Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Akdeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
nelerdir, osmaniye, osmaniyenin, yemekleri, yöresel

Osmaniye Yöresel Yemekleri - Osmaniyenin Yöresel Yemekleri Nelerdir

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmaniye Yöresel Yemekleri - Osmaniyenin Yöresel Yemekleri Nelerdir



Osmaniye Yöresel Yemekler,
Osmaniye Yöresi Yemekleri,
Osmaniye'nin Yemekleri

Osmaniye Yöresel Yemekleri


Tirşik

Malzemesi
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz4 yemek kaşığı un
Yeterince su

Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir İyice karıştırılır üzerine un eklenir Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır




Söğürme

Malzemesi
1 kg patlıcan
1 kg soğan
1 kg yeşil biber

Yapılışı: Bu malzemeler közde pişirilir Daha sonra ufak,ufak doğranır Ekşi, tuz ve biber ilave edilerek karıştırılır Afiyetle yenir




Börek Çorbası

Malzemesi
3 kg un
1 kg soğan
1 kg taze kıyılmış et
2 çorba kasesi nohut
2 çorba kasesi dövme
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz ve biber
1 tatlı kaşığı nane
1 su bardağı sıvı yağ
Yeteri kadar su

Yapılışı: 2 kg un yoğrularak hamur haline gelir Hamur yuvarlak açılır Açılan hamur kare, kare kesilir Daha sonra içi hazırlanır Soğan incecik kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuz ve biber ile karıştırılır Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur Nohut ile dövme yıkanıp tencerenin içine boşaltılır Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır Dövme ve nohudu pişene kadar kaynar kaynayana kadar salçası yakılır Çorbanın üzerine dökülür Yemek hazır hale gelir




Teleme

Malzemesi
1 kg süt
4-5 adet incir kozalağı

Yapılışı: Süt pişirilmeden incir kozalakları sütün içine konularak karıştırılır Süt yoğurt kıvamına gelinceye kadar bu işlem devam eder Süt yoğurt kıvamına geldikten sonra teleme beş dakika sonra hazırdır




El Turşusu

Malzemesi
1 adet kabak
5-6 adet patlıcan
5-6 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
Bir miktar sumak ekşisi
Yeterince tuz

Yapılışı: Sebzeler yıkandıktan sonra küp, küp doğranır Doğranan bu sebzeler bir miktar su ile 15-20 dakika kadar haşlanır Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur Suyun içine bir miktar sumak ile 3-4 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilirEl turşusu bu işlemlerden 15-20 dakika sonra hazırdır




Yüzük Çorbası

Malzemesi
1 kg kadar un
Yeterince su ve tuz
Nohut ve ekşi
İç harcı için : Yarım kg kuru soğan
250 gr kıyma
Yarım demet maydanoz
Yeterince tuz ve karabiber

Sosu için : 1 su bardağı yağ
Yarım yemek kaşığı salça
4-5 diş sarımsak
Bir miktar kuru nane

Yapılışı: 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır

İç harcı: Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılırÖnceden hazırlanan hamur küçük pazı haline getirilerek kare, kare kesilir Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır Bu hamur dinlenmeye bırakılır Bir miktar nohut haşlanırNohut haşlandıktan sonra su ilave edilir ve su kaynatılır Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır Hamur kaynadıktan sonra bir miktar ekşi ilave edilir

Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça, sarımsak ve kuru nane eklenirHazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür Böylece çorba hazır hale gelir



Tutmaç

Malzemesi
2 adet yumurta
2 su bardağı un
İnce irmik
Süzme yoğurt
Yağ, et, havuç
Kereviz, soğan

Yapılışı: Yağ tavada eritilir Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir Havuç, kereviz ve soğan ilave edilerek, üzerine su katılıp etler iyice pişirilir Suyu süzülür Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilirBir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanırTutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilirÖnceden yapılan sos üzerine dökülür



Sarma İçi

Malzemesi
Bir miktar ince bulgur
Bir baş kuru soğan
Yarım kilo kadar domates
Bir demet maydanoz
Yeşil soğan
1,5 çorba kaşığı salça
1 su bardağı yağ
Yeterince tuz

Yapılışı: Bir baş soğan halka, halka doğranırBir su bardağı yağ ile bir süre kavrulur Daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ilave edilir Bir sürede bunlar kavrulur Sonra tuz ve biber eklenir Bu işlemler bittikten sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına göre su ilave edilir Su kaynamaya bırakılır Su kaynadıktan sonra bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ilave edilir Bulgur suyu çektikten sonra üzerine önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır




Süllüm

Malzemesi
1 kg ıspanak
1 kaşık tuz
1 kg yoğurt
1 baş sarımsak

Yapılışı: Ispanak iyice kaynatılarak süzekte süzülür Daha sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuz ilave edilir Yenmeye hazırdır



Ekşili

Malzemesi
Nohut, Dövme
Kuru ve yeşil fasulye
Patlıcan, kabak
Lahana, salça
Sarımsak, yoğurt

Yapılışı: Nohut, dövme, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır Üzerine su konularak kaynatılırYağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız Ezilmiş sarımsaklarda atılır Dinlenmeye bırakıldıktan sonra servise hazırdır




Analı Kızlı

Malzemesi
1 kg ince bulgur
250 gr dövülmüş et
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon
1 bardak su
1 Yumurta
İçi için: 1 kg kıyma
1 kg soğan (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı biber salçası
250 gr tereyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Sosu için: 6 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı nane
2 bardak limon suyu

Yapılışı: Bulgur ıslatılır Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulur Et suyu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp el ıslatılarak bu parçalar açılır İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır Daha sonra pişirilir




Çakıldaklı

Malzemesi
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates

Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur




Toğba

Malzemesi
1 kase nohut
1 kase dövme
2 çorba kaşığı un
1 top nane
3 kg yoğurt

Yapılışı: Yoğurt su ile iyice çırpılır Çırpıldıktan sonra iki çorba kaşığı un ilave edilir Dövme ile nohut tencerenin içine atılır Ocakta Dövme ile nohut pişene kadar karıştırılır Sonra nane ince,ince kıyılır Çorbanın içine atılırYemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.