Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Ege Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
izmir, izmirin, nelerdir, yemekleri, yöresel

İzmir Yöresel Yemekleri - İzmirin Yöresel Yemekleri Nelerdir

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İzmir Yöresel Yemekleri - İzmirin Yöresel Yemekleri Nelerdir



Meşhur İzmir Yemekleri
İzmirin yemekleri

İzmir ve yöresinin yemekleri de çeşit açısından son derece zengindirBaşlıcalarını şöyle sıralayabiliriz

TARHANA ÇORBASI
Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanırSoğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılırTarhana çok lezzetli, besin değeri yüksek yöresel bir çorbadır

KEŞKEK
Özellikle düğün ve bayram yemeği olarak bilinirTaş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde iyice pişirilmesiyle oluşan keşkek, düğünlerde misafirlere ikram edilirKalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üstüne salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir

ZERDE
Keşkek gibi özel günlerin yemeğidirTatlı olarak sofraya en son getirilirNişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üzerine tarçın ilave edilir

SURA
Özellikle Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektirKurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası çıkarılırKaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra, iç pilavla doldurulur Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilirKuzu tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilirDaha sonra bir tepsiye alınarak, üzeri salçala tereyağ ile yağlandıktan sonra, fırına sürülürPembeleşinceye kadar kızartılırSıcak olarak servis yapılır

İZMİR KÖFTESİ
Et iyice döğüldükten sonra soğan suyu, tuz , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulurKöfte şekil verilerek, yağda kızartılırÜzerine domates konularak pişirilirSıcak servis yapılır

PAPAZ YAHNİSİ
Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konurİçine soğan, sekiz-on tane bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilirHiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sıkıca kapatılarak, pişirilir

MÜCMERİ
Kıyma ve soğan yoğrulurHaşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulurMacun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilirÜstü örtülüp bir süre dinlendirildikten sonra, yağda kızartılır

PİRİNÇLİ DOMATES ÇORBA
Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilirBirkaç domatese bir çorba kaşığı tereyağ yeterlidirEt suyunu koyup, kaynattıktan sonra, içine biraz tuz atıp, pirinç salınırFındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır ve pişirilir

KOL BÖREĞİ
Alt üst böreği hamuru ile olurİstenildiği kadar beze tutulurAçılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı iç konurİzmir ‘ de genellikle ıspanaklı yapılırIspanak kavrulursa ağır olurTemiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuz, karabiber karıştırılıp, böreğin içine katılır, rulo şeklinde sarılırSonra tepsiye sıralanıp, kesilirÜzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilirPişince üzerine tepsi kapatılır

GERDAN TATLISI
Kurban Bayramlarında özellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdırKurbanın boyun kısmı önce çok az bir tuzla haşlanırSonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılırÜzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilirPişmeden biraz önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ilave edilir, yemek üzerine sıcak olarak yenir

RADİKA SALATASI
Yabani bir ot olan radika, İzmir ve çevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedirPek çok çeşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, üzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Ince doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz öldürülür, üzerine ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ilave edilir, biraz kavrulur, üzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, biraz şeker ilave edilirDaha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilirTencerede soğutulup, servis yapılır


TELKADAYIF
Türkiye ‘ nin hemen her yöresinde çok lezzetli yapılan besin değeri çok yüksek olan telkadayıf İzmir ‘ de de çok sevilen tatlıların başında gelirEritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara iyice yedirilirYağlanmış tepsiye serilir, üzerine bolca dövülmüş ceviz dökülür, tekrar yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılırOrta hararetli fırında pembe renkli pişirilirBiraz ılıyınca üzerine soğuk şurup dökülürArzu edilirse, üzerine bir parça kaymak koyup, servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.