![]() |
Giresun Şiirleri - Giresun İle İlgili Şiirler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Giresun Şiirleri - Giresun İle İlgili ŞiirlerGiresun şiir, Giresunla ilgili şiirler Giresun’a varınca karşılama çalınır Davul zurnayı duyan meydanlarda salınır Düğün dernek kurulur süslenir Fadimeler Peştemali giyinir Ayşe –Fatma nineler Giresun’u kuşatır baştan başa ormanlar Geçim kaynaklarıdır kahve rengi harmanlar Giresun’un fındığı giderir tüm dertleri Temmuz ağustos ayı çalışır tüm fertleri Denizler durulunca balıkçılar ağ atar Döndüler mi limana balıkları yok satar Hamsiyi sevmeyen yok buğlaması tavası Karda bir başka olur hamsinin ızgarası Giresun kalesinin yoktur dünyada eşi Önü Karadeniz’dir güzel köylerdir peşi Kalenin eteğinde uzanır sevgi yolu Yürekleri kenetli sevdalılarla dolu Kekik kokar havalar Giresun yaylasında Toplanır tüm obalar soğuk suyun başında ![]() Giresun’da kadınlar pazar kurarlar pazar Kendi mahsullerini satarlar azar azar Sırtlarına yüklerler kolanlarla otları Besleyip inekleri yaparlar yoğurtları Köyde imece olup yaparlar tüm işleri Taze çam sakızları tatlandırır dişleri Her evin kenarına bir serenti dikerler Fındık fıstık mısırı orda istif ederler Kuzinenin gözüne koyarlar patatesi Katık olur kostile elma armut pekmezi Kara lahana yoksa olmaz yemeğin tadı Yüz bir çeşidi vardır çıkmış sarmanın adı Turşusuz sofra olmaz pancarı fasulyesi Lahana demirbaştır döşemesi diblesi Köylerde tarlalara darı mısır ekerler Son otunu kazınca yaylalara giderler Yaylanın çimeninde inek koyun yayarlar Sabah kahvaltısına taze kaymak koyarlar Mısırı yoğururlar bilekiye atarlar Çıkınca sıcak sıcak tereyağı katarlar Giresun'un adını duyunca kanım kaynar Gurbet ellerde böyle canım yerinden oynar Mürsel Gündoğdu Şenlikler düzenlenir yaylanın çimeninde Herkes yaylaya çıkar kimse kalmaz evinde Yaylada yersin eti vallahi de pes dersin İçince soğuk suyu yine yemek istersin Gemiler yanaşırlar Giresun Limanına Senden uzakta kalmak dokunuyor kanıma ![]() Yaylada çam ormanı çeker götürür seni Bin bir çeşit çiçekle karşılarlar geleni Yaylanın evlerini taş örerek yaparlar Evlerin çatısını hartamayla kaparlar Köylerinde çocuklar zor da olsa okurlar Evde yaşlı nineler kilim kolan dokurlar Sıcak yaz günlerinde ot biçmeye giderler Kestikleri otları dirgenlere dizerler Girebisi meşhurdur bahçede onsuz olmaz Tırpanla orak yoksa merekler otla dolmaz Bir tepeden tepeye herkes işe koşuşur Telsiz telefon gibi ıslık ile konuşur Fındık zamanlarında ölüler diriliyor Fındık daldan inince patoza veriliyor Fındığı kıranlardan taşır at ile katır Çec fındık harmanına kurarlar naylon çadır Denizin kenarında volta atar aşıklar Dalgaların sesine ritim tutar uşaklar Giresun güçlü şehir arkasında Ordu var Yoktur devlet adamı bin bir çeşit derdi var Giresunlu mahzundur Giresunlu sahipsiz Bırakma yüce Allah bizleri de nasipsiz Bu kadar ayrı kalmak yeter de artar bana Beş vakit duadayım kavuşacağım sana Mürsel Gündoğdu |
![]() |
![]() |
![]() |
Giresun Şiirleri - Giresun İle İlgili Şiirler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Giresun Şiirleri - Giresun İle İlgili ŞiirlerGiresun'um Dilimizde bir tat oldu meyvelerin Fasulye turşun, ısırganın, mısır ekmeğin Hele hele fındığın, kirazın, hamsin Yemeye doyulmaz Giresun'um Çocukların, gençlerin, yaşlıların Elma yanaklı, peştamallı kızların Boylu poslu kıvrak delikanlıların Tanımaya sevmeye değer Giresun'um Bir sevda oldu hep içimizde Kümbet,in Bektaş,ın Sis'inde Kıvrıla kıvrıla akan dereler de Gezmeye görmeye değer Giresun'um Her şeyinle destan oldun dillere Yurt oldun hep ünlü kişilere Örnek oldular bütün nesillere Topal Osman’nınla övünüyoruz Giresun'um Hayattır bu, bazen acı bazense tatlı Senin insanların hep karabahtlı Bir an önce uyanalım derin uykudan Güzel günlerini bekliyoruz Giresun'um ![]() Hicret Katırcı ![]() Giresun Ülke gezdim diyar diyar Aradım gönlümce bir yar Böyle güzel senin kadar Bulamadım ben Giresun Bu yeşili nerden buldun Cenneti gölgede kodun Seni içtim yudum yudum Doyamadım ben Giresun Ovalarda sahralarda Denizlerde deryalarda Senden uzak diyarlarda Gülemedim ben Giresun Deniz sende dalga sende Sevgim sende sevdam sende Akıl komadın ki bende Divaneyim ben Giresun Istavrit var adalardan Bir de çorba lahanadan Bir selam gelmeden yardan Yiyemem ki ben giresun Ayvasıldan güneş batar Kumyalı'da bekleyen yar Ağır ağır basar efkar Gidemem ki ben Giresun Hasan kaptan haber salmış Adalarda mezgit varmış Havva ana börek yapmış Gelemem ki ben Giresun Kumyalı'dan Çınarlara Yare gittim sora sora Bağrımda açtığın yara Saramam ki ben Giresun Doyum olmaz vuslatına Can katarsın ölü cana Kavuşursam bir gün sana Ayrılamam ben giresun Nerden buldun bu yeşili Sarhoş ettin şu gönlümü Iskender'den sordum seni Bilemedim ben Giresun Haber geldi eşten dosttan Fındıklar alınmış daldan Uçak kalkmaz Nürnberg'den Gelemem ki ben Giresun Ben bu derdi kaldıramam Hasretine dayanamam Bana ilaç olsan olsan Sen olursun sen Giresun Süleyman Apaydın Giresun'da buluşalım Giresun'uma bahar gelir, Bahçeler bürünür yeşile, Guebetten dostlar gelir, Deniz,sahiller güneş ile ![]() Giresun'da yayla,piknik, Yazı kale de şenlenir, Geçim kaynağımız fındık, Kabuğu yanar,içi yenir ![]() Giresu'da cennet kale, Dostlarla başka gezilir, Memleketini seven gelsin hele, Karadeniz'de yaşamak güzeldir ![]() Giresu'un Bektaş'ında Karagöl, Buz gibi suyuna hiç kanılmaz, Gel yaylalarda eğlen,gül, Piknikler et,mangalsız olmaz ![]() Giresun'da yayladan çimene, Meşhur çalgımız bağlama,kemençe, Şenliklerde başkadır eğlence, Buluşalımmı Giresun'da her sene? ![]() Bulancaklı Şair Mehmet Yılmaz |
![]() |
![]() |
|