İzmir Buca İlçesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İzmir Buca İlçesiİzmir BUCA İlçesi BUCA Buca, Anakent sınırları içerisinde yer alır Kuzeyinde Bornova; doğusunda Kemalpaşa; batısında Konak ve Gaziemir; güneyinde Menderes ve Torbalı ilçeleri ile çevrelenir Buca`da 1923 yılında belediye kurulmuş, 1987 yılında yürürlüğe giren 3392 sayılı yasa ile ilçe olmuştur İlçenin yüzölçümü 134 km2`dir 4 köyü, 1 beldesi (Kaynaklar) bulunmaktadır 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı`na göre toplam nüfusu 315 136`dır Bu nüfusun 308 661`i merkezde, 6 475`i belde ve köylerde yaşamaktadır Nüfus yoğunluğu 2352, nüfus artış hızı %0 43 78`dir İlçede 48 İlköğretim Okulu, 16 Orta Öğretim Kurumu bulunmaktadır İlçede ilk,orta ve lise düzeyinde 3335 öğretmen,73276 öğrenci eğitim görmektedir Dokuz Eylül Üniversitesi`nin çok sayıda fakültesi Buca`dadır Sağlık hizmeti, 1 Devlet Hastanesi,13 Sağlık Ocağı, 2 Ana Çocuk Sağlığı, 1 Verem Savaş Dispanseri olmak üzere 16 adet I Kademe Sağlık Kuruluşu 334 personelle hizmet vermektedir İlçede Özel Sağlık kuruluşu olarak 13 poliklinik, 4 Tıp Merkezi,51 Hekim Muayenehanesi,70 Diş Hekimi Muayenehanesi, 1 Sağlık Kabini,2 Laboratuar,2 Radyoloji Laboratuarı ve 135 Eczane hizmet vermektedir ![]() İlçe ekonomisi ticaret, küçük sanayi, ziraat, hayvancılık ve orman ürünlerine dayanmaktadır Kaynaklar beldesi, Kırıklar, Belenbaşı ve Karaağaç köylerinde hayvan besi haneleri, sucuk imalathaneleri, tavuk çiftlikleri, zeytinyağı imalathaneleri, kireç ocakları, meyve-sebze ambalaj tesisleri bulunur Büyükşehir Belediyesi`ne ait Sebze Meyve Hali ve Balık Hali`nin hizmete girmesiyle ekonomik hareketlilik artmıştır Dokuz Eylül Üniversitesi`ne bağlı fakültelerin önemli bir bölümü Buca`da yer alır Bu gelişme, Buca`ya bir öğrenci kenti kimliğini vermiştir Bir tarih ve kültür beldesi olan Buca` da, Hasan Ağa Bahçesi ve Buca Göleti, kent halkının mesire yerlerindendir İzmir`in ve Ege Bölgesi`nin tek hipodromunun ilçe sınırları içinde bulunması, Buca için ayrı bir özelliktir
|
|
|
|