![]() |
Günah, Tevbe, Pişmanlik, Ümit, Af İle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Günah, Tevbe, Pişmanlik, Ümit, Af İle İlgili Hadisler877 ![]() "Yedi helâk ediciden kaçının!" Denildi ki: "Ey Allahın Resûlü, onlar nedir?" Şöyle buyurdu: "Allaha ortak koşmak, sihir yapmak, haksız yere adam öldürmek, yetim malı yemek, zina etmek, cihad günü cepheden kaçmak, namuslu hanımlara iftira atmak ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 878 ![]() "Mümini öldürmek, Allah katında, dünyanın yıkılmasından daha büyüktür ![]() Büreyde radıyallahu anh ![]() ![]() 879 ![]() "Eğer gök ehli ile yer ehli ortaklaşa bir mümini öldürseler, Allah hepsini ateşte yüz üstü süründürür ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 880 ![]() "Kim kendini asarsa, cehennemde de kendini asacak ![]() ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 881 ![]() "Ümmetimin tamamı affedilmiştir, ancak günahlarını ilan edenler müstesna!" Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 882 ![]() "Açıkça günah işleyen fâsıkın aleyhinde konuşmak gıybet sayılmaz ![]() ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 883 ![]() "Canım elinde olan Allaha yemin ederim ki, eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi yok eder, yerinize günah işleyip tevbe eden, Allahın da bağışladığı başka bir toplum getirirdi ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 884 ![]() "Allah, dünyada bir kulunun ayıbını örterse, kıyamet gününde de mutlaka onun ayıp ve kusurunu örter ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 885 ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde yine içmiş ve sarhoş olarak getirilmişti ![]() ![]() Bunun üzerine cemaatten bir adam: "Allahım! Ona lânet et, amma da çok içiyor ve cezalandırılıyor bu adam!" deyince, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Onu lânetleme! Bu adam hakkında bildiğim tek şey, onun Allah ve Resûlünü sevmiş olmasıdır ![]() Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() 886 ![]() "Bir kul tekrar tekrar günah işler ve her defasında, "Allahım! Benim günahımı bağışla!" der ![]() Allah da: "Kulum günah işledi, affedecek, ya da sorumlu tutacak bir Rabbinin bulunduğunu bildi ![]() ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 887 ![]() ![]() İbn Amr radıyallahu anh ![]() ![]() 888 ![]() "Hayatında hiçbir iyilik yapmamış bir adam ailesine dedi ki: "Ölürsem beni yakın, sonra yanık bedenimi öğütün, külümü rüzgâra saçın!" Ölünce, çocukları onun vasiyetini yerine getirmişler ![]() Bunun üzerine Allah, yere: "Haydi onun parçalarını biraraya getir!" emrini vermiş ![]() ![]() Allah buyurmuş: "Niçin böyle yaptın?" "Sen en iyi bilensin Rabbim! Ben bunu senden korktuğum için yaptım," deyince, Allah onu hemen bağışlamış ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 889 ![]() "Eski zamanlarda birbirine zıt iki kişi vardı ![]() ![]() "Yapma, günah işlemekten geri dur!" derdi ![]() Bir gün yine onu günah işlerken görünce, şöyle dedi: "Vazgeç!" Öteki: "Beni Rabbimle başbaşa bırak, aramıza girme! Başıma muhafız mı gönderildin!" diye çıkıştı ![]() Dindar olan, "Vallahi, Allah seni asla bağışlamaz!" dedi ![]() Derken, Allah onların ruhlarını aldı ![]() ![]() Allah teâlâ, son derece dindar olana, "Benim elimde olanı önlemeye senin gücün yeter miydi!" dedi ![]() Günahkâr olana ise: "Haydi sen git, rahmetim sayesinde cennete gir!" Öteki için de: "Haydi bunu da ateşe götürün!" buyurdu ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() 890 ![]() "Sizden önce yaşayanlar arasında Kifl adında bir adam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() "Neden ağlıyorsun?" diye sordu ![]() "Ben bu işi hayatımda hiç yapmadım ![]() "Sen Allah korkusuyla böyle davranıyorsun ha! Öyleyse ben neden Allahtan korkmayayım? Verdiklerim senin olsun, haydi git! Serbestsin ![]() ![]() Adam o gece öldü ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() 891 ![]() "Sizden öncekilerin içinde doksandokuz kişiyi öldüren bir adam vardı ![]() ![]() ![]() Rahibe gidip, doksandokuz kişiyi öldürdüğünü, tevbe etse kabul edilip edilmeyeceğini sordu ![]() ![]() Yine yeryüzünün en bilgin insanını sordu ![]() ![]() ![]() Alim, "Evet, kabul edilir ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine adam yola revan oldu ![]() ![]() Onun hakkında, rahmet melekleri ile azap melekleri tartıştılar ![]() "Onun canını biz alacağız ![]() ![]() ![]() Azap melekleri ise, aksini iddia edip, şöyle dediler: "O, şimdiye kadar hiçbir hayır yapmamıştır ![]() ![]() ![]() Derken, insan sûretinde bir melek geldi ![]() ![]() "iki ülke arasını ölçün ![]() ![]() iki ülke arasını ölçtüler ve adamın, gitmek üzere olduğu ülkeye daha yakın olduğunu tesbit ettiler ![]() ![]() Ebû Saîd radıyallahu anh ![]() ![]() 892 ![]() "Her insan hata yapar ![]() ![]() Enes radıyallahu anh ![]() ![]() 893 ![]() "Bir adam, üzerinde yiyeceği ve suyu bulunan bir hayvanı ile ıssız bir yerde konaklar ![]() ![]() ![]() Her tarafta aramağa başlar, ancak bulamaz, ümidini keserek, kendi kendine: "Haydi geldiğim yere döneyim ve orada ölünceye kadar uyuyayım," der ![]() Döner, ölmek için, başını kolunun üzerine koyar, biraz kestirdikten sonra uyanır ![]() işte Allah, kulunun tevbesine, bu adamın hayvanını bulduğu zamanki sevincinden daha çok sevinir ![]() Haris radıyallahu anh ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|