Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
erkeğin, giyim, hadisler, hakkında, kadının, kuşamı

Erkeğin Ve Kadının Giyim Ve Kuşamı Hakkında Hadisler

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erkeğin Ve Kadının Giyim Ve Kuşamı Hakkında Hadisler

1 Süslenme Maksadıyla Elbise Giyme

1 Cabir b Abdullah el-Ensârî (ra) şunları anlattı: Resûlul-lah (sav) ile Benî Enmâr gazvesine çıktık Ben bir ağacın altında konaklamıştım O sırada Resûlullah (sav) geldi:

«— Ya Resûlullah, gölgeye buyur!» dedim O da geldi (Erzak koyduğumuz) çuvalımıza bakıp (yiyecek) bir şey aradım Orada küçük bir acur buldum Doğrayıp Resûlullah (sav)'e sunduğum*da:

«— Bunu nereden aldınız?» buyurdu

«— Medine'den getirdik, ya Resûlallah!» dedim O sırada yanı*mızda hayvanlarımızı otlatmaya gitmesi için hazırladığımız bir arkadaşımız vardı Onun hazırlığını yaptım Üzerinde eskimiş iki hırkasiyle hayvanları gütmeye gitti Resûlullah (sav) ona bakıp:

«— Bu adamın bunlardan başka elbiseleri yok mu?» de*di Ben:

«— Var, heybede yedek elbiseleri var, ya Resûlallah!» dedim Resûlullah (sav):

«— O halde onu çağır, ona söyle iyi elbiselerini giysin»

buyurdu Ben de onu çağırdım Elbiselerini giydi, sonra dönüp git*ti Bunun üzerine Resûlullah (sav):

«—Allah boynuna vurasıcaya ne oluyor (da yeni elbise*si varken eskileri giyiyor) Bu kendisi için daha hayırlı de*ğil inidir?» dedi Hayvan otlatmaya giden adam bunu işitip:

«— Ya Resûlullah! Allah yoluna cihadda da mı?» deyince, Resûlullah (sav):

«—Cihadda da (yeni elbiselerini giymesi güzeldir)!» bu*yurdu O zat savaşta şehid düştü

2 imam Malik'e rivayet edildiğine göre, Ömer b Hattab (ra) şöyle dedi: «Şüphesiz ben beyaz elbiseli nafiz1 a (Kur'an okuyana) bakmayı seviyorum»

3 îbni Sirin'den: Ömer b Hattab (ra) şöyle dedi: «Allah size bol verince siz de kendinize iyi bakınız (temiz giyiniz) Herkes giyi*mine önem versin»[1]

2 Boyalı Elbise Giyme Ve Altın Ziynet Takma

4 Naft'den: «Abdullah b Ömer (ra) kırmızı toprak ve zafe-ranla boyanmış elbise giyerdi»

Yahya der ki, imam Malik'in şöyle dediğini işittim: «Erkek çocukların altın takmalarını mekruh görüyorum[2]Çünkü bana Resûlullah (sav)'in altın yüzük takınmayı yasakladığı rivayet

edildi Bu sebeple ben erkeklerin, büyüklerinin olduğu gibi küçük*lerinin de altın takmalarını kerih görüyorum»2

îmam Malik der ki: Erkeklerin evlerde ve dışarıda kırmızı renkli kumaştan yorgan yüzü (yatak çarşafı) ve elbise yapmaları*nı haram görüyorum Fakat bana göre diğer renkler daha iyidir»[3]

3 İpek Elbise Giyilmesi

5 Urve, Peygamberimiz (sav)'in zevcesi Hz Aişe (ra)'ın giy*diği ipek ve yün karışımı çizgili elbisesini Abdullah b Zübeyr'e giydirdiğini rivayet etti

4 Kadınların Giymesi Mekruh Olan Elbiseler

6 Ebû Alkame oğlu Alkame'nin anası şöyle anlattı: «Abdurrahman'm kızı Hafsa (saçlarını gösteren) ince bir baş örtüsüyle Peygamberimiz (sav)'in hanımı Hz Aişe (ra)'ın yanı*na girince, ince baş örtüsünü yırtıp Hafsa'ya kalın bir baş örtüsü giydirdi»

7 Ebû Hüreyre (ra)'dan: «Vücudlarını gösteren ince elbiseler giyinip salınarak yürüyen kadınlar cennete giremezler ve koku*sunu da alamazlar Halbuki cennetin kokusu beşyüz senelik me*safeden alınır»[4]

8 İbn Şihab'dan: Resûlullah (sav) bir gece kalkıp ufuklara bakarak: «Bu gece nice hazineler açıldı, ne kadar fitneler meydana geldi Dünyada nice giyinik kadınlar var ki ahi-rette çıplaktırlar Hanımları namaza kaldırınız» buyurdu[5]

5 Erkeğin Elbisesini Uzatıp Sarkıtması

9 Abdullah b Ömer (ra)'dan; Resûlullah (sav): «Kibirle*nerek elbisesini yerde sürükleyen kimseye Allahü Teâlâ kıyamet gününde bakmaz (acıyıp bağışlamaz)» buyurdu

10 Ebû Hüreyre'den: Resûlullah (sav):

«Allahü Teâlâ kıyamet gününde eteklerini büyüklene-rek yerde sürükleyen kimseye (rahmet gözüyle) bakmaz»

buyurdu[6]

11 Abdullah b Ömer (ra)'dan: Resûlullah (sav):

«Allahü Teâlâ kıyamet gününde büyüklük taslayarak eteğini yerde sürükleyen kimseye (rahmet gözüyle) bak*maz)» buyurdu[7]

12 Alâ, babası Abdurrahman'dan şunları rivayet etti: Ebû Sa-id el-Hudri'ye etekleri ne kadar uzatmalı diye sorduğumda:

«— Sana bildiğim doğru cevabı vereceğim Resûlullah (sav):'ı şöyle derken işittim: «Mü'min erkeğin etekleri bacak*larının yarısına kadar inmelidir Topuklarına kadar uza*nınca da ona günah yoktur Topuklardan aşağıda olan şey cehennemdedir Allahü Teâlâ kıyamet gününde eteğini büyüklük taslayarak yerde sürükleyen kimseye (rahmet gözüyle) bakmaz» buyurdu[8]

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com