![]() |
Ölümle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ölümle İlgili HadislerÖlüm üzerine Hadisler Ölümle ilgili Hadisler Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Cenaze gördüğünüz zaman kalkınız, sizi geride bırakıncaya kadar ayakta bekleyiniz ![]() Amir radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Kim bir mezar kazarsa, Allah ona cennette bir köşk bina eder ![]() Kim bir cenaze yıkarsa, annesinden doğduğu günki gibi tüm günahlarından sıyrılır ![]() Kim bir ölüyü kefenlerse, Allah ona cennet giysilerinden bir giysi giydirir ![]() Kim, yaslı bir kimseye taziyette bulunursa, Allah ona takva elbisesi giydirir, ruhlar içinde onun ruhuna da merhamet edilir ![]() Kim, başına bir musibet gelen kişiyi teselli ederse, Allah ona cennet giysilerinden, dünyada pahası biçilmez iki elbise giydirir ![]() Kim cenazenin ardından gidip de gömülünceye kadar beklerse, Allah ona üç kırat sevap verir ![]() ![]() Kim bir yetimi, ya da bir dulu koruyup gözetirse, Allah onu gölgesinde gölgelendirir ve cennetine girdirir ![]() Câbir radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem, bir ölüyü gömdükten sonra şöyle dua etti: "Allahım! Sen onun Rabbisin, onu sen yarattın ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Ben size kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık ziyaret edebilirsiniz ![]() ![]() Büreyde radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Ölülerimize sövmeyin, söverseniz dirilerimizi üzersiniz ![]() İbn Abbas radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Vasiyet edecek bir malı bulunan müslümanın, vasiyeti yanında olmaksızın üst üste iki gece geçirmeye hakkı yoktur ![]() İbn Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "insan, yanıbaşında doksan dokuz ölüm olduğu hâlde tasvir edilmiştir ![]() ![]() Mutarrif radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Hiçbiriniz, başına gelen bir zarardan dolayı, sakın ölümü dilemesin ![]() "Allahım! Yaşamak benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat ![]() Enes radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Ölülerinize, "Lâ ilâhe illallah"ı telkin edin!" Ebû Saîd radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Ölülerinize Yâsin sûresini okuyun!" Mâlik radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "insan iki şeyden nefret eder: Ölüm, oysa ölüm mümin için, fitneden, kargaşadan daha iyidir ![]() ![]() Mahmud radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellemin oğlu ibrahim can çekişiyordu ![]() ![]() "Ey Allahın Resûlü! Sende mi?" diye soran sahabîye şöyle buyurdu: "Bu, bir merhamet eseridir ![]() ![]() Sonra da: "Ey ibrahim! Biz senin ayrılışından dolayı çok üzgünüz," dedi ![]() Enes radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Dünyada ve âhirette lânetli iki ses vardır: Nimet anında çalgı sesi ve musibet anındaki ağlama sesi ![]() Enes radıyallahu anh ![]() ![]() Bir kadına denildi ki: "Kardeşin öldürüldü ![]() "Allah ona rahmet etsin! innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn," diyerek cevapladı ![]() "Kocan da öldürüldü," dediler ![]() "Eyvah!" dedi ![]() Bunun üzerine, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kadının kalbinde, kocasının, hiçbir şeyle karşılanamayacak bir yeri vardır ![]() Hamne radıyallahu anha ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Cenazeleri acele götürünüz! Eğer iyi ise, bir an önce yerine ulaştırmış olursunuz, kötü ise, bir an önce sırtınızdan atıp, rahatlarsınız ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Kişinin, yaşarken bir para sadaka vermesi, ölürken yüz para sadaka vermesinden daha hayırlıdır ![]() Ebû Saîd radıyallahu anh ![]() ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, ben hastayken ziyaretime geldi ![]() ![]() "Evet," dedim ![]() "Ne kadar vasiyet ettin?" "Allah yolunda malımın tümünü ![]() ![]() ![]() "Çocuklarına ne bıraktın?" "Onlar iyidirler, ihtiyaçları yoktur ![]() "Onda birini vasiyet et!" buyurdu ![]() Bunu ben pek az buldum, artırmaya çalışıyordum ![]() ![]() "Üçte bir olur, hatta üçte bir bile çoktur," buyurdu ![]() Saad radıyallahu anh ![]() ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ne bir dinar, ne bir dirhem, ne bir köle, ne bir câriye bırakmadı ![]() ![]() Amr radıyallahu anh ![]() ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Kurândan başka bir şey bırakmamıştır ![]() İbn Abbas radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Mümin can çekişirken, rahmet melekleri beyaz bir ipekle gelip, "Haydi, sen Allahtan, Allah da senden razı olarak, doğru Allahın rahmetine ve cennetine, sana kızgın olmayan Rabbe doğru çıkıp gidiver," derler ![]() Bunun üzerine, misk gibi güzel bir koku saçarak çıkar, melekler onu birbirlerine verirler ![]() Sonra onu, mümin ruhların yanına götürürler ![]() ![]() Yanına gelip sorarlar: "Fülan ne yaptı, fülan ne âlemde?" Cevap verirler: "Bırakın onu, o dünya zevkine dalmıştı ![]() Gelen ruh: "O öldü, size hâlâ gelmedi mi?" der ![]() "Öyleyse o, Haviye cehennemine götürüldü" derler ![]() Kâfir can çekişirken, azap melekleri, ellerinde bir kamçı ile gelirler ve derler ki: "Haydi, sen Rabbine karşı kızgın ve Rabbin de sana karşı kızgın olarak, Allahın azabına doğru çıkıver ![]() O da, leş kokusundan daha kötü bir koku içinde, Allahın azabına doğru çıkar ![]() ![]() "Ne kötü bir koku!" diyerek, onu kâfirlerin ruhlarının bulunduğu yere götürürler ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Kabir, âhiret konaklarının ilkidir ![]() ![]() ![]() Hangi manzara ile karşılaştımsa, kabri ondan daha korkunç buldum ![]() Hani radıyallahu anh ![]() ![]() Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Eğer siz, lezzetleri yok eden ölümü ansaydınız, bu kadar çok konuşmazdınız ![]() Kabir her gün şöyle konuşur: "Ben, gurbet eviyim ![]() ![]() ![]() inanmış bir kul gömülünce, kabir ona şöyle der: "Merhaba, hoş geldin safa geldin! Sen üzerimde yürüyenlerin en sevimlisiydin ![]() ![]() ![]() Sonra o kabir genişler, genişler ve ona cennete bakan bir kapı açılır ![]() Azgın ve kâfir kula gelince, kabir ona şöyle seslenir: "Sana ne merhaba, ne hoş geldin, ne safa geldin! Çünkü sen, üzerimde yürüyen en nefret ettiğim kişiydin ![]() ![]() Ondan sonra üzerine abanacak, sıkacak, sıkacak kaburgaları birbirine girecek ![]() ![]() ![]() ![]() Kabir, ya cennet bahçelerinden bir bahçedir, ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur ![]() Ebû Saîd radıyallahu anh ![]() ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|