Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Akdeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başdervişli, kahramanmaraş, köyü, merkez

Başdervişli Köyü Merkez Kahramanmaraş

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Başdervişli Köyü Merkez Kahramanmaraş

Başdervişli Köyü Merkez Bilgileri - Başdervişli Köyü Hakkında - Başdervişli Köyü Tanıtımı -Başdervişli Köyü Resimleri

İlçe: MERKEZ - İl: KAHRAMANMARAŞ

Köy Muhtarı: Bilgi Yok

Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok

Kahramanmaraş

Bilgiler

Nüfus 2219 (2000)

Koordinatlar

Posta Kodu 46000

Alan Kodu 0344

Yönetim

Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi

İl Kahramanmaraş

İlçe Merkez

Web Sitesi

Başdervişli, Kahramanmaraş ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Köyün adı köy mezarlığında mezarları bulunan beş derviş ve bunların hocaları baş derviş'ten gelmektedir

Ekonomi

Köyde her türlü meyvecilik ustalıkla yapılmaktadırSon yıllarda kiraz üretiminde hayli artış gözlenmektedirBunun yanı sıra köy ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biride ceviz yetiştiriciliğidirAşı cevizi olarak da bilinen bu ceviz türlerinden köy halkı büyük gelirler elde etmektedirHayvancılık anlamında, koyun, kuzu yetiştirilsede yer yer büyük baş hayvan yetiştirildiğide görülmektedirKöyde, ihtiyaç nispetinde tahıl ürünleri ekilmektedir

Kültür

Yöresel ve kültürel bakımdan sonderece zengin bir mutfağa sahiptirBu yemeklerden bazıları; içli köfte, kısır köfte, eşkili sömelek köfte, kömbe(içerisine peynir, çökelek, patates konularak yapılan bir tür börek), yaprak sarması,

Ulaşım

Kahramanmaraş merkezine 60 km uzaklıktadır Dağ yolundan giderseniz 33 km dirKöyden KAHRAMAN MARAŞ merkeze günde üç sefer araç(sabah,öğle,akşam) mevcutturKooperatif sisteminde çalışan (SS BERTİZ KOOP) bu araçlar gayet düzenli bir şekilde ulaşımı sağlamaktadırlar

Eğitim

Okulumuz Cumhuriyet tarihinin ilk açılan okullarından biridir 1929 yılında Gündüz Erkek Mektebi olarak eğitim öğretime başlamıştır 1953’e kadar bu ilk binada eğitim öğretim devam etmiştir 1953 yılında öğrenci sayısının artmasından dolayı 2 derslikli bir bina yapılmış ve eski okul binası kapatılarak yeni binada eğitim öğretime devam geçilmiştir 1963’te 2 derslikli bir ek bina yapılmış okulumuz iki bina olarak eğitim vermeye devam etmiştır 1976 yılında köyümüzde bir orta okul denemesi yapılmış Başdervişli Köyü Orta Okulu adıyla açılan bu okul 5 yıl eğitim öğretim yaptıktan sonra öğrenci sayısının azlığından dolayı 1981 yılında kapanmıştır 1981 yılında köyümüz halkının çabalarıyla iki derslikli bir ek bina daha yapılarak okulumuz genişletilmiş ve daha fazla öğrenciye eğitim vermeye başlamıştır 1986 yılında köy nüfusunun artmasıyla 2 derslikli bir ek bina yapılmış ve 1981 yılında yapılan bina lojmana çevrilerek köyümüz öğretmenlerinin hizmetine sunulmuştur Okulumuz 1997 yılına kadar Başdervişli Köyü İlkokulu olarak eğitim öğretime devam etmiştir 1997-1998 Eğitim Öğretim Yılında sekiz yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle birlikte Başdervişli İlk Öğretim Okulu adını almıştır Böylelikle ilköğretim 2 kademesinde de eğitim verilmeye başlanmıştır Aynı yıl taşımalı sistemle eğitim öğretime geçmiş ve civar köylerinden öğrencilerimize de eğitim öğretim vermeye başlanmıştır Okul binasını yetersiz kalmasıyla 2001 yılında mevcut 12 derslik kapasiteli binasına geçilmiş ve halen bu binada eğitim öğretim devam etmektedirKöyümüz okulu öğretmenler ve hemşireleri için üç katlı lojman yapılmışdır

İklim ve Bitki Örtüsü

Köyün iklimi, yazları Akdeniz iklimi kışları ise Karasal İklim etki alanı içerisindedirKöyde genel anlamda ılıman iklim hüküm sürmektedir(Sıcaklığın sıfırın altına düştüğü çok az gözlenmektedir)Köye torosların bir armağanı olarak verilen kızıl çam ormanları sayesinde dört mevsim bol bol bol oksijen soluyabilirsiniz

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007 2267

2000 2219

1997 2132

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım , hayvancılık ve meyveciliğe dayalıdır

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - DURDU TÜRK

2004 - Ahmet ŞARLAK

1999 - Abidin BALABAN

1994 - Ahmet ŞARLAK

1989 - Ali YAŞAR(1991 yılında Ali YAŞAR'ın vefatı üzerine yerine Enver ŞAHİN gelmiştir

1984 - Ahmet ŞAHİN

1979 - Mustafa BİKKAN

Altyapı bilgileri

cumhuriyetin ilk yıllarında kahramanmaraş'a 3 okul yapılmıştır bunlardan birisi maraş merkeze birisi elbistan ve biriside başdervişliye yapılmıştır Köyde şu anda taşımalı ilköğretim okulu vardır çevre köylerden öğrenciler taşımalı araçlarla gelmektedir Köyün içme suyu şebekesi vardır Kanalizasyon şebekeside vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com