Veli Kimdir? |
08-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Veli Kimdir?Veli Kimdir? Şah-ı Nakşibend?e (ks) sormuşlar: ?Efendimiz, bazı havada uçan kimseler var Onların durumu nasıldır? Onlar için ne söylüyorsunuz?? Hazret cevaben buyurmuş: ?Onlar benim nazarımda veli değiller Havada uçmak hüner değil Havada uçan bunca kuşlar var Veli mi oldular ki havada uçuyorlar?? Tekrar sormuşlar: ?Peki efendimiz, suda yürüyenler için ne buyuruyorsunuz?? Şah-ı Nakşibend (ks) şöyle buyurmuş: ?Onlar da benim nazarımda makbul değildir Gece gündüz suda dolaşan bunca balık var Onlar da veli midir ki suda geziyorlar?? Tekrar sormuşlar: ?Öyleyse efendimiz, bir saatte bütün dünyayı dolaşan, doğu ile batı arasında mekik dokuyan kimseler için ne söyşüyorsunuz?? Hazret cevaben: ?benim nazarım da bunlar da veli değiller Şeytan ism-i azam duasını okuyarak bir saniyede doğudan batıya gidip geliyor Ama kafirdir şeytan Dergah-ı ilahiden atılmıştır İmanı reddedilip kabul edilmemiştir? buyurmuş Soranlar bu cevapları aldıktan sonra: ?Öyle ise efendimiz, lütfen bize kimlere veli dendiğini, kimlerin veli olduğunu söyler misiniz? Vi biz kimlerin veli olduğunu bilemiyoruz? diyerek rica etmişler Şah-ı Nakşibend (ks) bunun üzerine şöyle buyurmuş: ?Ben, Peygamberin (sas) şeriatına mutabat eden, onun şeriatinden ayrılmayan kimselere veli derim Böyle kimseler benim gözümde velidir? |
|