Burdur Türküleri |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Burdur TürküleriBurdur Türküleri şu çavdırın hanları ahmet yamacı yöresi : burdur / tefenni sözleri : şu çavdırın hanları aman parıldıyor çamları haydi parıldıyor çamları körolası ferdun bey aman nasıl kıydı canları haydi nasıl kıydı canları alıverin filintamı oymadan öldürdüler gençliğime doymadan doldur doldur karaköylüm içelim yollar verin şu dirmil?e geçelim şu çavdır?ın bükleri aman ötüşür keklikleri haydi ötüşür keklikleri hiç aklıdan gitmiyor aman o yarin dedikleri haydi o yarin dedikleri alıçlıdır engin dağlar alışlı kızlar gitti karakola danışdı doldur doldur karaköylüm içelim yollar verin şu dirmil?e geçelim ----------- tekeli oğlu hamit çine yöresi : burdur / tefenni kaynak : mustafa kara derleyen : hamit çine sözleri : haydülen gümüşlü cezvem de gaynar ocakta gine de kaldım sarı sıcakta haydülen fişeklik belimde martin gucakta yada tekelioğlu diye namım var benim ala bıcak üstünde şanım var benim öf haydülen alt yanım deniz de üst yanım balkan kır atın boynunda yaldızlı galkan öf haydülen yanıma gelmesin ölümden gorkan ya da tekelioğlu diye namım var benim ala bıçak üstünde şanım var benim öf --------------- şişedeki gül yağı hamit çine yöresi : burdur kaynak : rahmi uğur derleyen : hamit çine sözleri : (of) şişedeki gül yağı (durum gözlüm) görünen burdur dağı (of) yar yanıma gelirse (durum gözlüm) bal olur bana ağı (of) mangal maşasız olmaz (durum gözlüm) burdur paşasız olmaz yari güzel olanın(durum gözlüm) gönlü tasasız olmaz arabam taşa geldi(durum gözlüm) burdur?a paşa geldi bir elim yar koynunda(durum gözlüm) bir elim boşa geldi --------------- serenler serenler yüksek de serenler hamit çine - hüseyin yaltırık yöresi : burdur kaynak : mahalli topluluk derleyen : hamit çine - hüseyin yaltırık sözleri : serenler serenler (aman) yüksek de serenler (hey aman) ben gidiyorum mamur olsun (aman) viranlar (ey) ayrandadır (aman aman ) deli gönül ayranda (hey aman) çirkin de gızlar güzel olur bayramda (ey) --------------- endim haymana ovasına salih urhan yöresi : burdur/yeşilova kaynak : davulcu koca ismail derleyen : salih urhan seslendiren : şahin akay / hale gür kayıt : izmir burdur ili kültürve dayanışma derneği arşivinden izmir/1990 sözleri : endim (de) haymana ovasına bir yüz para gazandım (of) o yüz parayı (da) sılamda tam üç sene özendim (of) aman yallah haymanalı hop hop deyim oynamalı oğlan nişlesn bildiğin işlesin gızlar nişlesin gergef işlesin endim (de) haymana ovasına goyun gütmeye (of) gazanıp garkınıp yare gitmeye (of) bağlantı ------------------- ıspanaktan evvel çıkar gergeme muzaffer sarısözen yöres : burdur kaynak : tepeli hasan derleyen : muzaffer sarısözen sözleri : ıspanaktan evvel çıkar gerdeme (aman gerdeme aman bidenem gerdeme aman) zülüflerin tel tel etmiş dökmüş gerdane ( yandım gerdene) ben sana gelme dedim akşama galma dedim goca gapı dururken bacadan inme dedim bağlantı: ilimonum çiçeğim yollar verin geçeyim (aman geçeyim aman) yÂrim bana daralmış ağılar miı içeyim (yandım içeyim) --------------- şü curamın teline (kezban yenge) salih urhan yöresi : burdur / altınyayla (dirmil) kaynak : kadir turan derleyen : salih urhan seslendiren : sevinç akkaya sözleri : penceresi dilmeden inip gelir irmeden geldi geçti gülmeden (görmeden) dargın mısın kezban yenge yenge yenge kezban yenge muhtar m?oldun kezban yenge yenge yenge kezban yenge azamı m?oldun kezban yenge şu curamın telleri alevdendir dilleri açıldımı keziban?ın ellerindeki gülleri şu curamın teline bülbül öter dalında cümle alem dilinde muhtar m?oldun kezban yenge -------------- dolan gel sevdiğim burdur dağını (gurbet havası) trt izmir radyosu yöresi : burdur kaynak : rıza yağız derleyen : trt izmir radyosu seslendiren : bağlama : rıza yağız, sipsi : mehmet ali kayabaş, cura : kemal türkay kayıt : izmir burdur ili kültürve dayanışma derneği arşivinden izmir/1990 sözleri : dolan gel sevdiğim burdur dağını (ah) geçirmişizde (ah) bu gençliğin çağını (ah) biz (ah) bekleriz (ah) bayram ayını (ah) ya gine gurbette geçti (ah) bayram ayları(ah) kadersiz ömrüm (ah) bizim yaylamızın korkusu vardır (ah) açılan güllerin sarısı vardır gız ılan oğlanın sevisi vardır (ah) ya gine gurbette geçti bayram ayları (ah) sevdiğim (ah) ---------------- gazamat derler adıma hamit çine yöresi : burdur / kemer köyü kaynak : (paskaloğlu) mehmet turgut derleyen : hamit çine seslendiren : ahmet turgut kayıt : hüseyin yaltırık 20022005 burdur sözleri : gazamet derler adıma çok düşen oldu ardıma beş yüz kater fişeklik kuşandım nazife?nin derdine aman gazamat olmasaydın sen gazamet daşda oturur candırmalar onu bitirir kemerin gelinleri gazamede gatmer götürür |
|