Ege Bölgesinin Üretim Faaliyetleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Bölgesinin Üretim FaaliyetleriEge Bölgesi üretim Egenin üretim faaliyetleri Bölgenin batısında bulunan verimli tarım alanlarında iklim şartları da elverişli olduğu için ticari tarım ürün çeşitliliği fazladır Yetiştirilen ürünler;Zeytin(%58): Bölgenin batısındaki çöküntü ovaları ve kenarlarında tarımı yapılabilmektedir En fazla Edremit-Ayvalık-Burhaniye çevresinde yoğunluk kazanmıştır![]() Üzüm(%40): Manisa, İzmir ve Denizli çevresinde üretilen çekirdeksiz üzümler kurutulmaktadır Önemli ihracat ürünümüzdür![]() Haşhaş(%86): Devlet kontrolünde Afyon başta olmak üzere , Uşak, Kütahya, Denizli ve son olarak ta Manisa'nın bazı ilçelerinde tarımı yapılmaktadır ![]() Tütün(%55): Bölgenin batısında Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli çevrelerinde tarımı gelişmiştir ![]() İncir(%82): En fazla Aydın çevresinde (B ve K Menderes ovalarında) tarımı yapılmaktadır![]() Pamuk(%39): Bölgenin batısındaki bütün çöküntü ovalarında tarımı yapılmaktadır ![]() Patates: İzmir-Ödemiş çevresinde yoğun olarak tarımı yapılır ![]() Turunçgiller(%11):Bölgenin batısında İzmir'e kadar olan güney kıyılarında tarımı yapılır Ayrıca iç kesimlere kadar (150-200 km) da sokulabilmektedir Sebebi dağların denize dik olmasıdır![]() Sebze(%20): Bölgenin batısında kışların ılık geçmesinden dolayı seracılık faaliyetleri ile sebze üretimi bütün yıl yapılabilmektedir ![]() Susam (%24): Batıdaki çöküntü ovalarında tarımı yapılabilmektedir ![]() Buğday(%10): Bölgenin her yerinde buğday yetiştirilebilmektedir Ancak daha çok İç Batı Anadolu Bölümünde tarımı gelişmiştir![]() Arpa(%14): Tarımı daha çok iç kesimlerde gelişmiştir ![]() Ş Pancarı(%11): Afyon , Uşak, Kütahya çevresinde tarımı gelişmiştir
|
|
|
|