![]() |
Samsunun Yöresel Yemekleri - Samsun Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Samsunun Yöresel Yemekleri - Samsun YemekleriSamsunun Yemek kültürü,samsun yemekleri,samsunun yemek tarifleri,samsunun yöresel yemekleri Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Samsun Yöresine ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası) Yer Pancarı (Yazı Pancarı) Mısır Çorbası Yoğurtlu Çorba Mercimekli Bulgur Pilavı Keşkek Karalahana Çorbası Hamsili Ekmek Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir ![]() Böbrek Sote 1 kg dana böbreği 2 çorba kaşığı sıvıyağ 2 çorba kaşığı tereyağı 1 adt iri kuru soğan 2 adet olgun domates Tuz Kekik Böbrek ince ince doğranır bir çorba kaşığı tereyağı ve sıvıyağda rengi dönene kadar kızartılır diğer tarafta ince kıyılmış kuru soğan kalan bir çorba kaşığı tereyağında pembeleştirilir üzerine rendelenmiş domates tuz ve kekik eklenir bir taşım pişirilir kızarmış böbreğin üzerine dökülür 10 dakika kadar birlikte pişirildikten sonra servise sunulur ![]() Fasulyeli Mısır Çorbası 1 su bardağı kuru fasulye 1 su bardağı kuru mısır 1 su bardağı yoğurt 5 su bardağı su 1 çorba kaşığı un tuz Üzeri İçin; 2 çorba kaşığı tereyağı Mısır ve fasulye akşamdan ayrı ayrı ıslatılır ![]() ![]() ![]() Kıymalı Karalahana 1 demet karalohananın yapraklarını yıkayıp doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peynirli ve Cevizli Mantı 6 kişilik Gerekli malzeme: 1 kg un Aldığı kadar su İç malzeme; 500 gr kıyma 2 adet kuru soğan 3 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı biber salçası 1 kase ufalanmış beyazpeynir 1 kase çekilmiş ceviziçi tuz Unu aldığı kadar su ilave ederek yoğurun ![]() ![]() ![]() Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuz ile birlikte 1 çorba kaşığı yağda kavurun ![]() ![]() ![]() Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanıç 6 kişilik Gerekli malzeme: 1 kg ıspanak 3 adet rendelenmiş kurusoğan 300 gr yağsız kıyma 1 kg un su tuz karabiber 2 çorba kaşığı tereyağı Ispanakları yıkayıp ince ince kıyın ![]() ![]() ![]() Tereyağını eritip soğan kıyma ve ıspanağı kavurun ![]() ![]() Unu aldığı kadar su ile yoğurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrek Kavurma 6 kişilik Gerekli malzeme: 1 kg dana böbreği 4 çorba kaşığı tereyağı 2 adet rendelenmiş kurusoğan 1 su bardağı domates suyu Tuz kekik Dana böbreği ince ince dilimleyin ![]() ![]() Rendelenmiş kurusoğanı ilave edip kekik ve tuz ekin ![]() ![]() Nokul Bafra Kullanılacak Malzemeler İçi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 kase sıvı yağ İçi için: 1 su bardağı şeker 1 su bardağı ılık süt 1 su bardağı ılık su Yarım çay bardağı sıvı yağ 1 çay kaşığı silme tuz 1 çay bardağı şeker 2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek) 1 paket yaş maya alabildiği kadar un İçi için: 1 su bardağı kuru sarı üzüm Hazırlanma Şekli Ilık su ile mayayı erittikten sonra unun ortasını açıp mayalı suyu sütü yarım çay bardağı yağı 1 çay bardağı şekeri 1 yumurtayı 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana kadar yoğuralım ![]() ![]() Diğer tarafta derin bir kaba ceviz üzüm ve şeker koyup güzelce harmanlayalım ![]() Hamurun mayası geldikten sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|