Uşak'ta Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uşak'ta Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?Uşak'ta Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? Uşak'ta Yetişen Tarım Ürünleri Ege bölgesinde yetişen tahıl ürünleri nelerdir? Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir![]() Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2 sırayı alır![]() Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır ![]() Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir Bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır![]() Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir![]() Şekerpancarı : Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli’de üretilir ![]() Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu’da sulanabilen alanlarda yetişir ![]() Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir
|
|
|
|