Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bintül, hanım, haris, sahabelercüveyriye

Hanım Sahabeler-Cüveyriye Bintül Haris

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hanım Sahabeler-Cüveyriye Bintül Haris



Hz Peygamber'in zevcesi ve müminlerin annesi

Hz Cüveyriye, Mustalikogullari kabilesinin baskani Hâris b Ebî Dirar'in kizidir Ayni kabileden Safvân oglu Musâfi'den dul kalmisti Mustalikogullari, Hicret'in altinci yilinda Medîne'ye saldiri için hazirlik yapmaya basladilar Durumu ögrenen Hz Peygamber (sas), yediyüz kisilik bir askerî kuvvetle, onlardan önce davranarak Müreysi' suyu basinda saldirdi On kisi öldürüldü Müslümanlar bu gazvede bir sehit vermisti Mustalikogullari'nin bütün erkekleri, kadinlari ve çocuklari esir alindi Deve, sigir ve davarlarina da ganimet olarak el konuldu Esirler arasinda bulunan, kabile baskani Hâris'in kizi Cüveyriye için, dokuz okiyye altin, kurtulus fidyesi olarak tespit edilmisti Cüveyriye yirmi yaslarinda bir kadindi Kurtulus fidyesini temin edemeyince Hz Peygamber'den yardim istedi

Hz Âise bu olayi söyle rivayet eder:

"Mustalikogullari kabilesinin kadinlari esir düstüklerinde ganimet olarak gaziler arasinda paylasildi Önce beytülmâle beste bir ayrildi Sonra her atliya iki pay, her yaya savasçiya ise birer pay verildi Hâris'in kizi Cüveyriye, Kays oglu Sâbit'e düsmüstü Cüveyriye Rasûlullah (sas)'a geldi; dedi ki: Ey Allah'in Peygamberi, ben Hâris'in kizi Cüveyriye'yim Babam Benî Müstalik kabilesinin baskanidir Benim basima gelen felâketi biliyorsun Sâbit beni dokuz okiyye kurtulus fidyesi ile serbest birakacak Beni kurtar" Rasûlullah cevap olarak buyurdular ki: "Ondan daha hayirli bir teklifim var, kabul eder misin? Teklifiniz nedir ya Rasûlallah? "Hem o parayi verip seni azat edecegim, hem de seninle evlenmek istiyorum" Cüveyriye: "Memnuniyetle kabul ederim" dedi Rasûlullah (sas) da:

"Ben de kabul ettim " buyurdular (Ahmed b Hanbel, Müsned VI, 277; Ebû Dâvud, Sünen, IV, 22; Ibn Hisâm, Sîre, III, 307; Ibn Sa'd, Tabakat, VIII,116,117) Bu haber hemen etrafa yayildi Esirleri ellerinde tutan sahabîler; "Biz Allah elçisinin sihrî hisimlarini nasil esir olarak tutabiliriz!" diyerek, hepsini serbest biraktilar Bu manzara karsisinda Müstalikogullari Islâm'a girdiler Bu yüzden Hz Âise O'nun hakkinda; "Ben kavmi için Cüveyriye'den daha hayirli ve daha bereketli bir kadin bilmiyorum" demistir" (Ahmed b Hanbel, VI, 277; Ibn Hisâm, Sîre, III, 307, 308; Hamdi Döndüren, Delilleriyle Islâm Hukuku, Istanbul 1983, s 238; Mahmud es-Savvâf, Rasûlullah'in Pak Zevceleri, Terceme, Ali Aslan, Ankara (ts), s 68-71)

Hz Peygamber Cüveyriye'yi babasina teslim edip; ondan istedi Cüveyriye müslüman olmustu Rasûlullah (sas) kendisine mehir olarak dört yüz dirhem gümüs verdi ve O'nunla evlendi (M Âsim Köksal, Islâm Tarihi, XII, 55, 56) Daha önceki adi "Berre" iken, Hz Peygamber tarafindan, kadincik, kizcagiz anlaminda "Cüveyriye" ismi verildi

Hz Cüveyriye çok oruç tutar ve çok namaz kilardi Hayir severdi Kendisi aç durur, yoksullari doyururdu Bir gün Allah Rasûlü Cüveyriye'yi sabah namazini kildiktan sonra, kusluk vaktine kadar dua ve zikirle uzunca zaman mesgul olurken görmüs ve kendisine söyle buyurmustur: "Ben senden sonra, üç kerre, dört kelime söyledim ki, bugün sabahtan beri senin söylediklerinle tartilsa, onlardan daha agir gelir Dikkat et, o kelimeleri sana da ögreteyim: Sübhânallâhi adede halkihî; (Allah'i yaratiklarinin sayisinca tesbih ederim) Sübhânallâhi riza nefsihî (Allah'i razi olacagi Sekilde tesbih ederim) Sübhânallâhi zinete arsihi (Allah'i Arsi'nin agirliginca tesbih ederim Sübhânallâhi midâde kelimâtihi (Allah'i kelimelerinin miktarinca tesbih ederim) " (Ahmed b Hanbel, VI, 430; Ebû Dâvud, II, 81; Tirmizî, V, 556; Ibn Sa'd, Tabakât, VIII, 119; Âsim Köksal, age, XII 57-58)

Hz Cüveyriye'den altmisbes hadis rivâyet edilmistir Hicrî 56 tarihinde vefat etmistir (Sahîh-i Buhârî Muhtasari Tecrîd-i Sarih Tercemesi, Ankara 1983, VII, 454)

kaynak:Hamdi DÖNDÜREN

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.