|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
akdeniz, bölgesinin, güzel, türküleri |
![]() |
Akdeniz Bölgesinin Türküleri - En Güzel Akdeniz Türküleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Akdeniz Bölgesinin Türküleri - En Güzel Akdeniz TürküleriAkdeniz bölgesinin türküleri nelerdir? Akdeniz bölgesi türküleri Akdeniz bölgesinin manileri türküleri Bulut Bulut Üstüne Mersin/Mut-Musa Eroğlu-Adnan Ataman-Melih Duygulu Bulut Bulut Üstüne (Aman Aman Of) Bulut Yağmur Üstüne (Ömrüm) Buluk Gurbanın Olayım (Aman Aman Of) Doğma Yarin Üstüne (Ömrüm) Martinimin Pulunu (Aman Aman Of) Poyraz Kesti Kolumu (Ömrüm) Hangi Dağdan Aşacaksan (Aman Aman Of) Bekleyeyim Yolunu (Ömrüm) Çek Gemici Gemileri Çek gemici gemileri Deniz dalgalı dalgalı Benim bir sevdiğim vardır O da benden sevdalı Hop ninnayı ninnayı Gel oynayı oynayı Geminin başındayım da On sekiz yaşındayım On sekiz yaştan beri de Şu kızın peşindeyim Hop ninnayı ninnayı Gel oynayı oynayı Gemi gelir yanaşır da İçi dolu çamaşır Yar kapıdan girince de Bakan gözler kamaşır Hop ninnayı ninnayı Gel oynayı oynayı Zeki Yantaş Antalya Meşelidir Engin Dağlar Meşeli Meşelidir engin de dağlar meşeli Üç yıl oldu ben bu derde düşeli Yumurtanın kulbu yok Gözlerimde uyku yok Sür gemici gemiyi Hiç kimseden korkum yok Yumurtanın sarısı Yere düştü yarısı Sarısından fayda yok Kaç gel gece yarısı Üç giderime beş ardıma bakarım Gözlerimden kanlı yaşlar dökerim Yumurtanın kulbu yok Gözlerimde uyku yok Sür gemici gemiyi Hiç kimseden korkum yok Yumurtanın sarısı Yere düştü yarısı Sarısından fayda yok Kaç gel gece yarısı Sen gideli ben ayrılık çekerim O sebepten kapanmıyor gözlerim Yumurtanın kulbu yok Gözlerimde uyku yok Sür gemici gemiyi Hiç kimseden korkum yok Yumurtanın sarısı Yere düştü yarısı Sarısından fayda yok Kaç gel gece yarısı Hüseyin Avni Elmalı Yolun Sonu Görünüyor Bana ne yazdan bahardan Bana ne borandan kardan Aşağıdan yukarıdan Yolun sonu görünüyor Geçtim dünya üzerinden Ömür bir nefes derinden Bak feleğin çemberinden Yolun sonu görünüyor Azrailin gelir kendi Ne ağa der ne efendi Sayılı günler tükendi Yolun sonu görünüyor Bu dünyanın direği yok Merhameti yüreği yok Kılavuzun gereği yok Yolun sonu görünüyor Geçtim dünya üzerinden Ömür bir nefes derinden Bak feleğin çemberinden Yolun sonu görünüyor Azrailin gelir kendi Ne ağa der ne efendi Sayılı günler tükendi Yolun sonu görünüyor Dursun Ali Akınet Adanalı (Adana'nın Yolları Taşlık) Adana’nın yolları taşlık Yok cebimizde beş para harçlık Elden gitti kahpe de gençlik Ağam Adana'lı paşam Adana'lı Evde duramıyom sana dadanalı Sebebim sen oldun şişman delikanlı Hey güllü hele hele güllü Kız güllü hele hele güllü Peştemalı püsküllü peştemalı sümbüllü Adana'nın bayırına Ağam at güverdim çayırına Anam babam hayırına Ağam Adana'lı paşam Adana'lı Evde duramıyom sana dadanalı Sebebim sen oldun şişman delikanlı Hey güllü hele hele güllü Kız güllü hele hele güllü Peştemalı püsküllü peştemalı sümbüllü Adana'nın yolları taştan Sen çıkardın beni baştan Hem anadan hem kardaştan Ağam Adana'lı paşam Adana'lı Evde duramıyom sana dadanalı Sebebim sen oldun şişman delikanlı Hey güllü hele hele güllü Kız güllü hele hele güllü Peştemalı püsküllü peştemalı sümbüllü Cahit Öztelli'nin "Evlerinin Önü" adlı araştırmasında aynı türkü şu şekilde verilmektedir (s ![]() Adana'nın yolları taştan Aman sen çıkardın beni beni baştan Hem anadan hem kardaştan Ağam Adanalı canım Adanalı Ben sana yanım kibar delikanlı Hey hey hey hey Hey güllü hele hele güllü Peştemalı püsküllü Adana'nın yolları iki Taşrada kaldı kunduramın teki Bizim evde kaynana iki Aman biri sansar birisi de tilki Ağam Adanalı canım Adanalı Ben sana yanım kibar delikanlı Hey hey hey hey Hey güllü hele hele güllü Peştemalı püsküllü Rukiye Hanım Çukurova Çekemedim Akça Kızın Göçünü Antalya/Serik-Şevket Yanıkoğlu-Cevat Uyanık Çekemedim Akça Kızın Göçünü Of Of Göçünü Sırma Saçlar Bırak Dövsün Döşünü ![]() ![]() ![]() Gülüver De Görem Bi Yol Mercan Dişini Of Of Dişini Yolver Bana Çubukbeli Geçeyim ![]() ![]() ![]() Yaylaların Yeli Soğuk Esmez Mi Of Of Esmez Mi Sevdiğim De Rüyalara Girmez Mi ![]() ![]() ![]() Girmezse De Gönül Sana Küsmez Mi Of Of Küsmez Mi Yolver Bana Çubukbeli Geçeyim ![]() ![]() ![]() Antalya'nın Mor Üzümü - Anonim Antalya'nın mor üzümü Sevenler boyu uzunu a leylim İmamın küçük kızını Sarsam ne zaman ne zaman Saran kollar yorulur mu bir zaman Seven kollar yorulur mu bir zaman Antalya'nın kuyuları Çayır çimen kıyıları a leylim Avdan gelir dayıları Sarsam ne zaman ne zaman Sevsem ne zaman ne zaman Antalya'nın altı bakır Atlar gelir şakır şakır a leylim Sevdiğimin gözü çakır Sarsam ne zaman ne zaman Sevsem ne zaman ne zaman Geyinmiş Kuşanmış Yayladan Gelir Mersin/Silifke-Musa Eroğlu Geyinmiş Kuşanmış Yayladan Gelir Bize Bu Ayrılık Mevla’dan Gelir Aman Ayşem, Yaman Ayşem Dağlar Başı Duman Ayşem Dağlar Başı Duman Olsa Seni Burda Komam Ayşem Aşşağıdan Gelir Türkmen Koyunu Selviye Benzettim Yarin Boyunu Aman Ayşem, Yaman Ayşem Dağlar Başı Duman Ayşem Dağlar Başı Duman Olsa Seni Burda Komam Ayşem Kınanın Okkası Çıkdı Elliye Benden Selam Olsun Esmer Benliye Aman Ayşem, Yaman Ayşem Dağlar Başı Duman Ayşem Dağlar Başı Duman Olsa Seni Burda Komam Ayşem Bir Mendil Aldım Şeherden (Dereden) Bir Mendil Aldım Dereden Yolum Geçmez Yar Buradan Bin Bir Derdim Var Yaradan Güzel Seni Çok Özledim Üç Ay Oldu Yol Gözlerim Hakikattir Bu Sözlerim Bahar Çiçek Açar Dalda Ömür Geçer Hep Bu Yolda Benim Gönlüm Değil Malda Güzel Seni Çok Özledim Üç Ay Oldu Yol Gözlerim Hakikattir Bu Sözlerim Selam Gelir Mektub İle Mektup Değil Bu Bir Sille Sever İsen Beni Dinle Güzel Seni Çok Özledim Üç Ay Oldu Yol Gözlerim Hakikattir Bu Sözlerim Şu Dağların Yükseğine Erseler Şu dağların yükseğine erseler Lale sümbül mor menevşe derseler Bir güzeli bir çirkine verseler Güzel ağlar çirkin güler bir zaman Yükseğinde olur şahin yuvası Endim engine Avşar ovası Kabul olur güzellerin duası Haktan sevdiğini diler bir zaman Vara vara vardık Alma Deresi Uzak kaldı nazlı yarin arası Artıyor dinmiyor gönül yarası Mevla'm dermanını salar bir zaman Musa Eroğlu Mut |
![]() |
![]() |
|