|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ayı, ayında, gün, oruç, tutmalıyız, yapılmalıdır, şevval |
![]() |
Şevval Ayı Nedir - Ne Yapılmalıdır ? - Şevval Ayında Kaç Gün Oruç Tutmalıyız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şevval Ayı Nedir - Ne Yapılmalıdır ? - Şevval Ayında Kaç Gün Oruç TutmalıyızŞevval Ayı Ramazan-ı Şerif'ten sonraki şevval ayında oruç tutmak öteden beri sevimli bir adet olarak gelmiştir ![]() Bir ay boyunca oruca alışmış olan insanlar, şevval ayında da altı gün oruç tutmaya büyük bir ilgi göstermiş, hatta teravih gibi sıcak bir ilgiyle şevval ayı orucunu sürdüre gelmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur! ![]() Demek ki, bir aylık Ramazan orucundan sonra şevvâlde de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap almaktadır ![]() Âlimlerimiz, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi sevap almanın izahını şöyle yapmaktalar: Ramazan boyunca oruç tutan insan her orucuna on sevap almışsa yekûnu üç yüz eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında bu gibi mânevî konularda esas olan, o işi ihlasla yapmak, büyük bir gönül arzusu ile talip olmak mühimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tıpkı yolun kenarına uzaklardan bir taşı yuvarlayarak güç bela getirip yerleştiren adamla, bu taşı oradan aynı güçlükle uzaklaştıran bir başka adamın niyeti ve yorumu gibi ![]() Biri düşünmüş ki: - Bu çölün ortasında yaşlı bir adam yolda giderken bineğine binmek istese, üzerine çıkıp da hayvana binebileceği yüksek bir yer yoktur ![]() ![]() ![]() Böyle güzel niyetle getirilen taşı oradan öfke ile yuvarlayıp uzaklaştıran adam ise şöyle düşünmüş: - Bu taşı buraya getiren kimse ne kadar da yanlış bir iş yapmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu adam da taşı buradan uzaklaştırdığından dolayı Allah rızasını kazanmış, ümit ettiği sevaba nail olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz de sâfi bir niyetle altı gün orucumuzu tutarsak, belki Rabbimiz bu niyetimize, bu bağlılığımıza bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevaplar ihsan edebilir, hatâlarımızı affedebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu orucun arka arkaya olması şart değildir ![]() ![]() Bir de Ramazan içinde tutulamayan oruçlar varsa, önce o borç olanı tutmak da makul ve meşru olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir diğer husus da, şevval ayında iki bayram arası nikah yapılmaz iddiası vardır ki, artık bu batıl iddia etkisini kaybetmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Menkîbe Süfyanı Sevri anlatıyor: - Ben Mekke-i Mükerreme'de üç sene oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() -Ben öldüğüm vakittekendi elinle beni yıka, namazımı kıl ve defneyle ![]() ![]() ![]() Ben de o kimsenin istediklerini yapmayı kabul ettim ![]() ![]() -Ya Süfyan! Beni korumaya ve senin telkinine ihtiyaç kalmadı, diye bir ses işittim ![]() O zaman: -Ne sebeple bu lütfa eriştin, diye sordum Bana cevap olarak:- Ramazan-ı Şerifin orucunu tutup Şevval'den altı gün daha eklemem sebebiyle, dedi ![]() O zaman ben uyandım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hikayeler Bir GencinTövbesi Allahü teâlâ, peygamberi Musa aleyhisselâma hitap edip " (Ey Musa! Filân mahallede, bizim dostlarımızdan biri vefât etti ![]() ![]() ![]() Hazret-i Musa, emir olunduğu mahalleye gitti ![]() Oradakilere: -Bu gece, burada, Allahü teâlânın dostlarından biri vefât etti mi? diye sorunca: -Ey Allahın peygamberi! Allahü teâlânın dostlarından hiç kimse vefât etmedi ![]() ![]() Musa aleyhisselâm: -Ben onu arıyorum, buyurdu ![]() ![]() Hazret-i Musa, o eve girdi ![]() ![]() ![]() -Ey Rabbim! sen buyurdun ki, o''Benim dostumdur ![]() ![]() Allahü teâlâ: (Ey Musa! İnsanların onun için fâsık demeleri doğrudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğruluk Zalim bir vali vardı ![]() ![]() ![]() - Hasan Basri'yi (r ![]() ![]() ![]() O gayet sakin: - Evet, dedi ![]() - Nerede? - İşte şu kulübemde ![]() ![]() ![]() Adamlar kulübeye daldı, fakat bir türlü Hasan Basri Hazretleri'ni bulamadılar ![]() - Ya şeyh, niçin yalan söylüyorsun? dediler ![]() - Ben yalan söylemedim, dedi ![]() Tekrar girdi, aradı, fakat bulamadılar ![]() - Ey Habib! Biliyorum ki Rabb'im senin hürmetine beni onlara göstermedi ![]() ![]() Hazreti Habib mahcub bir şekilde: - Ey Üstadım! Sizi bulamamaları benim hürmetime değil, doğru söylediğimizdendir ![]() ![]() ![]() Tevil yapmaya, bir zalimin elinden bir mazlumu kurtarmak için, yalan söylemeye ruhsatın olduğu yerler olsa bile, efdal olan, eğer Habib-i Acemi Hazretleri gibi bir teslimiyetiniz varsa, doğruyu söylemektir ![]() Kaynak: Mehmet Akar, Mesel Denizi, Nil Yayınları, İstanbul 2001, s ![]() |
![]() |
![]() |
|