Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Ege Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilçesi, kirkağaç, manisa

Manisa Kirkağaç İlçesi

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Manisa Kirkağaç İlçesi

MANİSA KIRKAĞAÇ İLÇESİ

Kırkağaç l350 yılında Türk kalbuz aşiretlerinden bir kısım halkın Kırkağaç'ın güney batısındaki yamaca,şimdiki Ören mevkiine yerleşmeleri suretiyle kurulmuşturKırk adet çadır halkından ibaret olan aşiret 40 tane ağacın altına yerleştikleri için o günden beri kasabanın adı Kırkağaç olarak kalmıştırAşiretin ilk camii ören camii,ilk çeşme suyu ören suyudurBir rivayete göre Kırkağaç kasaba halinde hicri 848,miladi l432 se nesinde kurulmuşturKasabanın gelişmesinde Sarı Abdullah efendi adıyla bilinen ve bütün ülkede şöhret sahibi olan bu alimin Kırkağaç'a yerleşmiş olması büyük etken olmuşturÖnceleri köy,sonraları bucak olan Kırkağaç l86l'de İlçe teşkilatına kavuşmuşturİlçe lDünya savaşından sonra Yunanlılar tarafından işgal edilmiş l2 Eylül l922'de kurtarılmıştır

Kırkağaç Manisa'nın 79 kmkuzeyinde ,çamlıca (seyhan) dağının eteklerinde 27doğu boylamı ile 39kuzey enlemi arasında yer almaktadır Yüzölçümü 543 km2 dirDoğuda sındırgı,Batıda Kınık,Güneyde Akhisar İlçeleri ile komşudurİlçe merkezinin denizden yüksekliği l80-200 metredirAncak batıdaki dağ silsilelerinden kuzey doğudaki Hacet dağlarında ve güney batıdaki yeldoğu dağlarında yükselti l000 metreyi geçeryazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlı olmak üzere ılıman iklimi vardır

İlçe merkezinde Kırkağaç,kasabalarda Bakır,İlyaslar,Karakurt ve Gelembe olmak üzere 5 Belediye ve bu belediyeleri oluşturan toplam 26 mahalle ve 28 köy mevcutturYerleşim genel olarak köylerimizde topludurDemirtaşKocaiskan,Du alar ve Hacet köylerinin birden fazla bağlısı vardır

2000 nüfus sayımındaki sonuçlara göre İlçenin toplam nüfusu 48303 dürBunun 25093 ü İlçe merkezinde,geri kalanı Kasaba ve köylerde oturmaktadır

İlçe merkezinde Celal Bayar Üniversitesine bağlı Bilgisayarlı Muhasebe ve Elektirik-Elektronik bölümünden oluşan Yüksek okul,Süper Lise,Lise,Merkezi Teknik Eğitim Merkezi,İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi,Özel Lise ve İlköğretim okulu ile 4 Adet İlköğretim Okulu mevcuttur4 Kasaba ve köylerimizde toplam 27 İlköğretim Okulu vardırBunun yanında Halkeğitim merkezi bulunmaktadır

İlçede küçük çaplı 2 matbaa mevcut olup,haftalık “Yurt Sesi” adında bir gazete yayınlanmaktadırMülkiyeti Belediye ye ait bir binada Kütüphane hizmet vermekte olup,yine Belediye ye ait 500 kapasiteli bir kışlık sinema vardır

İlçe'de turizm'e yönelik tesis bulunmamaktadır

İlçe merkezinde l Stadyum vardırStadyum bünyesinde bir spor eğitim merkezi mevcut olup gençlere spor yapma imkanı sağlanmaktadırYine İlçeye 2 kmmesafede Gençlik ve İzcilik Spor okulu izcilik faaliyetlerinde bulunmaktadır

İlçe'de 25 yataklı bir Devlet Hastahanesi ,1'ri merkezde olmak Üzere 4 Sağlık Ocağı vardırDevlet Hastahanesinde 1 Dahiliye ,1 Genel Cerrahi, ,1 Diş Hekimi,ve 4 Pratisyen Hekim hizmet vermektedir

Kırkağaç ve Gelembe kasabası ovalarının çok verimli ve her türlü tarıma elverişli olması tarımın gelişmesine neden olmuş bu nedenle İlçe ekonomisinin tamamı tarıma dayanmaktadırEn çok yetiştirilen mahsuller,kavun,tütün,zeytin,d omates,pamuk ,üzüm ve baklagillerdirİlçenin toplam ekilebilir alanı 30046 hektardır
İlçede büyük çapta sanayi tesisi yokturAncak çeşitli kapasitelerde Zeytinyağı fabrikaları vardırBu fabrikalar mevsimlik olarak zeytin toplama dönemlerinde çalışmaktadırBiri merkezde 2 si kasabalarda olmak üzere 3 adet Tarım Kredi Kooperatifi vardır

İlçenin ticaretinde genelde Traktör galericileri ön sıradadir

Belediye tarafından Altyapı hizmetlerinin büyük bölümü yapılmıştırSu yeterli olup,çeşitli ebatlardaki büzlerle Kanalizasyon sorunu halledilmiştirYol bakım çalışmaları sürdürülmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com