Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Akdeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
halk, mersin, mersinin, oyunları, yöresel

Mersin Yöresel Halk Oyunları - Mersinin Halk Oyunları

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mersin Yöresel Halk Oyunları - Mersinin Halk Oyunları

Mersinin Yöresel Halk Oyunları,
Mersinin Yöresel Oyunları,
Mersinin Halk Oyunları,

Defne kokulu Toros sırtlarından portakal tüten Mersin bahçelerine kadar uzanan topraklarda allı pullu şalvarlarla nazlı nazlı oynanır Bu oyunlardaMersin Yöresi Halk Oyunları erkeğin âhenkli hareketiMersin Yöresi Halk Oyunları kadının tatlı salınışı peşindedir Oyunun biraz yavaşlığında güneşin sıcaklığının etkisi büyüktür Tempo ağır olsa daMersin Yöresi Halk Oyunları hareketlerin ılık kıvraklığı yeter
Mersin Yöresi Halk Oyunları
AdanaMersin Yöresi Halk Oyunları Mersin ve Tarsus bölgelerinde karakterce bir kalan belli başlı iki oyun vardır: Mengi (Toros Mengisi) ile Adana Üç Ayak Halayı İkisi de davul - zurnayla yürütülür Mengi'yi 4 kadınMersin Yöresi Halk Oyunları 4 erkekMersin Yöresi Halk Oyunları Üç Ayak Halayı'nı da 3 kadınMersin Yöresi Halk Oyunları 3 erkek oynarlar Kadınlı - erkekli karma oyunlarında ayrı bir çekicilik vardır (Birliktelik çevrenin nezihliğine bağlıdır)

Mengi aşk oyunudur Türküsü şudur:

Pınar başı ben olayım
Bulanırsam bulanayım
Sevdiğimi verin bana
Dilenirsem dileneyim

Kazan kaynar taşmaz mı?
Yol gedikten aşmaz mı?
Ağlamayın sevdiğim
Ayrılan kavuşmaz mı?

Üç Ayak Halayı da öbür halaylar gibi el ele tutuşularak oynanır Türküsü:

İndim dereye taş bulamadım
Çok aradımMersin Yöresi Halk Oyunları çok da gezdim
Kendime münâsip eş bulamadım

Seyhan (Adana) oyunlarında kadın giyimliMersin Yöresi Halk Oyunları yüz yılların geleneği inceliktendir Üç etek denilen üç peşli bir "zıbın" ve ipekli kutnudan gömlek giyerler Gümüş (zincirli) allı yeşilli mevlâna sarıkları sararlar Ayaklarında yollu çekiler (şalvarlar) bulunur Yüzyıl önceki kalkık burunlu yemeniler (papuçlar) giyilir ErkeklerMersin Yöresi Halk Oyunları gâh zıbınMersin Yöresi Halk Oyunları gâh şalvar giyerler Üzerine Trablus kuşak bağlarlar Ayakta kara köseleden ve inceMersin Yöresi Halk Oyunları bağlamalı mest bulunur Başa puşu sarılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com