![]() |
Antalya Ağitlari |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antalya AğitlariANTALYA AĞITLARI ELİF BACI NİNNİSİ Elif Bacı, Göktepe Yaylası'nın en güzel kadınıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sağanak bastırsa, halimiz nice olur" diye obayı geceden göçürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elif Bacı, sabah obanın göçtüğünü görünce şaşkına döndü ![]() ![]() ![]() ![]() Yükünü, sarı deveye vurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beşik boş ![]() ![]() ![]() Hemen yükünü derede, deveyi bayırda bıraktığı gibi, gel*diği yollardan çılgın gibi geri dönüverdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kundağı bir dala asılmış, körpecik vücudunu akbabalar çoktan paylaşıvermişlerdi ![]() İşte Elif Bacı Ninnisi, bu acı olayın üzerine yakılmış bir ağıttır ![]() 1) Sarı çizmem elimde kaldı Iltarımı sorman belimde kaldı ![]() Allahım bebek Ali'mi aldı ![]() Ben Ali'mi dalda koydum da nenni ![]() ![]() ![]() Gözlerimi yolda koydum da nenni ![]() ![]() ![]() Allahından bul emi Çil Hacı, Neme gerekti, o gün Pazarcı? Oğlunu verdi de, namus vermedi Elif Bacı ![]() Ben Ali'mi dalda kodum nenni ![]() Gözlerimi yolda kodum da nenni ![]() ![]() ![]() 2) Bir ananın ölen çocuğu ardından yaptığı yas (Ormana Kö*yü - Akseki) Ağlarım oğlum özümden Esme esen, yağma yağmur Kanlar domurdu gözümden Koz dibinde Esadım var Ben de ayrıldım Allahım Hoşundu tifo derdi hoşundu Pek çok sevgili kuzumdan Gel git yavrum ayakların üşüdü Pek sevdiğim bal bülücüm Hepisinin içinde sevgisi baş idi ![]() Yanakları al bülücüm Anan sensiz duramayacak Öpmeye kıyamazken Oyalanma gel bülücüm Sevmeye doyamazken Yitirdim güzel bülücüm Toprağa döşediğim bülücüm ![]() Deydi mi ki nazar bülücüm Durmaz anan aklını bozar bülücüm ![]() 3) Gelin kız kardeşe ağıt: Ah'! ![]() ![]() ![]() ![]() Çattılar kazan taşını Bozdular gelin başını Ayırdılar benden kardeşimi Sala sesini duydunuz mu? Beni nere teslim ettin Ufacıkken boynumu büktün Kaybettiğim benim anam Gayri ana dayanamam Şimdiden sonra halim yaman ![]() Bir gelin yitirdik gördünüz mü? Kardeşimden ayırmaya kıydınız mı? Yorumdum dostlar yorumdum Çifte kurşunla vuruldum Kardeşimden ayrıldığımdan Ben kaderime darıldım Bir gelin yitirdik gördünüz mü? Kardeşimden ayırmaya kıydınız mı? 4) Başka bir ağıt: Öldüm Allah yana yana Çıktığım merdiveni ine ine Ben bu kaderi ne işleyeyim 5) Eşini askerde kaybeden bir kadının ağıtı: Yukarı mahallede yanan evim Bitlis'teki kalan beyim Sandıkçı Ahmet benim beyim İstanbul'un baş ustası Olmuş Bitlis'in hastası Askerde kalan beyim İrafa kabımı dizemedim Orta yere kilim yazamadım Yük yığıp karşında bakmadım Eline bir su dökemedim Eline peşkir veremedim Çarşıya yollayıp ardından Bakamadım beyefendim ![]() 6) Annesini kaybeden bir kızın ağıdı ![]() Ana deyen yorulur mu? Karlı dağlar ayrılır mı? Hiç anasız durulur mu? Durmam anam durmam Kalkıp ben ele varamam Gayri ben seni göremem Ben anasız kuzu oldum Anam öleli sarardım soldan Övey ananın elinde Ben de köşelerde kaldım Anacığım beni kime koydun gittin Beni nere teslim ettin Ufacıkken boynumu bükün |
![]() |
![]() |
|