Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Akdeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
isparta, ninileri

İsparta Ninileri

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İsparta Ninileri

Isparta Yöresine Ait Ninniler Hakkinda - Bebek Ninnileri Sözleri - Isparta Yöresi Ninniler

Yörede söylenen ninniler çocuk emzirilip kundaklandıktan sonra salıncakta, beşikte, ayak üzerinde veya kucakta sallanıp uyutulmaya çalışılırken tizden pese doğru söylenen bir ezgi şeklindedir Çocuğun ağlamasının durması veya uyuması ile sona ermektedir

Yörede söylenen bazı ninnilerde başlangıç ifadeleri olarak " Dandini dandini", "Ninni dedim", "Ninni derim ninnisine", "Ninni desem", "Hu hu Allah", "Hu hu diyen dervişler" gibi ve benzeri ifadeler kullanılmaktadır Bitişleri ise "ninni,", "E, e, e, e ninni", "Ninni benim yavrum ninni", ifadeleriyle bağlanmaktadır "Yavrum" hitabı en yaygın kullanılan ifadedir Bazan bunun yerine "Oğlum / Kızım" denildiği de olmaktadır "Dandini dandini ,", "Hu hu" şeklinde giriş mahiyetindeki tekrarlar müteakip mısralara bir kafiye hazırlığı olmakla beraber aynı zamanda ahenge tempo tutan bir musiki karakteri de taşımaktadır

Yörede tespit edilen ninniler alfabetik sıralamaya uygun olarak aşağıda verilmiştir:

Al beşik aldırayım

İçine güller doldurayım

Uyu uyan kaldırayım

Ninni benim güzel yavrum ninni

Dandini dandini ton ton ninni

Ninni benim güzel yavruma ninni

Eeeeeee ninni

Uyusun da büyüsün de ninni

Hu hu diyen dervişler

Hak yoluna durmuşlar

Bir fırın ekmek yemişler

Daha var mı demişler? Ninni

Isparta’nın yolları düzdür

Geceler bize gündüzdür

Garip anan yalnızdır

Uyusun da büyüsün yavrum ninni

Isparta’nın yollarında

Kiraz sallanır dallarında

Uyu yavrum sallarımda

Uyu yavrum ninni

Nice bağlarda gül biter

Gülün dallarında bülbül öter

Güzel yavrum sana baha mı yeter?

Ninni benim biricik yavrum ninni

Ninni desem yaraşır

Gül bahçeyi dolaşır

Mahallenin kızları

Benim oğluma sataşır ninni

Yoldan geçer Gülcü Baba

Eğninde var yeşil aba

Eğridir'de yatan Aslan Baba,

Çocuğuma uykular yolla ninni

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com