Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bolu, köyü, merkez, yeniakçakavak

Yeniakçakavak Köyü Merkez Bolu

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yeniakçakavak Köyü Merkez Bolu

Merkez Yeniakçakavak Köyü - Yeniakçakavak Köyü Hakkında - Yeniakçakavak Köyü Tanıtımı - Yeniakçakavak Köyü Resimleri

Yeniakçakavak, Bolu ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Köy adını zamanında bol miktarda bulunan,orman ağaç türlerinden yaklaşık 30-35 metre boyunda,1 metre çapında olan,akkavak olarak da adlandırılan Akçakavak'tan almıştır

Köyün kurucuları hakkındaki eski ve temel tek bilgi, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya gelen ve Selçuklular tarafından uç bölgelere yarleştirilen Oğuz boyundan gelme Bozokların Yıldızhanoğulları kolundan Avşarlardan olan Kalleşoğlu Abdullah Efendinin ataları tarafından kurulduğudur Daha sonra Abdullah efendinin oğulları Mehmet efendi ve Emin Efendi'nin kayıtlarına rastlanmaktadırHERCELER lakabıyla günümüzde tanınan Hasan,Hüseyin ve Hasbi'nin babalarıMehmet Efendi olduğu bilinmektedirMehmet Efendi,Osmanlı'nın hazin savaşlarından tam 8 yıl süren ünlü Yemen muharebelerine katılmış ve geri dönmemiştirMehmet oğlu Hüseyin,1 Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde 5 Kolordu,45 Alay,3 Tabur,11 Bölük İtfaiye sınıfında er iken Kirte bölgesinde şehit düşmüş,ağabeyi Hasan ise,uzun yıllar Bolu'nun çevre köylerinde imamlık yapmış aydın görüşlü,bilgili,alim bir insandır1953 yılında vefat etmiştirHasbi Doğan ise uzun yıllar yaşamış 1997 yılında vefat etmiştirKöyde bulunanların çoğu bu sülalenin soyundan gelen insanlardır

Kültür

Düğün törenleri için kına geceleri düzenlenmekte, düğün salonlarında düğünler tertip edilmektedir Ayrıca evlilik törenlerinde "Gelin Alma" ismi verilen ve onlarca aracın oluşturduğu konvoylarla kız gelin evinden alınarak damat evine getirilmektedir

Coğrafya

Bolu merkezine 7 km uzaklıktadır

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır

Spor

Köyün 2007'de kurulan futbol takımı vardır2 yıldır düzenlenen Sarıalan Futbol Turnuvası'na katılmaktadır

Altyapı bilgileri

Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardıraaa

Eğitim bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardırFakat okulu sadece ana sınıfı öğrencileri kullanmaktadırİlköğretim öğrencileri ise taşımalı sistemle Köroğlu İlköğretim Okulu'nda eğitim görmektedir

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com