Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, çaycuma, dereköseler, hakkında, köyü, zonguldak

Dereköseler Köyü Hakkında Bilgi Çaycuma Zonguldak

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dereköseler Köyü Hakkında Bilgi Çaycuma Zonguldak

derköseler köyü bilgileri - dereköseler köyü tanıtım - dereköseler köyü resimleri

Dereköseler, Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Köyün adı Dere ve Köse isimli köylerin birleşmesiyle Dereköseler olmuştur Köyde Ne Gariptir ki Trafik vb İşaretler Almancadır

Köyde ilginç bir gelenek vardır cenaze hangi evden çıksa mahalle sakinleri, cenaze çıkan eve yemek götürürler Başsağlığı dileğine gelen uzaktan gelen misafirler yemekleri yerler Ayrıca mahalle sakinleri sıra ile cenaze evine bir hafta boyunca yemek getirirler ki ev sakinleri yaslarını tutsun Buarada köylü bütün işlerini bırakır başsağlığına gider Düğünlerde üçgün sürer kız kınası cumartesi erkek kınası cuma günü yapılır, bunun yanında erkek mahalle camiisine bir tepsi baklava getirir ki cemaat yesin Sonra camide kuran okunur Evlenecek çiftlere dua edidir Erkek tarafı büyükbaş keser budunu kız tarafına yollar; kız evine gelen misafirler yasindiyebu cumartesi yapılır Erkek tarafında yemek hakı alma günü yani pazae günü yapılır

Köyde yine yazın tarla bağ bahçe işlerin için imeci yapılırmaniler söylenir Türküler söylenir
Köy adının kaynağı

* Dere: coğrafi bir terim "Köseler" bir topluluk, aile, sülale adını ifade eder Bu sözcüğün kökünde "köse" sıfattan adlaşmış isim bulunur

Anadolunun birçok bölgesinde Köse, köseli, köseler, köseceli gibi köy ve yerleşme isimlerine rastlanır Bu isimlerin birçoğu araştırmalarda ortaya konuduğuna göre Oğuzların Avşar boyuyla ilişkilendirilir Avşar obalarından: Türmenistan kökenli köseler obası geçer Bu oba büyük bir Avşar obasıdır Dolaysıyla deredeki köselerden Dereköseler olmuştur Dereye yerleşen Köseler, gibi yorumlar yapılabilir
Coğrafya

Dereköseeleer Köyü çaycuma ilçesine bağlı ilçenin en büyük köylerinden biridir Köyün bir tarfı Gökçebey ilçesine sınırdır Dereköseler Köyünü Basat, Muhsinler, Ulu Köyü, Bakiler Köyü ve Aktarla Köyleri ile çevrilmiştir Köyün ortasından dere geçer, köyü ikiye ayırır Köy yükseklere kurulmuş adeta bir çanak şeklindedir Köyün Çevresi ormanlarla kaplıdır Yüksekler kışın daha soğuk olur, aşağılar iise ılık olur Çünkü rüzgarlara kapalıdır Köyde her türlü meyve yetişir, Sıcak ülke myvası olan kivi ve zeytinde yetişmektedir Bilhassa ceviz ve kirazı meşhurdur Kiraz ilk köyün Kanoğlu mahallesinde yetişir Topraklar akardır Erozyona açıktır
İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 2186
2000 1705
1997 1647
Ekonomi

Köyün ekonomisi madenciliğe bağlıdır Tarım bitmiştir Hayvancılık da bitmiştir Köyde sadece emekliler ve çocuklar bulunur Gençler gurbette iş aramakla meşguldur Köyün öyle ekonomik değerde olan ekeli alanları yoktur Meyvecilik biraz gelişmiştir Son zamanları seracılıkda gelişmiş olup üç-beş kuruş gelir sağlamaktadır Hele kümes hayvancılığı devlet eliyle bitirilmiştir Kuş gribi diye bir tek canlı tavuk ördek kalmamıştır Köyümüzde küçük çapta girişimciler vardır Bunlar tavuk çiftliği açan sayın Metin Eren, Ofset baskı ve basın dalında büyük başarılara imza atan sayın Hasan Miyanyedi, yine eğitim dalında faaliyet gösteren Kssatamonu ve Karabük Yenice'de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri açan sayın Bahattin Miyanyedi ve de küçük çapta ticaret yapan diğerleri Hesi de köyümüzün grur kaynakları Nedenine gelirsekte çünkü DEREKÖSELER köyünün isminin dısarıda duyulmasına yardımcı oluyor

Bu sayfalara yazanları ciddiyete davet ediyorumSaygısızlık hiçde hoş değil
Altyapı bilgileri
Dereköseler Köyü Çaycuma ilçesinin en büyük köylerinden olması nedeni ile devletin imkânlarından en çok yararlanması gereken köydür Ancak bu ilgiyi görememiştir Siyasetçiler yıllardan beri köyümüz halkını bir oy deposu olarak görmüşlerdir Seçimlere yaklaşınca çeşitli vaatlerle halkımızı kandırıyorlar istediklerini alıp gidiyorlar Yine halk olarak başbaşa kalıyoruz Dereköseler halkı artık önce icraat sonra oyunu kullanmalı Tek silah dört yıldabir kullanılacak oy dur Alt yapı yoktur Ne kanalizasyon,ne telefon, ne de elektrik Her gün arıza hergün arıza Hep kandırmaca Muhtarın güzel çabası havada kalıyor Bir ilköğretim ve sağlık ocağı ile iş bitmiyor Yollar kağnı arabası genişliğinde Her taraf kötebek yuvası, Tozlu yağışlı günlerde çamurlu Dereköseler Köyü hakı buunu haketmiyor Halkında insanca modern şekilde yaşama hakkına sahip Köyümü bu duruma düşürenleri kınıyorum Artık Dereköseler halkı elbirliği ile kalkınmanın yolunu bulmalı ve hakettiği seviyeye gelmelidir diyorum Ayrıca mahalle aralarındaki yollar içler acısı Köyümüz adına siyaset yapanları buradan göreve davet ediyorum Köyde siyasi yelpaze farklılık gösterdiğinden hizmetlerde aksama olmaktadır

köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com