08-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Erkeğin Ve Kadının Giyim Ve Kuşamı Hakkında Hadisler
1 Süslenme Maksadıyla Elbise Giyme
1 Cabir b Abdullah el-Ensârî (r a ) şunları anlattı: Resûlul-lah (s a v ) ile Benî Enmâr gazvesine çıktık Ben bir ağacın altında konaklamıştım O sırada Resûlullah (s a v ) geldi:
«— Ya Resûlullah, gölgeye buyur!» dedim O da geldi (Erzak koyduğumuz) çuvalımıza bakıp (yiyecek) bir şey aradım Orada küçük bir acur buldum Doğrayıp Resûlullah (s a v )'e sunduğum*da:
«— Bunu nereden aldınız?» buyurdu
«— Medine'den getirdik, ya Resûlallah!» dedim O sırada yanı*mızda hayvanlarımızı otlatmaya gitmesi için hazırladığımız bir arkadaşımız vardı Onun hazırlığını yaptım Üzerinde eskimiş iki hırkasiyle hayvanları gütmeye gitti Resûlullah (s a v ) ona bakıp:
«— Bu adamın bunlardan başka elbiseleri yok mu?» de*di Ben:
«— Var, heybede yedek elbiseleri var, ya Resûlallah!» dedim Resûlullah (s a v):
«— O halde onu çağır, ona söyle iyi elbiselerini giysin»
buyurdu Ben de onu çağırdım Elbiselerini giydi, sonra dönüp git*ti Bunun üzerine Resûlullah (s a v ):
«—Allah boynuna vurasıcaya ne oluyor (da yeni elbise*si varken eskileri giyiyor) Bu kendisi için daha hayırlı de*ğil inidir?» dedi Hayvan otlatmaya giden adam bunu işitip:
«— Ya Resûlullah! Allah yoluna cihadda da mı?» deyince, Resûlullah (s a v ):
«—Cihadda da (yeni elbiselerini giymesi güzeldir)!» bu*yurdu O zat savaşta şehid düştü
2 imam Malik'e rivayet edildiğine göre, Ömer b Hattab (r a ) şöyle dedi: «Şüphesiz ben beyaz elbiseli nafiz1 a (Kur'an okuyana) bakmayı seviyorum »
3 îbni Sirin'den: Ömer b Hattab (r a ) şöyle dedi: «Allah size bol verince siz de kendinize iyi bakınız (temiz giyiniz) Herkes giyi*mine önem versin »[1]
2 Boyalı Elbise Giyme Ve Altın Ziynet Takma
4 Naft'den: «Abdullah b Ömer (r a ) kırmızı toprak ve zafe-ranla boyanmış elbise giyerdi »
Yahya der ki, imam Malik'in şöyle dediğini işittim: «Erkek çocukların altın takmalarını mekruh görüyorum [2]Çünkü bana Resûlullah (s a v )'in altın yüzük takınmayı yasakladığı rivayet
edildi Bu sebeple ben erkeklerin, büyüklerinin olduğu gibi küçük*lerinin de altın takmalarını kerih görüyorum »2
îmam Malik der ki: Erkeklerin evlerde ve dışarıda kırmızı renkli kumaştan yorgan yüzü (yatak çarşafı) ve elbise yapmaları*nı haram görüyorum Fakat bana göre diğer renkler daha iyidir »[3]
3 İpek Elbise Giyilmesi
5 Urve, Peygamberimiz (s a v)'in zevcesi Hz Aişe (r a )'ın giy*diği ipek ve yün karışımı çizgili elbisesini Abdullah b Zübeyr'e giydirdiğini rivayet etti
4 Kadınların Giymesi Mekruh Olan Elbiseler
6 Ebû Alkame oğlu Alkame'nin anası şöyle anlattı: «Abdurrahman'm kızı Hafsa (saçlarını gösteren) ince bir baş örtüsüyle Peygamberimiz (s a v)'in hanımı Hz Aişe (r a )'ın yanı*na girince, ince baş örtüsünü yırtıp Hafsa'ya kalın bir baş örtüsü giydirdi »
7 Ebû Hüreyre (r a )'dan: «Vücudlarını gösteren ince elbiseler giyinip salınarak yürüyen kadınlar cennete giremezler ve koku*sunu da alamazlar Halbuki cennetin kokusu beşyüz senelik me*safeden alınır »[4]
8 İbn Şihab'dan: Resûlullah (s a v ) bir gece kalkıp ufuklara bakarak: «Bu gece nice hazineler açıldı, ne kadar fitneler meydana geldi Dünyada nice giyinik kadınlar var ki ahi-rette çıplaktırlar Hanımları namaza kaldırınız» buyurdu [5]
5 Erkeğin Elbisesini Uzatıp Sarkıtması
9 Abdullah b Ömer (r a )'dan; Resûlullah (s a v ): «Kibirle*nerek elbisesini yerde sürükleyen kimseye Allahü Teâlâ kıyamet gününde bakmaz (acıyıp bağışlamaz)» buyurdu
10 Ebû Hüreyre'den: Resûlullah (s a v ):
«Allahü Teâlâ kıyamet gününde eteklerini büyüklene-rek yerde sürükleyen kimseye (rahmet gözüyle) bakmaz »
buyurdu [6]
11 Abdullah b Ömer (r a )'dan: Resûlullah (s a v ):
«Allahü Teâlâ kıyamet gününde büyüklük taslayarak eteğini yerde sürükleyen kimseye (rahmet gözüyle) bak*maz )» buyurdu [7]
12 Alâ, babası Abdurrahman'dan şunları rivayet etti: Ebû Sa-id el-Hudri'ye etekleri ne kadar uzatmalı diye sorduğumda:
«— Sana bildiğim doğru cevabı vereceğim Resûlullah (s a v ):'ı şöyle derken işittim: «Mü'min erkeğin etekleri bacak*larının yarısına kadar inmelidir Topuklarına kadar uza*nınca da ona günah yoktur Topuklardan aşağıda olan şey cehennemdedir Allahü Teâlâ kıyamet gününde eteğini büyüklük taslayarak yerde sürükleyen kimseye (rahmet gözüyle) bakmaz » buyurdu [8]
|
|
|