|
|
Konu Araçları |
bölgesi, bölgesinin, ege, nelerdir, yemekleri, yöresel |
Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri - Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri Nelerdir |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri - Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri NelerdirEge Bölgesi Yemek Kültürü Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri Ege Bölgesi Mutfağından Seçkin Örnekler MİYANE ÇORBASI Malzeme: 3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su Yapılışı: Sade yağı kızdırılarak içine un katılır Karıştırılarak kavrulur Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür Bir taşım kaynayınca indirilir TOP TARHANA Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir KARMA KATMA Malzeme: 1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur Yapılışı: Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir ET KÖFTESİ Malzeme: 750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un Yapılışı: Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır SURA Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur Dikilir Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir eti pişince içte pişmiş demektir Çıkarılır Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır KULAK AŞI Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Üstüne yağ dökülür Yoğurt da katıldığı olur EGE PİLAVI 1 tavuk 4 su bardağı pirinç 1 kaşık yağ 10 ince çubuk makarna 100 gram badem, yeşil fıstık 8 bardak su Yeteri kadar tuz Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda küçük küçük kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler piş-mezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir MARMARİS PİLÂVI 1/2 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv pişirmeli Pilâv pişerken bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle 1 çorba kaşığı sadeyağ koymalı Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş bir küçük baş soğan katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı Soğan pembeleşmeden buna rendelenmiş havuçla ince ince doğranmış bir sap kerevizi katmalı Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış iri bir kemiğin iliğini, kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz natürel domates salçası katmalı Salça iyice pişinceye kadar tavayı ateşte tutmalı Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip, kaşıkla birkaç defa karıştırmalı Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli, bir - iki defa harmanladıktan sonra servis yapmalı EGE PALAMUT HAŞLAMASI Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu küçük küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi Mazemeler: 1 su bardağı ince bulgur 2 adet orta boy patates 1 çorba kaşığı biber salçası 4 adet taze soğan 8-10 dal maydanoz Yarım tatlı kaşığı tuz 4 çorba kaşığı zeytinyağı Kıyma kavurması için: 250 gr orta yağlı dana kıyması 1 adet küçük kuru soğan 3 çorba kaşığı sıvı yağ Yarım tatlı kaşığı tuz Yapılışı: Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir Daha sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanına birkaç adet köfte bırakılır |
|