![]() |
Başa Saç Eklemek (Peruk Takmak) Hakkında Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Başa Saç Eklemek (Peruk Takmak) Hakkında HadislerBAŞA SAÇ EKLEMEK (PERUK TAKMAK) 5005- Muaviye (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) batıl ve anlamsız şeyleri yasakladı (Ebû Davud, Terecccül: 5; Tirmizî, Edeb: 32) 5006- Said el Makburî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye b Ebî Süfyanı minber üzerinde elinde bir peruk olduğu halde gördüm şöyle diyordu: “Ne oluyor bu Müslüman kadınlara ki başlarına bu peruklardan koyuyorlar Rasûlullah (sav)’den işittim şöyle diyordu: “Herhangi bir kadın başına kendisinin olmayan bir saçı ilave ederse batıl ve boş bir iş yapmış olur” (Ebû Davud, Terecccül: 5; Tirmizî, Edeb: 32) 22- PERUK TAKANLAR LANETLENMİŞLERDİR 5007- Ebu Bekir’in kızı Esma (ra)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) saç (peruk) takana ve taktırana lanet etti (Ebû Davud, Terecccül: 5; Tirmizî, Edeb: 32) 23- PERUK TAKTIRANLAR DA LANET EDİLMİŞTİR 5008- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) Peruk takan ve taktıranı dövme yapan ve yaptıranı lanetledi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir) 5009- Nafi’e İbn Ömer’den ulaştığına göre, Rasûlullah (sav) Peruk takan ve taktırana dövme yapan ve yaptırana lanet etmiştir (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir) 5010- Âişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah, peruk takana ve taktırana lanet etmiştir” Amr b Mansur aktarmıştır Half b Musa rivâyet ederek, babam şöyle rivâyet etmiştir dedi Katade’den Azre’den hasan el Uranî’den Yahya b Cezaar’dan ve Mesruktan rivâyete göre, bir kadın Abdullah b Mes’ud’a gelerek şöyle dedi: “Saçlarım seyrek ve azdır, başıma saç ilave edebilir miyim veya peruk takabilir miyim?” Abdullah b Mes’ud ta: “Hayır” dedi Bu sefer kadın: “Bu hükmü Rasûlullah (sav)’den mi duydun yoksa Allah’ın Kitab’ında mı buluyorsun?” deyince, İbn Mes’ud: “Hayır peruk kullanamazsın, bu hükmü hem Rasûlullah (sav)’den duydum hem de Allah’ın Kitab’ında Rûm sûresi 30 Ayette: “Allah’ın yaratışı değiştirilemez” buyurulur Ayrıca Haşr sûresi 7 ayetinde de: “…Bu sebeple Peygamber (sav) size ne verirse ve ne getirirse ve ne emrederse onu alın ve sizi neden sakındırıp yasaklarsa ondan elinizi çekin…” buyuruyor dedi Bu hadis buradaki şeklinden uzuncadır (Buhârî, Libas: 83; Müslim, Libas: 33) |
![]() |
![]() |
|