![]() |
Oruçlu Birisinin Hanımını Öpmesi Orucunu Bozar Mı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruçlu Birisinin Hanımını Öpmesi Orucunu Bozar Mı?Âişe Radiyallâhu Anhâ anlatıyor: “Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem oruçlu olduğu halde hanımlarından birini öperdi” (Hz ![]() ![]() Bir başka rivayette şöyle der: “Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem oruçlu iken mübaşerette bulunurdu ![]() ![]() (Buhari, Savm: 24, 23; Müslim, Sıyâm: 62-65; Muvatta, Sıyâm: 14; Ebu Dâvud, Savm: 33; Tirmizî, Savm: 31) Ebu Hüreyre Radiyallâhu Anh anlatıyor: Bir adam, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Veselleme oruçlunun hanımıyla mübaşeretinden sordu ![]() Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem müsaade etti ![]() Arkadan bir başkası geldi, o da aynı şeyi sordu ![]() ![]() Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemin müsaade ettiği kimse yaşlı birisiydi, yasakladığı kimse de gençti ![]() Câbir Radiyallâhu Anh anlatıyor: Ömer ibni Hattâb Radiyallâhu Anh (bir gün telâşla gelerek): “Ey Allah’ın Resulü! Bugün ben büyük bir hatada bulundum, oruçlu iken (hanımımı) öptüm!” dedi ![]() Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem de şöyle cevapladı: “Sen oruçlu iken mazmaza yapmaz mısın (abdest alırken ağzına su vermez misin? Bu orucunu bozar mı?)” (Ravilerden İsa ibni Hammâd rivayetinde) der ki: Dedim ki: “Bunda bir beis yoktur ![]() Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem buyurdular ki: “Öyleyse niye (öpmekle telaşa düşüyorsun?)” (Ebu Dâvud, Savm: 33) Mübaşeret, yaklaşma, kişinin hanımından istifade etmesi demektir ![]() Burada, cinsel ilişkinin dışında hanımının bedeninden istifade edilmesi anlamında kullanılmaktadır ![]() Yaşlı birisi için buna izin verilirken, gençlere müsaade edilmemiştir ![]() ![]() Kaynak; Sorularla İslamiyet |
![]() |
![]() |
|