|
|
Konu Araçları |
bilgi, erbaa, hakkında, köyü, tokat, yukarıçandır |
Yukarıçandır Köyü Hakkında Bilgi Erbaa Tokat |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yukarıçandır Köyü Hakkında Bilgi Erbaa TokatYukarıçandır Köyü Erbaa - Yukarıçandır Köyü Hakkında - Yukarıçandır Köyü Tanıtımı - Yukarıçandır Köyü Resimleri Tokat Bilgiler Nüfus 555 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 60500 Alan Kodu 0356 728 Yönetim Coğrafi Bölge Orta Karadeniz Bölgesi İl Tokat İlçe Erbaa Yukarıçandır, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köy ilk olarak 1845 yılında kaynaklarda görünmektedirAnadolu yörüklerinin uğrak yeri olarak yerleşim yapılmıştırAnlaşıldığı kadarıyla yine kaynaklara dayanarak köyün ismi çadır kuran yörüklerden dolayı bir süre kullanılmış olup Aşağı ve Yukarı çadır olarak kullanılmıştırCumhuriyetin ilanıyla birlikte çandır olarak değiştirilmiştir Köy 1961 tarihinde ikiye ayrılarak Aşağı ve Yukarı Çandır olmak üzere iki ayrı müstakil köy haline gelmiştirAyrıca Çandır kelimesi Arapçada melez yani karışım anlamında da kullanılmaktadır Buraya ilk olarak Tokat yöresinden gelen Davulcuoğulları (ünal) Konya yöresinden Çardaroğulları (Arslan) Ömeronbaşılar (Türkoğulları, Demir, Çelik), Mütevellioğulları (Aykan - Ergürel) Sivas'tan gelmişler daha sonra da Haliloğulları (Galip), Emirşahoğulları (Çetin) ve Yozgat'tan gelen İmamoğulları (Yıldız) Yukarı Çandır köyü Erbaa-Amasya yolunun kuzeyinde yer almış olup, ilçe merkezine 8 km mesafede ovaya hakim bir yerde kurulmuştur Doğudan Evyaba, batıdan Değirmenli, Çevresu, kuzeyden Aşağı Çandır köyleri ile ve güneyden Değirmenli kasabası ile komşudur 1990 yılı nüfusu 724 dür Ovaya hakim bir alanda yer alan Yukarı Çandır köyünün toprağı her türlü tarıma uygun olup, genelde sulaktır Tarım yapılabilir arazi miktarı 1656 hektardır Arazi tapulama 1966 yılında başlanmış çevresindeki bataklık ve çorak arazi kurutularak ıslah edilmiş ve tarım yapılabilir hale getirilmiştir Rakımı 200 metre olan köyde halkın geçim kaynağı tarıma dayalı olup, son zamanlarda kavak yetiştiriciliği ve sebze seracılığı uygulamaları başlatılmıştır Köyün elektriği 1972 yılında, içme suyu şebekesi 1987, telefonu 1992 tarihinde alınmıştır Eğitim-Öğretim faaliyetlerine 1950 yılında başlanmış şu andaki okul 1985 tarihinde yapılmıştır Okur yazar oranı %86'dır Yine şu andaki camii 1968 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır Kültür [değiştir] Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur Ekmek ve Börekler; börekler yapılış tarzlarına ve tatlarına göre değişik isimlerle söylenirler Sinilerde sade ve cevizli börek (Çandır böreği),Köyde okuma yazma oranı %95 dir NOT:KİMSE BURAYA ÖZEL TEL,ADRES VESAİRE ÖZEL KİŞİSEL BİLGİLERİNİ YAZAMAZ BU SİTE ÖZEL ŞAHSA AİT DEGİLDİRLÜTFEN YAZMAYINIZ Coğrafya [değiştir] Tokat iline 95 km, Erbaa ilçesine 3 km uzaklıktadırUlaşım D100 karayolu ile saglanmaktadırCoğrafi olarak mükemmel bir pozisyondadırGüneyinde Değirmenli Kasabası,Kuzeyinde A Çandır Köyü,Küzey batısında Çevresu Köyü, Doğusunda Erbaa ilçesi ile sınırdırYollar stapilize asfalt yoldur Erbaa ile ulaşım çok kolaydır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedirYazları kurak ve nemli, Kışları ılık ve yağışlı bir hava vardırBitki örtüsü makidirYukarı Çandır köyü Erbaa ilçesinin en verimli topraklarına sahiptir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 443 2000 613 1990 724 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırErbaa ovası Türkiyemizin en verimli ovalarındandırYukarı Çandır köyü ise bu ovanın başlanğıcıdır Birkaç yıldır özellikle sebze üretiminde çok ileri düzeyde üretim yapılmaktadırTokat ülke genelinin sebze ihtiyacının %9 luk bir bölümünü üretir Bununda ilçelere yüzde paylaşımında Erbaa %40 lık bir bölümünü karşılar Yukarıçandır köyüde %40 kesimin %10 bir paya sahiptir Ama buna rağmen köy ağır bir şekilde göç vermiştir Bunun üretilen sebze ve mahsulün yeterince iyi pazarlanamamasına bağlıdırAyrıca köyde Şeker pancarı Pirinç ve Tütün üretimi de yapılmaktadırKöyde hayvancılık geçen yıllara göre üretim çok düşüş göstermiştirMera hayvancılığı yapmaya uygun olan köyde hayvancılığın az olması çok düşündürücüdürKöyde 1 yıl içerisinde 3 dönem tarım yapmaya toprak yapısı ve iklimi uygundur Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır 2009-Mehmet ÇULACI 2004-Ahmet ÇANDIR 1999 - Ahmet ÇANDIR 1994 -Sururi ERGÜREL 1991 -Ali ARSLAN 1987 -Sabri YILMAZ 1984 -Ali ARSLAN 1981-Mustafa UÇAR 1977-Fazlı ERGÜREL 1973-Abdulkadir AYKAN 1969-Abdulkadir AYKAN 1965-Ahmet CANBAZ 1961-Hasan GÜNAYDIN 1957-Osman DEVECİ 1954-Gülağa ARSLAN 1949-Gülağa ARSLAN 1945-Ahmet ŞİŞLİ 1941-Hayri ÇANDIR 1937-Ahmet ÜNAL 1933-Hüseyin AYKAN 1929-Ahmet YILMAZ 1925-HMehmet ÜNAL 1920HMehmet ÜNAL KAYNAK:ERBAA İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI NOT:1981 yılında seçim olmamış olup muhtar askeri yönetim tarafından göreve getirilmiştir Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|