Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Ege Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilçesi, manisa, sarigöl

Manisa Sarigöl İlçesi

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Manisa Sarigöl İlçesi

MANİSA SARIGÖL İLÇESİ

Sarıgöl'ümüz Manisa İlinin Güneydoğusunda Gediz ovasının son bölümünde Manisa –Denizli karayolunun üzerinde bulunan 423 km karelik yüzölçüme sahip denizden 320 metre yükseklikte bir ilçemizdir

Sarıgöl'ün eski adının İnegöl olduğu bilinmektedirİlçemiz Manisa'nın hatta Ege bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridirKesin olarak tarihi bilinmese de bulunan tarihi kalıntılar ve kitabeler Sarıgöl'ün Lidyalılar ve İyonluların egemenliğinde kaldığını göstermektedir

Simyrna(İzmir),Magesia(Manisa) ,Sardes(Sard),Fiedel fia(Alaşehir), ve Hierapolis'e(Pamukkale) ulaşan KRAL yolu Sarıgöl'den geçmekte ve sarıgöl bu yol üzerinde üçüncü konaklama yeri olarak kullanılmaktaydı

2Yüzyılın sonlarına doğru başkenti Sart olan Lidyalıların egemenliğinde kaldıDaha sonra Romalıların egemenliğine geçtiRoma İmparatorluğunun yıkılmasından sonra Bizanslıların hakimiyetine geçti1071 Malazgirt savaşı sonrası Alaşehir ve Sarıgöl çevresi bağımsız bir tekfur olarak Selçukluların yıkılmasına kadar kaldıYıldırım Beyazıt'ın Alaşehir ve çevresini Osmanlı topraklarına katmasından sonra Sarıgöl de Osmanlıların hakimiyetine geçtiUzun yıllar Aydın sancağına bağlı bir zeamet beyliği olan Sarıgöl çevresi 1Meşrutiyetten sonra Alaşehir ilçesine bağlı bir köy;1Balkan harbinden sonra belediyelik olmuştur4 Eylül 1957 de ilçe olmuşturAnadolu'nun işgali esnasında Yunan işgaline uğrayan Sarıgöl 4 Eylül 1922 de kurtuluşuna kavuşmuştur

Arazi genelde ovalık olup yerleşim yerleri verimli ovaların üzerine kurulmuşturOvayı Buldan(Derbent) barajı ve Avşar barajı sulamaktadır

İklimi; Akdeniz iklimi özelliği gösteririSarıgöl iç,batı ve güney Ege arasında yer alan bir geçiş iklimine sahiptir

Doğal bitki örtüsü;dağlık alanlarda çalı,meşe,yabani palamut ve çam;Ovalık alanlarda ise kavak,söğüt,dut gibi ağaçlar vardırYüksek kesimlerde kestane,ceviz gibi ağaçlar bulunurYörenin vazgeçilmez ürünü üzümdürOrman bakımından zengindir

Nüfusu;35261 dirBu nüfusun 12043 ü ilçe merkezinde oturmaktadır

Eğitim durumu,İlçemizde okur-yazar oranı % 98 dirİlçe merkezinde 1 çok Programlı Lise,1 İmam Hatip Lisesi(pansiyonlu),1 Sağlık Meslek Lisesi,1 Halk Eğitim Merkezi,1 Mesleki Eğitim Merkezi,4 ilköğretim okulu,Köylerde 13 İlköğretim Okulu ve 10 köyde de Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu vardır İlçede Celal Bayar Üniversitesine bağlı Yüksek Okul da bulunmaktadırGenel olarak ilçe halkının okur-yazarlığa ve eğitime katkısı her dönemde üst seviyede olmuş zaman zaman kampanyalarla okul yaptırma faaliyetlerini de başarıyla sonuçlandırmıştır

Sağlık;İlçemizde devlet hastanesi 100 standart yataklı olup 2 ameliyathane,kan istasyonu,gelişmiş bir laboratuar ve röntgen ünitesi vardırBu konumu ile bölgede emsali bulunmayan donanım ve güzellikte olan hastanemiz tamamen halkın katkıları ile yapılmıştırmerkez de 1,köylerde 5 olmak üzere toplam 6 sağlık ocağı,14 tanede sağlık evi bulunmaktadır

Geçim kaynakları;Sarıgöl de en çok üzüm ve tütün yetiştirilmektedirSarıgöl, adını dünyaca ünlü sofralık çekirdeksiz Sultaniye üzümü ile duyurmaktadır65000 dekar alanda profesyonel anlamda bağcılık yapılmaktadır

El sanatları ve Folklor;İlçemizde 2 motorlu dokuma ile 2500 kadar el tezgahı bulunmaktadırtezgahlarda yöresel kilim,el havluları,yatak yorgan ve peştamal dokunmaktadırKilimler başta ABDİngiltere,Almanya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde aranan ürünlerdirAyrıca çok tutulan ve sazla yapılan hasırcılık çok yaygındır

Ege kültürünün kendine has özellikleri her köyümüzde görülmektedirSelçuklu zamanında Oğuz boylarının göçleriyle bu günkü halini almıştırKöyleri genel olarak Yörük köyüdürFolkloru de bu özellik gösterir

Sarıgöl gelişmeye aday örnek ilçe olma yolunda Manisa'nın güzel ve aydınlık bir ilçesidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com