Amasya İlinin Yemek Tarifleri |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Amasya İlinin Yemek TarifleriÇILBIR ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı Ev Eriştesi , 2 domates , 2 yumurta , 1 kaşık tereyağı , 5 su bardağı su, bir miktar tuz Yapılışı : Tereyağında kıyma kavrulup içine yumurtalar kırılır, domates kabukları soyulup küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir Suyu konulup kaynamaya bırakılır Su kaynadıktan sonra erişteler içine atılır, bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır Biraz dinlendikten sonra sıcak servis yapılır ÇATAL ÇORBA : Kullanılan Malzemeleri : 1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, 1 ad orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 yemek kaşığı margarin, biraz tuz, pul biber, nane Yapılışı : Mercimek ve yarma önceden pişirilir Bir tencerede yağ, soğan, kıyma kavrulur Üzerine nane ve pul biber serpilir Mercimek ve yarma katılıp5 dk kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir Sıcak servis yapılır SAKALA ÇARPAN ÇORBA : Kullanılan Malzemeleri : 1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ad soğan, nane ve pul biber Yapılışı : Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir Oklava ile açılarak küçük şeritler halinde kesilir Bir tencerede soğan yağ ile birlikte kavrulur Nane ve pul biber konulur, su ilave edilip kaynamaya bırakılır Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile hamur eklenerek pişmeye bırakılır Sıcak servis yapılır T ARHANA ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 500gr köy tarhanası, 1 su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane, 1 litre et suyu Yapılışı : Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir Üzerine yağ ve nane yapılır TOYGA ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 500 gr süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 kaşık un, 4-5 kaşık yarma, biraz nohut, nane ve tereyağı Yapılışı : Bir tencerenin içinde yumurta, un, yoğurt pişmiş yarma ve nohut et suyu ilave edilerek Kaynayana kadar karıştırılır Piştikten sonra üzerine tereyağı ve nane katılır YARMA ÇORBASI : Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı yarma, biraz nohut, fasulye, süzme yoğurt Yapılışı : Yarma, nohut, fasulye akşamdan ıslatılır Daha sonra yumuşayana kadar pişirilir Tuz atılır, süzme yoğurt ezilerek çorbaya katılır -----ETLİ YEMEKLER ----- BAKLA DOLMASI: Kullanılan Malzemeleri : 200 gr bakla, 1 baş soğan, 2 su bardağı yarma, 1/2 kg kıyma, 1 kaşık salça, biber, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağı, sarmalık yaprak Yapılışı : Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvı yağı, hepsi karıştırılır Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konur Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerin üstüne konur 2 su bardağı su konarak kaynatılır BAMYA (ETLİ) : Kullanılan Malzemeleri : 250 gr Bamya, 250 gr parça kuzu eti, 100 gr margarin, 1 tane soğan, 3 adet domates, 1 kaşık salça, 1 tane limon Yapılışı : Bir tencerenin içine yağ ve soğan, et konularak kavrulur Üzerine domates doğranarak salça eklenir Limon sıkılarak bamyalarda yemeğin içine konulur Tuzunu ilave ederek kısık ateşte pişirilir GÖBEK DOLMASI : Kullanılan Malzemeleri : 2kg kaburga Eti ve karın zarı, 1kg Pirinç, Ciğer, dolmalık Fıstık, Kuş üzümü,Maydanoz, Baharat, tuz ve tereyağı Yapılışı : Hazırlanan iç pilav açılan göbeğin içerisine doldurulur ve ağzı dikilir Yağda kızartıldıktan sonra pişene kadar suda haşlanır ve fırında kızartılır KEŞKEK : Kullanılan Malzemeleri : 1 kg iri yarma, 500gr Koyun budu, 200gr tereyağı, 1 yemek kaşığı çemen, Salça, 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz, yarım çay bardağı zeytin yağı Yapılışı : Düdüklü tencereye yarma, et, çemen, salça, yağ, tuz ve bir miktar su konulduktan sonra kapağı kapatılarak yarım saat pişirilir Pişen keşkek borcama boşaltılarak üzerine tereyağında biberli sos hazırladıktan sonra üzerine gezdirilir Sıcak fırına sürülerek 10-15 dk kadar pişirilir MADIMAK : Kullanılan Malzemeleri : 500gr madımak, yağ, soğan, kıyma, 1 su bardağı yarma, biraz çemen, tuz ve su Yapılışı : Yağ ve soğan ateşte kavrulur Üzerine yıkamış ve doğramış madımak konulur Suyu ilave edilerek yarma ve diğer malzemeler katılır ve pişirmeye bırakılır MUMBAR - İŞKEMBE : Kullanılan Malzemeleri : 2 su bardağı bulgur, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz Yapılışı : İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir, iç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir -----TATLILAR---- HASUDA Kullanılan Malzemeleri : 1 Bardak nişasta, 5 bardak su, 1 bardak toz şeker, 3 kaşık tereyağı, 1/2 bardak ceviz içi Yapılışı : 4 Bardak su kaynatılır 1 bardak su ile nişasta karıştırılır Kaynar suya ilave edilir, karıştırılarak pişirilir Piştikten sonra bir tepsiye dökülerek üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilir Ceviz serpilerek servise sunulur Sıcak olarak yenir ELMA TATLISI : Kullanılan Malzemeleri : 1 kg elma, 1 kg toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket vanilya, 1 paket kremşanti şeker boyası Yapılışı : Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk haşlanır Haşlanan elmaların üstüne şeker boyası sürülerek içlerine ceviz ve tarçın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk pişirilir Pişen elmaların soğumasına yakın üzerlerine kremşanti sürülerek süslenir Soğuk servis yapılır FIRIN SÜTLAÇ : Kullanılan Malzemeleri : 1 kg süt, 1 su bardağı pirinç, 1 bardak su, 2 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı pirinç unu, 1 paket vanilya, 1 paket damla sakızı Yapılışı : Su ile pirinç 15 dk haşlanır Şeker ve süt ilave edilerek 25 dk daha pişirilir Vanilya, damla sakızı, nişasta ve pirinç unu ilave edilerek 4-5 dk sonra ateşten alınır Pişen sütlaçlar servisi kaselerine boşaltılıp içi su dolu tepsiye dizilerek 10 dk fırında pişirilir Üzerine arzu edilirse fındık, fıstık ile süslenip, soğuk servis yapılır ŞEKER BÖREĞİ : Kullanılan Malzemeleri : 300gr tereyağı, 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 4 su bardağı un Yapılışı : Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır Azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye kadar yoğrulur (Elin içerisinde yuvarlandıktan sonra ortasına hafifçe bastırılınca kenarlarından biraz çatlarsa kıvamı gelmiş demektir) Hamuru küçük fındık kadar yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir Piştikten sonra fırın kapatılır ve soğuyuncaya kadar fırında bekletilir Fırından çıkarılınca üzerlerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır HALBURA BASTI : Kullanılan Malzemeler : 1 paket margarin, 2 yumurta, 1 tutam tuz, 2 kaşık yoğurt, 1 su bardağı ceviz, 1 paket kabartma tozu, (1 paket vanilya) şerbet için: 1,5 kg toz şeker, 1 litre su, yarım limon suyu Yapılışı : Unun ortası havuz yapılır Margarin yumurta, tuz, yoğurt, vanilya ilave edilip yoğrulur Hamur kulak memesi yumuşaklığına getirilir Yumurta büyüklüğünde hamur alınır, arasına ceviz konularak, kalburla şekli verilir Orta hararetli fırında 30-35 dk pişirilir Piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür YUKA (YUFKA) TATLISI Kullanılan Malzeme: 8 adet yufka (evde açılan ), 300 gr dövülmüş ceviz, 200 gr Tereyağ, 3 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, mercimek kadar limon tuzu Yapılışı: Yufkalar ıslatılır Bir bez arasında 5-10 dk dinlendirilir 4’e bölünüp arasına ceviz konarak börek şeklinde sarılır Yağlanmış tepsiye dizilir, eritilmiş tereyağ dökülür Orta hararetli fırında kızartılır Sonra su şeker ve limon tuzu şerbet hale getirilerek yufkaların üzerine dökülür Soğuk servis yapılır KUYMAK Kullanılan Malzemeler : 500 Gr Tereyağı, 500 Gr Pekmez, 200 Gr un Yapılışı : Tencerede eritilen yağ, kızana kadar beklenir Sonra pekmez ilave edilerek kaynatılır Kaynayan malzemeye elenmiş un ilave edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir Sıcak ve soğuk servis yapılır UNUTMA BENİ Kullanılan Malzemeler : 1 su bardağı pekmez, iki yemek kaşığı şeker, 1 su bardağı su ve köy ekmeği (bayat ekmekte olabilir ) Yapılışı : Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler içine atılır Sonra ekmekler şerbetten alınarak üzerine ceviz dökülerek servis yapılır -----YÖRESEL MENÜ------ ÇORBALAR Toyga Çorbası : Yumurta, Yoğurt, Pirinç ve un karışımı üzerine kızdırılmış nane Kesme İbik Çorbası : Küçük küçük kesilmiş hamur ve yoğurt karışımı üzerine kızdırılmış nane Helle Çorbası : Un kavrularak yapılır Yarma Çorbası : Yarma, nohut, mercimek, yoğurttan yapılır üzerine kızdırılmış nane Tarhana Çorbası : Sıkma tarhana ve yoğurt üzerine kızdırılmış nane Sakala çarpan Çorba : Hamur parçaları, mercimek, soğan, pul biber ve nane Çılbır Çorbası : Ev eriştesi, domates, kıyma, yumurta, tereyağının karışımı ETLİ YEMEKLER Kuzu Dolma : Fırında kızarmış kuzu içerisinin içli pilav ile doldurulması Etli Bamya : Bamya, parça et, domates, salça karışımı Bakla Dolma : Bakla, yarma, maydanoz, salça, yağ ve üzüm yaprağı Tokat Kebabı HAMURİŞLERİ Cevizli çörek Amasya Çöreği 1 Menü Yöresel Çorba Kuzu Dolma Mevsim Salatası Tatlı (Tırtıl Baklava, Yuka, Kadayıf, Revani, Kabak) Ayran- Kola 2 Menü Yöresel Çorba Etli Bamya Bakla Dolması Mevsim Salatası Tatlı Ayran- Kola 3 Menü Çorba (Ezo Gelin, Yayla, Domates, Mercimek vb) Tokat Kebabı – Tandır – Döner Mevsim Salatası Tatlı Ayran |
|