|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kahramanmaraş, kahramanmaraşın, nelerdir, yemekleri, yöresel |
![]() |
Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri - Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri - Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri NelerdirKahramanmaraş Yöresel Yemekler, kahramanmaraş yemekleri tarifleri, Kahramanmaraş'ın yemekleri Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri şöyle sıralanabilir; Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası Ekşili Çorba Eşkilaye Sulusu Leğen Çorbası Yoğurtlu Döğme Aşı Kahramanmaraş Paçası Kısır Köftesi Yavan Köfte Ekşili Köfte İçli Köfte Yoğurtlu Köfte Suluyağlı Köfte Bezdirme Köftesi Simit Köftesi Çökelek Böreği Et Böreği Bayram Çöreği Biber Dolması Kuru Dolması Mimbar Dolması Kabak Dolması Patlıcan Dolması Tas Pilavı Pancar Sarması Fıstıklı Pilav Maraş Pilavı Dövme Aşı Acem Pilavı Pıt Pıt Lapası Kabak Lapası Havuç Dolması Patlıcan Kebabı Ekşili Kebap Yoğurtlu Kebap Saç Kavurması Ekşili Bamya Bazlama Nohut Yahnisi Bulamaç Söörme Etli Salçalı Bulgur Pilavı Ekşili Turşu Dövmeli Mercimek Çorbası Çiğ Köfte Sömelek Köfte Peynirli Börek Salatalık Dolması Yaprak Sarması Tavuklu Pilav Ciğer Kebabı Ekşili Et Kabağı Boranı Ekşili Havuç Salatası Şekerli Peynirli Börek Külbastı Şebit Eli Böğründe Domatesli Maraş Kebabı Somun Arası Kebap Kahramanmaraş Tatlıları Dondurma Fıstık Ezmesi Baklava Harmanda Baklava Un Sucuğu Pestil Sucuğu Bastık Pestil Kırma Çullama İlende Samsa Gün Pekmezi Ravanda Dondurmalı Baklava Hapısa Kahramanmaraş Tarhanası: Kahramanmaraşlılar'ın vazgeçemedikleri yiyeceklerinin başında gelir ![]() Hem kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış tarhana'nın hayal edilemez kadar tadı vardır ![]() ![]() Tarhana Tarifi: Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarhana firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir ![]() ![]() Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yoğurdu, kekik, tuz ![]() Kahramanmaraş Dondurması: Dondurmanın tarihi çok eskilere dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kahramanmaraşlılar ve Kahramanmaraş'ın Bertiz köylüleri kışın yağan karların birkısmını Ahıir Dağı tepesindeki çukurluk alanlara doldurarak üzerlerini kapamışlar ![]() ![]() ![]() Eskiden insan sayısının az olması, fabrikaların azlığı ve havaya yayılan dumanların düşük olması, soba sayısının ve her türlü ısınma araç ve gereçlerinin azlığından dolayı tabiattaki hava soğukluğunu daha da fazla koruduğundan 25-30 yıl önceleri daha çok kar yağıyor ve geç eriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Kahramanmaraş ve çevresi yaylalık, ormanlık ve su kaynakları ile dopdolu olduğundan, Osmanlılar Dönemine kadar en güzel sahleplerin bu bölgelerde yetiştiği malumdur ![]() ![]() ![]() ![]() Kahramanmaraş Dondurması'nın Özellikleri Maraş'ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahir Dağı'nın Yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve olağanüstü bir cömertlikle topraktan fışkıran yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen mucizevi salep Maraş Dondurması'nı taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar ![]() Kahramanmaraş Biberi Kahramanmaraş Kırmızı Biberi çok meşhurdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|