İsparta Türkülerinden Birkaç Örnek |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İsparta Türkülerinden Birkaç ÖrnekIsparta Türküleri - Isparta Türkü Sözleri 1 Ardıçtandır Kuyuların Kovası Ardıçtandır kuyuların kovası Suya koyvermiyor kızın gavur anası Ne ettim de aldandım Allah'ından bulası Dolandım dağları, kar bulamadım Halime münasip yâr bulamadım Uzun olur kuyuların zinciri Kıymatlı olur Aşalı'nın inciri Salıverin oğlanların gencini Dolandım dağları, kar bulamadım Halime münasip yâr bulamadım 2 Ben Havada Uçarım Yeşil yaprak arasında Kırmızı gül goncası (naman) Nerelere kâtip olmuş? Gönlümün eğlencesi (naman) Girdim yârin bahçesine Güller açmış güle güle (naman) Benden selâm söyleyin (a yârim) Dalındaki bülbüle (naman) 3 Çayıra Serdim Postu Çayıra serdim postu Şu gelen kimin dostu Gören maşallah desin Kimin var böyle dostu? Kaşlarına gözlerine de Yârin şirin sözlerine de Çoluğuna çocuğuna da maşallah Çayıra serdim minder Yönünü bana dönder Yönünü döndürmezsen Ayda bir mektup gönder Kaşlarına gözlerine de Yârin şirin sözlerine de Çoluğuna çocuğuna da maşallah Çayıra serdim kilim Gel otur benim gülüm Ne dedim de küstürdüm? Lâl olsun benim dilim Kaşlarına gözlerine de Yârin şirin sözlerine de Çoluğuna çocuğuna da maşallah 4 Et Aldım Elim Yağlı Et aldım elim yağlı Şal kuşak belde bağlı Kız ben seni alacağım Başım askere bağlı Hoppa şinna şinnanom Boyuna da maşallah Bizim olur inşallah Et aldım direminen Ölüyom mereminen Nasıl merem olmayım? Ayda bir selâmınan Hoppa şinna şinnanom Boyuna da maşallah Bizim olur inşallah İğnem düştü yakamdan Gel arkamdan arkamdan Sen arkamdan gelirken Ben korkman kaymakamdan Hoppa şinna şinnanom Boyuna da maşallah Bizim olur inşallah 5 Gıcır Gıcır Gıcır gıcır gelir yârin kağnısı Ben de bilmem benim yârim hangisi? Aman aman yosmanın kızı Gel bize bazı, etme bu nazı Salın da boynunu göreyim (aman) Ben aşkından öleyim (aman) Aman aman yosmanın kızı Gel bize bazı, etme bu nazı 6 Hani Benim Elli Dirhem Pırasam Hani benim elli dirhem pırasam? Mumlar yaksam Konyalımı arasam Yürü yavrum yürü Konyalım yürü Hani benim elli dirhem ırakım? İçer içer bitmez benim merakım Yürü yavrum yürü Konyalım yürü 7 Harmandalı Harmandalı efem geliyor Bileğinden kanlar akıyor Aynalı gümüş martinimin Namlusundan şimşek çakıyor 8 Hükümetin Önünden Geçtim Hükümetin önünden geçtim Kırmızı şemsiyemi açtım Ben Haççem'i görünce Nişanlımdan vazgeçtim 9 Kara Çadır İs Tutar Mı? Kara çadır is tutar mı? Beğlik martin pas tutar mı? Ağlar ise anam ağlar Elin kızı yas tutar mı? Varın bakın yapısına Kilit takın kapısına Asker çavuş ölmüş derler Haber vermen anasına 10 Sepetçioğlu Sepetçioğlu bir ananın kuzusu Hiç gitmiyor kollarımın sızısı Böyle imiş alnımızın yazısı Yassıl dağlar yassıl, Osman efem geliyor Yaman olur Isparta'nın uşağı Salıvermiş belden aşağı kuşağı Kalk gidelim şöyle şurdan aşağı Yassıl dağlar yassıl, Osman efem geliyor 11 Serenler Serenler serenler, yüksek serenler Ben gidiyorum, mamur da kalsın viranlar Baş çeşmeden sular da içtim kanmadım Dokuz da yerimden kurşun yedim ölmedim 12 Teke Zortlatması (Aykırı) Karabaş koyunu güde güde gelirdim Getirdim de kaba ardıcın gölgesine yatırdım Ablası sağdı ben bakracı götürdüm Ablası güzel, kendi kara sevdiğim Aşar isek karlı dağlar aşalım Düşer isek tozlu yola düşelim Sever isek esmerleri sevelim Beyazların kahrını çekmek zor olur Isparta Halk Müziğinde Kullanılan Çalgılar: Yörede halk müziği ve oyunlarında tezeneli sazlardan divan, cura bağlama, tanbura çalınır Cura, parmakla “şelpe” tekniğiyle de çalınır Bağlamalarda “Bozuk” veya “Bağlama” düzeni yaygın olarak kullanılır Zeybekler çalınırken “Zeybek Tezenesi, Teke havaları çalınırken de “Teke Tezenesi” denilen tezene vurma tekniği kullanıldığı görülür Tahtacılar arasında düzenlenen cemlerde genellikle iki bağlama, bir cura, bir de kemane bulunur Yaylılar içinde kabak kemane ve kemane (Kıbrıs Kemanesi) kullanılır İnce saz takımında Avrupa Kemane yer almaktadır Üflemeli çalgılardan sipsi, dilli ve dilsiz kaval, zurna yaygındır Vurmalı çalgılardan erkeklerin çaldığı davul, darbuka yanında kadınların çaldığı def (zilli, zilsiz) dümbelek leğen, şişe, bardak, kaşık başlıca çalgılardır İnce saz takımında klarnet de yer alır Bu çalgılara kemik düdük ve çifteyi (çifte kaval) de ekleyebiliriz Düğünlerde imkanı olanlar ud, cümbüş, klarnet, tef, darbuka zilden oluşan çalgıcı takımını tutarlar Düğünlerde tefçi kadınlar ön planda yer alır Ancak son yıllarda düğünlerde keman, cümbüş, dümbelek, darbuka çalan kadınlara rastlanılmaktadır |
|