İzmir Aliağa İlçesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İzmir Aliağa İlçesiİzmir ALİAĞA İlçesi ALİAĞA Aliağa, İzmir`in kuzeyinde yer alır İl merkezine uzaklığı 53 km`dir Kuzeyinde Bergama; doğusunda Manisa; batısında Ege Denizi; güneyinde Menemen ile çevrelenir Daha önce Menemen`e bağlı bir bucak merkezi iken, 1982`de ilçe olmuştur Yüzölçümü 393 km2`dir Helvacı ve Yenişakran olmak üzere 2 beldesi ve 18 köyü bulunmaktadır 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı`na göre toplam nüfusu 57 192`dir Bu nüfusun 37 537`si merkezde, 19 655`i belde ve köylerde yaşamaktadır![]() Nüfus yoğunluğu 209 kişi olan ilçede, yıllık nüfus artış hızı %0 30,51`dir İlçede 53 Eğitim Kurumu bulunmaktadır Bunların 6'sı Orta Öğretim Kurumu (1'si Özel tolam 3101 öğrenci),27'si İlköğretim okuludur(1'si Özel toplam 8054 öğrenci)![]() 1 Anadolu (140 öğrenci),1 Halk Eğitim Merkezi(42 000 kişiye hizmet vermektedir ),1 Rehberlik Araştırma Merkezi(Aliağa,Foça,Bergama,Di kili ve Kınık ilçelerindeki 34 665 öğrenciye hizmet vermektedir )1 Öğretmenevi 4 Motorlu Taşıt sürücü kursu,7 Özel Dershane,3 Özel Öğrenci yurdu(2'si orta öğretim,1'i yüksek öğretim içindir 41 öğrenci bulunmaktadır )1 Özel Öğrenci Etüd Merkezi(60 öğrenci) 1 Özel eğitim Merkezi(92 öğrenci)oluşturmaktadır İlçede ki 31 ilköğretim ve ortaöğretim kurumunda toplam 619 öğretmen görev yapmaktadır![]() 11751 öğrenci eğitim almaktadır İlçedeki 18 köy ilköğretim okulundan 430 öğrenci 5 taşıma merkezine taşınarak taşımalı eğitimden faydalanmaktadır Sağlık hizmeti, 1 Devlet Hastanesi, 4 Sağlık ocağı, 7 Sağlık Evi, 1 Ana Çocuk Sağlığı Merkezi, Aliağa 1 Nolu Acil Yardım İstasyonu tarafından verilmektedir 1970`li yıllara kadar tarıma dayalı bir ekonomik yapıya sahip olan Aliağa`da, günümüzde 40`a yakın büyük sanayi kuruluşu bulunmaktadır İlçede Petkim,Tüpraş,Demir-Çelik Fabrikaları,Gemi Söküm Tesisleri, Akaryakıt Dolum Tesisleri,Gübre ve Kağıt Fabrikası gibi önemli tesisler vardır enerji üretiminde doğalgaz yakıtlı, ENKA-INTERGEN tarafından yapılan 1520 MW lık kombine çevrim santrali hizmete girmiştir![]() Aliağa tamamlandığında yıllık 140 milyon ton yükleme boşaltma yapabilecek kapasiteye sahip iskeleler mevcuttur Türkiyedeki tüm limanlarda 2002 yılında 132 milyon ton yükleme boşaltma yapılmıştır![]() Türkiye çelik üretiminin yaklaşık %40'ı bu bölgede üretilmektedir Nemrut Koyundan ve Aliağa Liman Başkanlığı yetki sınırlarında elleçlenen toplam yük miktarı 34 096 081 tondur Yapımı devam eden Organize Sanayi Bölgesinin tamamlanması ve Aliağa - Menderes demiryolu hattının hizmete açılmasıyla, Aliağa`nın sanayi kenti kimliğinin daha da gelişeceği öngörülebilir Yunt Dağları`ndan doğan Güzelhisar Çayı, ilçe sınırları içerisinde akar ve Güzelhisar Barajı`nın suyunu sağlar İlçede bulunan Kuş Cenneti; flamingo, leylek, erguvani balıkçıl, yeşilbaş, angıt, su çulluğu, Akdeniz martısı, yalıçapkını gibi kuşları barındırmaktadır Aliağa`da bulunan Kyme ve Gyrneion, önemli antik yerleşim yerlerindendir Kyme, Batı Anadolu`da kurulan kent devletlerinin en eskilerindendir Yapılan kazılarda elde edilen eserler, İzmir Arkeoloji Müzesi`nde sergilenmektedir
|
|
|
|