Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Akdeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hatay, hatayın, kültürü, yemek, yemekleri, yöresel

Hatay Yöresel Yemekleri - Hatayın Yöresel Yemek Kültürü

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hatay Yöresel Yemekleri - Hatayın Yöresel Yemek Kültürü



Hatay Yemekleri
Hatayın yemek kültürü

ağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaiçi, yumurta öccesi Hatay adıyla özdeşleşmiş yemeklerden bazıları Bu güzel yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tüm Türkiye’ye yayılırken, bazılarını denemek için dahi Hatay’a gitmek şart

Ancak belirtmekte yarar var, künefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tüm ülkeye mal olmuş tatlı ve yemeklerin lezzeti de Hatay’da bambaşka Harbiye beldesi, su kıyısındaki doğayla iç içe, geniş kapasiteli restoranlarıyla, bu lezzetleri denemek için en uygun yerlerden biri Küçük bir uyarı: Rejim dönemlerinde Hatay’da bulunmamak, yararlı olacaktır Hatay’ın renkliliği, adeta sokaklara taşıyor Çok dinli ve çok mezhepli bir nüfus yapısı var Hatay’ın Ayrıca, yılın her döneminde çok farklı ülkelerden ziyaretçilerin akınına uğruyor Asi Nehri’nin ve diğer akarsuların beslediği bereketli topraklar, Antakya ve çevresini yeşilden yeşile boyuyor


Şık Mualla
Kullanılacak Malzemeler
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
1 demet maydaonoz
5 adet domates
5-6 adet patlıcan
1-2 soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
1-2 adet domates

Hazırlanma Şekli
Patlıcanları alacalı soyun Ortadan kesin eninine uzun olarak doğrayın On dakika tuzlu suda tutun Mercimeği beş, on dakika kaynatın suyunu süzün Rendelenen soğanı tencerede kavurun İçine haşlanan mercimeği, kimyon, nane, ince kıyılmış maydanoz, pul biber ve iki domates rendesiyle biber salçasını ekleyin, beş dakika kavurun Tencareye süzdüğünüz patlıcanları bir sıra dizin Üzerine mercimeği onun üzerine tekrar patlıcanı koyun Mercimek bitene kadar bu şekilde yerleştirin Kalan domatesi rendeleyin içine iki çay bardağı su ekleyin Yemeğin üstüne dökün Kısık ateşte pişirin

Şiş Börek Çorbası
Kullanılacak Malzemeler
2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
3 su bardağı un
1-1/2 zeytinyağı
1 kg yoğurt
1 demet maydaonoz
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
250 gr kıyma
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ

Hazırlanma Şekli
Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin Kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin Ateşten indirin soğusun 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağ ile sert (açılacak kadar yumuşak) hamur yapın, üzerine nemli bez örtüp 5-10 dakika dinlendirin Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın Dinlenen hamuru 30 cm çapında 1-2 cm kalınlığında yufka açın Ufak kalıpla (tuz kapağını veya çay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin İçine hazırladığınız içten çay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yüzüne koyun diğer yarısını üstüne kapatın Biraz uzatarak iki ucunu üst üste getirin Bir kilo yoğurt, un ve yumurtayı çırpın Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 5-7 dakika pişirin Sonra etsuyunu ilave edin Karıştırmaya devam edin, kaynayınca içine pirinci ve nohutu atın Ara sıra karıştırarak pirinçler pişince içine yaptığınız hamuru atın, pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin Hamur suyun üstüne çıkıp rengi değişince pişmiş demektir Servis tabağına alınca üzerine bir çorba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin üzerine dökün

İç Baklalı Bulgur Pilavı
Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı bakla
3 çorba kaşığı tereyağ
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı bulgur
1 çorba kaşığı biber salçası

Hazırlanma Şekli
Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun Biber salçasını ilave edip 1-2 dakika çevirin Su ve baklaları ekleyin Baklalar pişince içine bulguru ilave edin Baklanın suyu bulgurun bir parmak üstüne çıksın(Suyu az ise sıcak su ekleyin)Suyunu çekene kadar pişirip ateşten indirin Üzerine kağıt kapatıp kapağını örtün 15 dakika demlendirin Sıcak servis yapın

Sakız Murçu
Kullanılacak Malzemeler
2 orta boy soğan
Çitlenbik ağacının taze sürgünleri
3 yumurta

Hazırlanma Şekli
Sürgünler doğranır ve haşlanır Kavrulmuş soğanla birlikte suyu sıkılan sakız murçu birlikte pişirilir Üzerine yumurta kırıp tuz ve karabiberle tatlandırılır

Ağızlı Kadayıf
Kullanılacak Malzemeler
3 su bardağı şeker
300gr tereyağ
Ağız lor
500 gr kadayıf
2 çorba kaşığı limon suyu


Hazırlanma Şekli
Yöremin ağızlı kadayıfı: Ağız, hayvanın yavrulamasından hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sütünün kaynatılıp koyulaşmasıyla elde edilen lordur Kadayıf tereyağı ile ovulur Tepsiye yayılır sıkıca bastırılır Ağız üzerine yayılır Onun üzerine tekrar kadayıf yayılır Çok sıkı bastırılır Üzerine parça parça tereyağı atılır Kömür ateşinde döndüre döndüre pişirilir Ters çevrilir Öbür yüzüde pişirilir Ilık olarak şerbeti dökülür

ŞERBETİ: Üç su bardağı şekerle iki su bardağı su kaynatınp ineceğine yakın limon suyu koyun 5-8 dakika daha kaynatıp ılıtın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.