Bozlu Köyü Hakkında Bilgi Beşikdüzü Trabzon |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bozlu Köyü Hakkında Bilgi Beşikdüzü TrabzonBozlu Köyü -Bozlu Köyü Beşikdüzü-Bozlu Köyü Hakkında -Bozlu Köyü Resimleri İlçe: BEŞİKDÜZÜ - İl: TRABZON İle Uzaklığı: 53 km İlçeye Uzaklığı: 8 km Rakım: 750 m Bozlu, Trabzon ilinin Beşikdüzü ilçesine bağlı bir köydür Köyün adının köyde en az 200 yıldır yaşamını sürdürmekte olan bozoğullarından gelmekte olup ve şu anda yaşamlarını bozlu köyünde sürdürmektedirler Köyün geleneklerinde en göze çarpan özellik baharın gelmesiyle kutlanan mayıs 7 idiancak nüfusun azalması ile birlikte pek çok gelenek gibi bu gelenekde ne yazıkki unutulup gitt Mayıs ayında evdeki çoluk çocukdan hayvanlara kadar her şey dere kenarlarına indirir derede hayvanlar yıkanırdı durumu iyi olan aileler de Beşikdüzüne inerek kayıklarla deniz açılıp kayığa bindikleri yerden başka bir yerde inerek deniz üzerinde bir tur atarak üzerlerinde nazar varsa gideceğine veya dilekleri varsa olacağına inanırdı En hoş geleneklerinden biri de yaylalara giderken ineklerin tepeden tırnağa kırmızı püskül ve mavi boncuklarla süslenmesiydi ki bu süsler yayla yolu boyunca hiç çıkarılmaz hayvanlara gösterilen bakım ve özenin bir nişanesi olarak görülürdüBozlu Köyünün kaybolan geleneklerinden biride eskiden yapılan çamadan, turmaç gibi dokuma kültürüydü ancak yaşlılarla birlikte dokumacılık da çamadan da tarihe karışdıAyrıca Bozluda külek, kertel,kufa gibi ağaç işçiliğide yapılırdı Bozlunun çok güzel yemek ve çok doğal ekmek çeşitleri vardırGarip olabilir fakat temelde bozlunun kendine has hiç bir yemeğinde salça kullanılmaz meselaYemeklerinin tamamı kendi üretimleri olan mısır,fasulye, bezelye, lahana patates,pançar ya da yöresel adıyla pözükden yapılır Un olarak özellikle mısır unu kullanılırMısır unundan pilekide,ocakda ve saçda çok değişik ekmekler yapılırAyrıca çarşıdan alınan beyaz undan (buğday unundan) da saçda çörek yapılırYapılan tüm ekmekler ve çörek mayalı hamurdan yapılır kara lahanadan sarması hariçinde; çorbası, yığma lahanası ki içinde korkodası ve baklası olur içine de özellikle iç yağı ya da tereyağ katılırlahananın diplada denilen kavurması da yapılırATarlada üretilen patates ve fasulyeden tava yemekleride tereyağla özel tavalarda mevsimine göre yapılırBahar ve yazın girişinde özellikle bezelye tavaları yaz boyuda fasulye ve patatesle yapılan tavalar tüketilirçorba olarak da ilk ve en kolay akla gelen çorba bence helle de denilen eskiden sabahları tüketilen bir çorbadırhelle en güzel esmer buğday unuyla yapılırHelle yapılacak kapa alınan su kaynatılıriçerisine tuz ilave edilirdaha sonra kaynayan sudan kaşık kaşık alınarak una ilave edilerek topaklar elde edilirdaha sonra bu topaklar kaynayan suya ilave edilerek pişirilir isreğe göre üzerine yazın genelde ayran ya da süt ilave edilerek tüketilirAma bozlunun ziyafeti mısır unu ve tereyeağı içerisinde eriştilen tuzsuz peynirle yapılan yağlaştır ve denenmesi özellikle önerilir Trabzon iline 53 km, Beşikdüzü ilçesine 8 km uzaklıktadır Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Köyün ekonomisi tarım-fındık ve hayvancılığa dayalıdır Köyde, ilköğretim okulu vardır Ancak öğrenci sayısının azalması ve taşımalı eğitimin yaygınlaşması nedeniyle atıl durumda kalmıştır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol beton olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|