Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Ege Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aydın, koçarlı, köyü, şahinciler

Şahinciler Köyü Koçarlı Aydın

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şahinciler Köyü Koçarlı Aydın

Koçarlı Şahinciler Köyü Bilgileri - Şahinciler Köyü Hakkında - Şahinciler Köyü Tanıtımı - Şahinciler Köyü Resimleri

Şahinciler ,Aydın Koçarlı ilçesine bağlı bir köyüdür

İlçe: KOÇARLI

İl:AYDIN

İle Uzaklığı:26 km

İlçeye Uzaklığı:2 km

Rakım:45 m

Nüfus:

2000:399
1997:380

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgi yokturBir rivayete göre,çok eskiden şahin yetiştiriciligi ile uğraşirmiş köy halkiBu yüzden 50' li yillardan önce adi Şahancilar olarak anilirken;sonradan 09011954 yilinda köy statüsüne girip tam ilanı kesinleştiği ve bugünkü adini; "Şahinciler Köyü" olarak aldığı bilinmektedir
Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi;Zorlasan hayat sartlari ve akabinde gerileyen ekonomik durumun sonucu olarak,eski adetlerin devam edebilmesi zor hale gelmistirÖrnegin;3 gün yemekli davullu-zurnali dügünler tarihe karismistir

Yemekleri:

Yesili bol olmasi hasebiyle sebze yemeklerinin her türlüsü Cizdirma(misir unundan mamul isirgan otlu börek) Yumurtali sarmaşık-keldirgen kavurmasi Keşkek;genellikle cemiyetlerde pişirilir(bugday ve dana etinin mukemmel karişimi) Otlu sac böregi Yuvarlama yemeği Çingene PilaviOraya ait yemekler olarak sıralamak mümkündür Dini Bayramlarda ;Bayram Namazi'ndan sonra Camii cikisinda köylüler tek sira olusturup birbirleriyle tek tek bayramlasirlarAkabinde köy kahvesine gidilir ve orada caylar icilir günün anlami ve önemine dair sohbetler yapilirDisarda olanlar gelir bayramlasilir hasretlik giderilirBu Bayramlasma her tarafta diger yerlerde de yapilir,ama sanki bu köyde daha bi baska daha bi güzel

Görülmesi gereken yerleri
Motorlu Kaya
Gelin Kaya

Köyün Sobuca köyüyle arasinda kalan alanda bulunan dagda uzaktan bakinca traktörü andiran kaya halk arasinda motorlu kaya diye tabir edilen; yine uzaktan bakinca bir gelini andiran gelinkaya bence görülmeye deger yerlerinden biridir

Coğrafya

Aydın ili'ne 26 km, Koçarlı ilçesi'ne 2 km uzaklıktadırİncirliova İlçesi'ne 9 km uzakliktadirSöke Ilçesi'ne ise 33Km'dirKöy sirtini Güneye dayamis karsisina Incirliova'yi almis,Batisinda Söke Ilcesi,Güneyinde Milas Ilçesi ve Kuzeydogusunda Aydin Ili vardirOvasi Menderes Vadisindedir Köyün yamaçlarının küçük kayalıklarla dolu olduĝu göze çarpmaktadırBu da köyde eskiden küçükbaş hayvancılıkla(Keçi) uğraşıldıĝina dair bir işaret teşkil etmektedirSon yıllarda aĝaçlandırma çalışmaları devam etmektedirBos alanlara Zeytin fidesi ve Fıstıkçamı dikilmektedir
Çamlık
Siyar İnci(r)
Demir Mangan

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedirYazlari sicak ve kurak;kışları ılık ve yağışlı

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır köy halkının büyük çoğunluğu geçimini gündelik tarım işlerinde çalışarak sağlamaktadır

Köyde tarim isciligi cok gelismistirBunun sebebi köyde tarim ürünlerinin cesitliligi bol oldugundan köylü kendisi bütün islere yetisemedigi icin disaridan da mevsimlik isci gelmektedirTarim ürünleri olarak Pamuk,Misir,Aycicegi,Patlican, Domates,Biber,Börülc e,Bamya gibi sebzelerin yaninda Zeytincilik,Cam fistigi(Son zamanlarda),Narenciye,Erik,Bad em vb sayilabilirHayvancilik genelde kücük capli,aile ekonomisine katki seklinde süt inekciligi; bunun yaninda ise bir kisim Kücükbas Hayvan besiciligi sayilabilirBunun yaninda çesitli meslek gruplarindan küçük esnaflikla geçinenlere de rastlanir

Eğitim

Öğrencilerin eğitimi Şahinciler'e 1 Km uzaklıktaki Sobuca Mustafa Ali Şahin İlköğretim Okulu'ndan verilmektedir Mert Taşkın,Şahinciler Köyü 04112009 Köyde egitim-ögretim orani yüksektirBu son 20 yilda %95 seviyelerine ulasmistir 1985 yilina kadar yüksekögretim orani %1 iken,simdilerde %8-9 seviyesine ulasmistir

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Köy Muhtarı: Bilgi yok

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadırKöydeki Ilkögretim yasina gelen cocuklar komsu köy Sobuca'da bulunan MAli Sahin Ilkögretim Okuluna gitmektedirler Köyün içme suyu şebekesi vardır Icme suyu civarin en temiz ve en tatli suyuna sahiptir ,kaynak suyunun yaninda ayrica artezyen suyu aritma tesisi vardir ve 2007 de faaliyete gecmistir,ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi yok ancak ptt acentesi vardir Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com