakkında - Lanetleme Ve Sövme İle İlgili HadislerLanetleme ve Sövme Hakkında - Lanetleme ve Sövme İle İlgili Hadisler İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mü'min ne ta'n edici, ne lanet edici, ne kaba ve çirkin sözlü, ne de hayasızdır ![]() Tirmizî, Birr 48, (1978) ![]() Ebu'd-Derda radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Lâneti çok yapanlar Kıyamet günü şefaatçi olamazlar, şehid de olamazlar ![]() Müslim, Birr 85, (2598); Ebu Dâvud, Edeb 53, (4907) ![]() Semüre İbnu Cündüb radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Birbirinize, Allah'ın laneti, Allah'ın gadabı ve cehennem temennisiyle bedduada bulunmayın ![]() Ebu Dâvud, Edeb 53, (4906); Tirmizî, Birr 48, (1977) ![]() - Hz ![]() ![]() "Ben rahmet olarak gönderiIdim, lanetleyici olarak değil!" Müslim, Birr 87, (2597) ![]() Hz ![]() "Bir kimse diğer bir kimseyi fıskla veya küfürle itham etmesin ![]() ![]() Buhârî, Edeb 44 ![]() Hz ![]() "Sövüşen iki kişinin söyledikleri(nin vebali), mazlum olan tecavüzde bulunmadıkça başlayana aittir ![]() Müslim, Birr 68, (2587); Ebu Dâvud, Edeb 47, (4894); Tirmizî, Birr 51, (1982) ![]() Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor; "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah Teâla hazretleri şöyle dedi: "Ademoğlu, dehre söverek beni üzüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Buhâri, Edeb 101, Tefsîr, Câsiye 1, Tevhîd 5; Müslîm, Elfâz 2, (2246); Muvatta, Kelâm 3, (2, 984); Ebu Dâvud, Edeb 181, (5274) ![]() İbnu Abbâs radıyallahu anhüm anlatıyor: "Bir kişinin ridasını rüzgâr savurmuştu, tutup rüzgâra lanet etti ![]() "Sakın rüzgâra lanette bulunmayın ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Edeb 53, (4908); Tirmizî, Birr 48, (1979) ![]() Hz ![]() "Bu rüzgâr, Allah'ın rahmetindendir ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Edeb 113, (5097) ![]() Hz ![]() "Ölülere sövmeyin ![]() ![]() Buhârî, Cenâiz 97, Rikâk 42; Ebu Dâvud, Edeb 50, (4899); Nesâî, Cenâiz 51, 52, (4, 52, 53) ![]() Muğîre İbnu Ş'u'be radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ölüler hakkında kötü konuşmayın, sonra dirileri üzersiniz ![]() Tirmizî, Birr 51, (1983) ![]() Abdullah İbnu Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ölülerinizin iyiliklerini zikredin, kötülüklerini zikretmeyin ![]() Ebu Dâvud, Edeb 50, (4900); Tirmizî, Cenâiz 34, (1019) ![]() İmrân İbnu Husayn radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir seferdeydi ![]() ![]() ![]() İmrân radıyallahu anh der ki: "Sanki ben deveyi insanlar arasında yürürken görür gibiyim, kimse ona dokunmuyordu ![]() Müslim, Birr 80, (2595); Ebu Dâvud, Cihad 55, (2561) ![]() Zeyd İbnu Hâlid radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Horoza sövmeyin! Zira o, namaz için uyandırıyor ![]() Ebu Dâvud, Edeb 115, (5101) ![]() RESÜLULLAH ALEYHİSSALÂTU VESSELÂM'IN LANET ETTİKLERİ Ebu't-Tufeyl radıyallahu anh anlatıyor: "Ali İbnu Ebi Tâlib radıyallahu anh'a bir adam gelerek: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın sana tevdi ettiği sır nedir?" diye sormuştu ![]() ![]() "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, halka gizlediği hiçbir şeyi bana sır olarak vermedi ![]() ![]() "Nedir onlar, söyler misin?" deyince, Hz ![]() "Allah'tan başkasının adına kesene Allah lânet etsin ![]() ![]() ![]() Müslim, Edâhî 43, (1978); Nesâî, Dahâya 34, (7, 232) ![]() Rezin, İbnu Abbâs'tan şu ziyadede bulundu: "A'mayı yoldan men eden mel'undur ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Nesâî, Zinet 25, (8, 147) ![]() İbnu Abdirrahmân, annesi Amra Bintu Abdirrahmân'dan naklen anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm nebbâş (mezar soyan) erkek ve kadınlara lânet etti ![]() Muvatta, Cenâiz 44, (1, 238) ![]() Hz ![]() "Allahım, ben senden hulf etmeyeceğin bir ahd talep ediyorum ![]() ![]() ![]() Buhari, Da'avat 34; Müslim, Birr 90, (2601) ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Vallahi! Ey Allah'ın Resulü! Bunların kazandığı hayrı kim kazanabilir?" dedim ![]() "Bu da ne?" buyurdular ![]() "Onlara lanet ettin, sebbettin" dedim ![]() "Benim Rabbime ne şart koştuğumu bilmiyor musun? Dedim ki: "Allahım, ben bir beşerim ![]() ![]() ![]() Müslim, Birr 88, (2600) ![]() alıntıdır |
![]() |
![]() |
|